Problem oko pasoša i vize Gelora Kange pred put Crvene zvezde u Jermeniju
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Povodom kontroverznog godišta i papirologije Gelora Kange, oglasio se i predsednik Fudbalskog saveza ove zemlje, Pjer Alan Mungengui.

PROČITAJTE JOŠ

On je poručio da Kongo „nema elemente koji podrivaju nacionalnost Kange“, pošto je Kongo osporavao državljanstvo.

Tako je Kongo želeo da izbaci Gabon iz Kupa afričkih nacija, posle papirološke zavrzlame, koja je uobičajena za afričke zemlje.

Čak je svojevremeno legendarni Ronaldo Luiz Nazario da Lima otkrio da je Taribo Vest bio stariji nego što tvrde papiri, bilo je mnogo sličnih slučajeva pri prelascima u evropske klubove.

Tako su igrači profitirali, ali i klubovi koji su ih prodavali, a ovaj put, morao je Savez da stane iza Kange kako ne bi ostao bez mesta na velikom turniru.

„Kongo nema nijedan element koji bi mogao da potkopa nacionalnost Kange, koji nikada nije nosio boje DR Kongo. Ima i 40 nastupa za Gabon“, naveo je Mungengui, a mediji u Gabonu podsećaju na najkontroverzniji slučaj Konga.

U pitanju je fudbaler Šansem Mbemba, koji je imao veliki broj različitih datuma rođenja u papirima.

„Ako svemu dodamo slučaj kongoanskog fudbalera Mbembe, koji ima četiri datuma rođenja, bilo bi poprilično začuđujuće da dođe do neke odluke na štetu Gabona. Svaka država ima svoje zakone, a Gabon prepoznaje Gelora Kangu kao svog državljanina“, navodi se u medijima iz Gabona.

Inače, Šansel Mbemba je bio velika kontroverza 2014. godine, koji je svojevremeno imao čak četiri različita podatka o datumu rođenja.

Prema zvaničnim podacima i papirima pomoću kojih je registrovan u Anderlehtu, on je rođen 8. avgusta 1994. godine. Na Kupu afričkih nacija, kada je nastupao za Kongo, rečeno je da je ovaj brzonogi fudbaler prvu svetlost dana video u novembru 1991.

To nije sve, pošto je u dva kluba iz svoje matične države kao njegova godina rođenja navedena 1988, a prema navodima nekih britanskih medija, Mbemba je sam za sebe tvrdio da je rođen 1990. godine.

Kad je prešao u Njukasl, 2015. je navedeno da je rođen 1994. godine, a tada je zapravo otkriveno da je imao tri pasoša u kojima je na svakom pisao različit datum rođenja – na jednom 1984. na drugom 1998. a na trećem 1994.

Mbemba je sada igrač Porta i saigrač Marka Grujića.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar