Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / Profimedia, PACO SERINELLI / AFP / Profimedia, Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia,EPhotopress / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbalski klub Juventus nalazi se u ogromnim problemima, tim iz Torina je već kažnjen oduzimanjem 15 bodova, ta brojka bi mogla da naraste na ukupno 35 ako bude usvojen zahtev Disciplinske komisije fudbalskog saveza Italije da zbog finansijskih malverazacija na to bude dodato još 20.

I što vreme prolazi, to je sve izvesnije da se „staroj dami“ smeši odveć poznat scenario iz 2006. godine, kada je izbačen u Seriju B zbog nameštanja utakmica.

Ipak, iako među navijačima ovog tima postoji uverenje da bi epilog mogao da bude isti – Juventus je nakon „odslužene“ kazne zbog nameštanja ušao u strašnu seriju od devet vezanih titula – ovog puta su izgledi za takav razvoj situacije gotovo minimalni.

PROČITAJTE JOŠ

Vratimo se na trenutak u spornu 2006. godinu. Juventus je takmičenje u Seriji B trebalo da započne sa minusom od 30 bodova, kazna je umanjena za 21 bod te je tim iz Torina takmičenje otvorio sa -9, što za ekipu u kojoj su tada nastupali Đanluiđi Bufon na golu, zatiim Mauro Kamoranezi, Đorđo Kjelini, Marselo Zalajeta, Džonatan Zebina, bivši napadač Partizana Valeri Božinov, predvođeni Pavelom Nedvedom, jednom od najboljih vezista sveta, i kapitenom Alesandrom del Pjerom… nije bio nikakav problem da nadoknadi, a koliko su ubedljivi bili pokazuje i tabela – Juventus je prvo mesto osvojio ubedljivo, sa 85 bodova, čak 17 više od Pjaćence na četvrtom mestu, prvom koje nije vodilo nazad u Seriju A.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Zašto su oni ostali u Juventusu, s obzirom na to da je za gotovo svakog pojedinca u timu iz Pijemonta tada bilo mesta u bilo kom drugom klubu na svetu? Odgovor je jednostavan – ne samo da su plate bile dobre, već je ta sezona bila shvaćena kao prilika da u Torino stigne novi trofej, ali i zahvaljujući Bufonu i Del Pjeru, koji ni u ludilu nisu razmišljali da napuste tim, iako su spadali u sam krem evropskom fudbala.

Umesto toga, tih godinu dana poslužilo je kao svojevrsno prestrojavanje i kreiranje podloge za veliki povratak.

Federiko Kjeza (drugi levo), Dušan Vlahović (desno na kraju)/Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

To ovog puta ne postoji, jer problem nije nastao spolja, odlukom nekih tela koja nemaju veze sa Juveom, već unutar kluba. Finansijske malverzacije, problemi sa Kristijanom Ronaldom i njegovim ugovorom… Na sve to nadovezale su se očajne partije, narušeni odnosi u samom timu, kao i očigledna želja fudbalera da napuste klub, pa je tako Dušan Vlahović zamalo završio u Real Madridu poslednjeg dana prelaznog roka.

A Vlahović je tek poslednji u nizu igrača, jer Juve 2023. godine nema „magnete“ poput Bufona i Del Pjera, da motivišu ostatak tima da ostane na okupu, svesni da to predstavlja bazu za narednih deset godina. Stoga, kazna koju bi Juventus mogao da „popije“, bilo ona došla u vidu oduzimanja dodatnih bodova, bilo u vidu selidbe u niži rang (što ne bi bilo iznenađenje, ako još neki skandal „promoli glavu“), gotovo izvesno bi značila žestok udarac na bilo kakve ambicije tima iz Torina da se vrati u vrh italijanskog fudbala.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Ukoliko klub napuste najzvučnija imena, poput Anhela di Marije, Vlahovića, Arkadijuša Milika, Federika Kijeze, teško da će finansijski uspeti da dovedu podjednako kvalitetne zamene, a čak i ako bi imali novca, teško da je ime brenda „Juventus“ podjednako „teško“ i motivišuće za igrače tokom pregovora kao što je nekada bilo.

Rasplet čitave situacije biće poznat narednih nekoliko nedelja, a ljubiteljima fudbala ostaje da se nadaju da će nimalo lepa sudbina „stare dame“ poslužiti kao primer klubovima širom sveta da, ma koliko klub da je u svojim očima veliki, ipak nije svemoguć, i svi gresi, pre ili kasnije, dođu na naplatu. Juventus je (z)grešio jednom, nije se opametio. Kazna, koja pre može da bude shvaćena kao opomena, nije imala očigledno nikakvu svrhu, a kako se nisu opametili prvi put, juventine bi novo „igranje sa vatrom“ moglo skupo da košta.

BONUS VIDEO Poseban performans za Sinišu Mihajlovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar