Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Eksplozija Dušana Vlahovića (20) u Fjorentini i najava da bi uskoro mogao da vredi 100 miliona evra, otvara temu ko su trenutno najskuplji srpski fudbaleri.

Fudbalska reprezentacija Srbije decenijama ne igra bitnu ulogu u evropskom i svetskom fudbalu, kao što je to recimo slučaj s komšijama Hrvatima, ali su naši fudbaleri i te kako tražena „roba“ na tržištu.

Petar Milovanović i Spasoje Veselinović vam predstavljaju desetoricu najskupljih srpskih igrača.

Krenućemo s dna lestvice, sa 10. pozicije i povesti vas do vrha, do fudbalera o kojem svi pričaju, bilo da zajedljivo komentarišu svaku vest vezanu za njegov transfer ili veruju da će prelaskom u novu sredinu konačno opravdati sva očekivanja.

10. MARKO GRUJIĆ (18 miliona evra)

Marko Grujić
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Mali Gruja… Tako je javnost okrenuta Crvenoj zvezdi oslovljavala momka koji je ispod radara stigao u centar pažnje, pošto je u njegovoj generaciji bilo pojedinih zvučnijih imena. Korak po korak, Beograđanin rođen 1996. godine je stekao status prvotimca i nezamenljivog člana startne postave kluba iz Ljutice Bogdana, pošto je prethodno morao da se kali na pozajmici u Kolubari iz Lazarevca.

PROČITAJTE JOŠ

Visina, elegancija u igri, pregled igre, dug korak i sposobnost da s lakoćom stigne daleko brže protivnike… Ti kvaliteti nisu promakli skautima Liverpula, pa se Grujić u junu 2016. godine preselio na „Enfild“.

Adaptacija na engleski stil fudbala je bila problem većini fudbalera iz Srbije, primeri Zorana Tošića, Milana Jovanovića i Mateje Kežmana govore o tome, pa su usledile seobe, najpre u Kardif, a potom i u Hertu, gde je Grujić konačno uspeo da demonstrira sve svoje kvalitete, postane jedan od najzanimljivijih igrača Bundeslige i podigne sebi cenu na 20 miliona evra.

Grujić se pomalo neočekivano našao na spisku putnika na Mundijal u Rusiji, ali je posle toga pao u zaborav kada je nacionalni tim u pitanju. Pred Grujićem je leto odluke, moguć je povratak u Liverpul, a njegova trenutna cena od 18 miliona evra ga čini poželjnom metom za druge klubove.

9. NEMANJA MAKSIMOVIĆ (20)

Nemanja Maksimović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Golom u finalu Svetskog prvenstva za omladince protiv Brazila je svoje ime upisao u listu besmrtnih u srpskom fudbalu.

Hladan ko špricer u najtežim situacijama i kada „ključa“ na terenu. Prava je radilica na poziciji centralnog veznog, jer stiže na sve strane i zbog toga ga treneri obožavaju. Tihi momak iz Banje Koviljače nije bio prepoznat kao projekat u Crvenoj zvezdi, pa se veoma rano otisnuo u inostranstvo, tačnije u mlađe kategorije Verone, da bi napravio potom sledeći korak prelaskom u slovenačku ekipu Domžale.

Put ka velikoj sceni je pronašao kroz angažman u Astani, u koju je stigao u transferu vrednom dva miliona evra, da bi posle dve sezone kao slobodan igrač stigao u redove Valensije.

Njegova cena je porasla za godinu dana na pet miliona evra, ali je uprava Hetafea morala da izdvoji dvostruko veću sumu da bi obezbedila njegove usluge. Maksimović je igrama u seniorskom timu Srbije dokazao da je reprezentativni kalibar i jedan od ključnih šrafova.

Ne čuje se, a radi i trenutno košta 20 miliona evra.

8. NEMANJA MATIĆ (20)

Nemanja Matić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Momak iz Vrela, nadomak Uba, počeo je da pada u zaborav na fudbalskoj sceni, pošto je u nemilosti trenera Mančester junajteda Ole Gunara Solskjera. Britanci bruje da Srbin uskoro napušta „Old Traford“, ali ni ta činjenica nije mu previše ubila cenu.

