Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldo; Foto: Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Kraj koji niko ne priželjkuje.

Na sam spomen Kristijana Ronalda, do pre šest meseci u prvi plan bi bile isticane silne titule koje je osvojio (sedam šampionata, pet trofeja u Ligi šampiona, titula prvaka Italije sa Juventusom), nagrade – pet puta je dobio „Zlatnu loptu“ – ali i čudan temperament koji ga prati još otkako je igrao u Mančester junajtedu na početku karijere.

Nije se taj temperament menjao ni u dresu Real Madrida, potom Juventusa, ali je sve „prima dona“ momente bez previše problema nadoknađivao fantastičnim partijama na terenu. Kako se „pobedi u zube ne gleda“, tako su i Ronaldovi povremeni ispadi ili gurani pod tepih, ili jednostavno svesno ignorisani, jer je fudbalu donosio nešto što nije moglo da se sakrije. Bio je idol velikom broju mladih, i njemu i ljudima oko njega u klubovima u kojima je igrao bilo je u interesu da Ronalda predstave u što je moguće boljem svetlu.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je bilo OK do momenta kada je odlučio da umesto plavog dresa Mančester sitija zaduži opremu Junajteda, gde je dočekan kao svojevrsni spasilac. No, rezultati su izostali, nije Ronaldo čarobnim štapićem vratio „crvene đavole“ u sam vrh evropskog fudbala (u dobroj meri zahvaljujući očajnim odlukama sportskog sektora, više nego nejgovim greškama), a kada je postalo jasno da se na jednom od najčuvenijih stadiona u Engleskoj neće vioriti mušema Lige šampiona, iz Ronalda su počele da izbijaju frustracije.

Portugalac je pokušavao na sve moguće načine u završnici sezone 2021/2022 da se izbori za odlazak, a drugog dana jula je i zvanično uputio zahtev za promenu sredine. Od tog momenta krenuo je i sunovrat ne samo njegovo odnosa sa Junajtedom, već i ugleda koji je godinama gradio.

Ronaldo je do pre nekoliko mesecio bio jedan od najtraženijih igrača sveta kog je gotovo svaki klub želeo u svom sastavu. Kada je u avgustu Žorž Mendeš, menadžer slavnog fudbalera, na svaku ponudu dobio negativan odgovor, bilo je jasno da neće tako lako dobiti šta je želeo. Spominjao se čak i povratak u Sporting, od jačih klubova gotovo svakdnevno stranice medija su punile priče o interesovanju Čelsija, Bajerna, Atletiko Madrida, Intera, Milana, Borusije Dortmund, ali – hladan tuš i surova istina glasili su da Ronaldo više nije na ceni.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Stigli su u međuvremenu Kazemiro iz Reala i Antoni iz Ajaksa, ali Junajtedu opet ne cvetaju ruže, a Ronalda više nema na terenu nego što ima. I više se priča o njegovom odnosu (ili nedostatku istog) sa trenerskim timom koji je na Old Traford doveo Erik ten Hag.

Poslednji gaf napravio je tokom utakmice protiv Totenhema, kada je odbio da uđe u igru, a potom i pre isteka 90. minuta napustio svlačionicu i stadion. Sutradan je suspendovan i propustiće duel sa Čelsijem, ali bi trebalo za meč sa Šerifom da se vrati u postavu.

No, šta god da bude u narednim nedeljama, jedna stvar je kristalno jasna – i Junajted i Ronaldo se nalaze u velikom problemu.

Klub kao takav jer Ronaldovo nezadovoljstvo nije nešto što je moguće, uz sav trud, sačuvati u četiri zida, dok Ronaldo u sam smiraj karijere više mora da razmišlja o tome da li će sutra imati gde da igra, ukoliko na Old Trafordu procene da je šteta toliko velika da je bolje da ga otpuste (o čemu je navodno već bilo razmišljanja), nego da završi sezonu u ovom klubu.

Do zimskog prelaznog roka nije ostalo mnogo, a nakon poslednjeg incidenta Ronaldo će imati šansu da tokom trajanja Svetskog prvenstva u Kataru dobrano razmisli o svemu. Ukoliko ovako nastavi, ne piše mu se dobro, jer je gotovo nemoguće pronaći klub koji igra Ligu šampiona, a koji će želeti da rizikuje da atmosferu u svlačionici pokvari dolaskom u ovom momentu možda i najnevoljenijeg igrača sveta.

Na njemu je da se sabere, da pokuša da se vrati na onaj stari put koji ga je odveo na sam vrh svetske fudbalske elite, i da prestane da se prenemaže.

U suprotnom, ako ostane čvrst pri stavu da pravi haos, utisak je da je pitanje dana kada će cela situacija eksplodirati, a teško da će Ronaldo biti taj koji će izaći kao pobednik.

BONUS VIDEO Zavirite u garažu Kristijana Ronalda – neće vam biti dobro