Trenutno za njegovu slobodu treba izdvojiti 20 miliona evra, pa je jasno da će Inter, koji je najbliži njegovom angažovanju, napraviti dobar posao ako ga privoli već ovog leta.

Matić pleni iskustvom na sredini terena, lako rešava najteže situacije, i sigurno da nije zaboravio da igra fudbal, samo mu je potrebno ukazati veće poverenje, koje od Norvežanina nije dobio.

7. LUKA MILIVOJEVIĆ (25)

Luka Milivojević
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Strašan posao napravio je Kristal Palas kada je u januaru 2017. godine doveo Luku iz Olimpijakosa u London za 15 miliona evra.

Milivojević je demonstrirao klasu na poziciji zadnjeg i centralnog veznog, izrastao u pravog lidera i zadužio kapitensku traku. Meč Kristala Palasa bez njega je nezamisliv.

Prošle sezone odigrao je svaki sekund od 38 premijerligaških mečeva, upisao je 3.420 minuta, čime je ušao u istoriju Premijer lige.

Sve to „prišilo“ je uz njegovo ime i prezime cifru od 25 miliona evra.

6. ALEKSANDAR MITROVIĆ (25)

Aleksandar Mitrović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Gol-mašina se ne kvari i ne prestaje da teroriše protivničke golmane.

Mitar je odan, Englezi to znaju da cene. Nakon što je Fulam prošle sezone ispao iz elite i preselio se u Čempionšip, Mitrović je ostao na „Krejven Kotidžu“ i trenutno je prvi strelac lige sa 23 pogotka uz jednu asistenciju. Čvrst i snalažljiv, kralj peterca uz istančan trzaj glavom.

Mitrović je ona klasična stara devetka. Teška i ubojita, nemilosrdna za protivnika. Zna da otvori rivala, da svojim ogromnim leđima zagradi i dvojicu protivničkih defanzivaca, čime se otvara prostor za krilne igrače koji ulaze u gol šanse. Ne treba trošiti reči na to koliko je ubojit kod prekida. Tada loptu šalje u mrežu, a rivale baca na zadnjicu.

Totenhem je letos nudio za njegove usluge 30 miliona evra, ali Fulam nije hteo ni da čuje. Trenutna vrednost mu je 25 miliona evra. Ako nastavi ovim ubitačnim tempom, jasno je da će fudbalske aždaje morati da ponude znatno veću cifru za Mitrogola.

5. DUŠAN TADIĆ (25)

Dušan Tadić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Magija koju Dušan Tadić, kao kapiten Ajaksa, pokazuje u Ajaksu na terenima širom Holandije, baš kao što je bio slučaj u onoj čuvenoj madridskoj večeri 5. marta 2019. godine, kada je s golom i dve asistencije sahranio Real (0:3) u osmini finala Lige šampiona, i dalje drži cenu majstoru fudbala.  Duća se na terenu igra fudbala, ne treba trošiti reči da „sve vidi“ i da vezanih očiju može da pronađe Zijeha, Huntelara, Mitrovića i ostale napadače s kojima sarađuje u klubu i reprezentaciji.

Činjenica je da Ajaks štuca ove sezone, eliminisani su iz Lige šampiona i Lige Evrope od Hetafea, ali su brojke i dalje naklonjene skromnom momku iz Bačke Toplole, koji je na 39 utakmica u svim takmičenjima postigao 14 golova uz 21 asistenciju.

Trenutno mu je cena 25 miliona evra, što svakako nije malo za fudbalera koji uskoro puni 32 godine i kojeg „kopljanici“ nisu želeli nedavno da puste u Barselonu.

4. NIKOLA MILENKOVIĆ (30)

Nikola Milenković
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fjorentina je ubola džekpot kada je iz Partizana za 5,1 miliona evra dovela „Blekija“ Milenkovića 2017. godine.

Miran i tih van terena, a na njemu prava zver. Fantastične procene u skoku i na zemlji, kao i beskompromisna borbenost, s lakoćom dobijeni dueli s rivalima, svrstali su Milenkovića na listu najtraženijih defanzivaca Evrope.

Mnogi ga porede s legendom Mančester junajteda Nemanjom Vidićem i da je 30 miliona evra, kolika mu je trenutno tržišna vrednost, ravno statisičkoj greški.

3. FILIP KOSTIĆ (38)

Filip Kostić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Momak iz Kragujevca mogao bi da bude „iks faktor“ Srbije u baražu protiv Norvežana jer igra u životnoj formi.

Dabl-dabl učinak ove sezone, 12 golova i 12 asistencija u Ajntrahtu iz Frankfurta, su potvrda da je Kostić izrastao u igrača svetske klase. Pokriva kompletnu levu stranu, podjednako dobro može da odradi posao na levom beku i levom krilu. Brz je poput metka, a o njegovim loptama s boka ne treba trošiti reči.

Svaka je „u trepavicu“, dovoljno brza i s puno efea, tako da napadači, pre svega Mitrović, ubiru plodove njegove produktivnosti. Cifra od 38 miliona evropskih novčanica čini se kao prava sitnica, zbog svih kvaliteta koje Kostić poseduje.

Kao nova destinacija spominje se Kristal Palas, gde bi mogao da se pridruži još jednom „orlu“, Luki Milivojeviću.

2. LUKA JOVIĆ (40)

Luka Jović
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Eksplozija“ u Ajntrahtu iz Frankfurta gde je na 75 mečeva postigao 36 golova u svim takmičenja, bila je idealna preporuka da Jović iz Nemačke za čak 60 miliona evra ostvari transfer u najveći klub na svetu – Real.

Ipak, pritisak koji sa sobom nosi igranje u „kraljevskog klubu“ uticao je na Lukin ubitačan učinak i „spustio“ mu cenu na 40 miliona evra. Gladan je golova, ali kada dobije priliku s klupe da pokaže šta zna sve same prečke i stative, a tu je i neizbežni kradljivac golova – VAR. Da šansu „dobija na kašičiću“ potvrđuje skromnih 770 minuta za Real na 24 meča, gde je postigao dva gola i dve asistencije.

Nekadašnji špic Zvezde i te kako zna da igra fudbal i nogom i glavom, i pravi je „kiler“ u protivničkom šesnaestercu. Podjednako dobro se snalazi i levom i desnom nogom, neretko ume i glavom da pogodi, uprkos tome što ima svega 182 centimetra i bori se s daleko višim defanzivcima.

1. SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ (70)

Sergej
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na vrhu liste s cenom od vrtoglavih 70 miliona evra našao se Sergej Milinković-Savić, prva zvezda Lacija koji vodi nebesko-plave ka tituli u Seriji A.

Ristić: Vlahović će vrediti 100 miliona evra

Dušan Vlahović, nekadašnji špic Partizana i golobradi momak o kojem bruje Apenini, zbog svega onog što čini u Fjorentini, predstavlja svetlu budućnost srpskog fudbala. Trenutno je procenjen na šest miliona evra, ali je njegov menadžer Darko Ristić, poručio da zainteresovani klubovi moraju da požure, jer će Vlahovićeva cena uskoro dramatično da skoči.

„Mi kao agencija sa Dušanom radimo već šest ili sedam godina, otkako je njemu 13 ili 14. Uvereni samo da će kroz nekoliko godina on vrediti 100 miliona evra. Odlično ga poznajem i sve oto što radi za mene je normalno“, izjavio je Ristić.

Samom pojavom na terenu, visinom od 191 centimetar Sergej uteraju strah u kosti rivalima i praktično mu je nemoguće uzeti duel. Fantastičan pregled igre, vrhunska tehnika i razorna desna noga glavni su aduti nekadašnje vedete Vojvodine i Genka. Nedavno je protiv Intera (2:1) demonstrirao da je svetska klasa. Nebesko-plavi su gubili na poluvremenu, a onda su preko Imobilea i Sergeja došli do preokreta. Srbin se poigravao s rivalom, sakrivao  je loptu i uzimao sve duele. Za sada je na 24 meča u Seriji A četiri puta pogađao mrežu rivala, ali onda kada se lomilo. Pored toga ima i pet asistencija i italijanski mediji pišu da je Lacio nezamisliv bez njega, te da je on čovek koji može da donese Rimljanima titulu posle 20 godina.

Nije ni čudo što zbog svih tih silnih kvaliteta oko njega ratuju Real, Juventus, Pari Sen Žermen, Inter, Mančester junajted.

Predsednik Lacija Klaudio Lotito, poručio je da ga neće prodati ni za 100 miliona evra.