Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Saga o tome da li će Crvena zvezda putovati u Jermeniju na duel sa Araratom je gotova. Ili je uopšte nije ni bilo. Srpski šampion će prolaz ka Ligi Evrope tražiti na gostovanju u Jerevanu, gradu koji je prvi put u istorijskim spisima pomenut 782. godine pre nove ere.

Tendenciju da dostigne taj vremenski period trajanja ima i sukob između Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha, teritorije koja se nalazi na području južnog Kavkaza, nastanjena je Jermenima, a nalazi se unutar međunarodno priznatih granica Azerbejdžana.

PROČITAJTE JOŠ

Lokalno stanovništvo je 1991. godine proglasilo nezavisnost, te stvorilo enklavu fizički odvojenu od Jermenije i potpuno okruženu teritorijom Azerbejdžana, zbog čega su česti oružani sukobi.

Jedan od njih je počeo je u nedelju, u Jermeniji je proglašeno ratno stanje i naređena mobilizacija, a sve to je pretilo da ugrozi odigravanje utakmice plej-ofa za plasman u Ligu Evrope između domaćeg Ararata i Crvene zvezde.

Od januara prošle godine stanovnik Jerevana je Stefan Čupić, nekadašnji mladi reprezentativac Srbije i prvi čuvar mreže ekipe Ararata.

Rođenog Nišliju smo pronašli na timskom ručku, neposredno posle završetka testiranja na koronavirus.

„Tako je pred svaku utakmicu. Pravila UEFA su da se testira 48 sati pred meč, rade se brisevi… U slučaju da je neko pozitivan, taj igrač se eliminiše iz tima, ostali mogu da igraju. Kod nas, dosad, hvala Bogu, nije bilo problema“, rekao je Čupić za Nova.rs.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Glavna tema ovih dana u srpskim medijima – ratno stanje u Jermeniji i spekulacije o tome da bi „Zvezda mogla u rat„, možda i bez igranja utakmice pravo u Ligu Evrope, možda i iz Beograda, možda i iz Moskve…

Čupić za naš portal objašnjava iz prve ruke o šta se dešava u državi put koje će srpski prvak, odlukom UEFA, u sredu ujutru, dok je meč na programu u četvrtak od 16.00, prema prvobitnom planu.

„Prepumpana je priča o tome, sukobi traju 30 godina, Azeri hoće da proteraju Jermene, kao što su proterivani Srbi iz Knina… Azeri traže način, zajedno sa Turskom, ali je jermenska vojska toliko ozbiljna. Ima ih malo, mala je zemlja, siromašna, ali su to takvi vojnici da ne možeš da veruješ. Kada je krenula mobilizacija skupljali su se svi, ne samo vojska, ispred moje zgrade je vršena mobilizacija. Bio sam u šoku, nije ti svejedno kada vidiš takve scene. Kod Jermena vlada ozbiljan patriotizam, zajedništvo, ljudi iz inostranstva dolaze da brane zemlju, znaju da će sve to da traje i da nema mira“, naveo je Čupić.

Ararat je mlad klub, osnovan je 2017. godine i više je legija stranaca nego pravi predstavnik jermenskog fudbala.

„Ima Jermena, nekoliko, pet, šest, od 20 igrača… Nije im prijatno, vidim im po izrazima lica da osećaju napetost, ali nekako znaju da će da pobede. Nije se desilo da se jermenska vojska povukla. Sada su ih Azeri napali sa svih strana, ali kad vidiš da za dva dana oni uspeju da vrate sve položaje… Ili su Azeri glupi ili Jermeni imaju toliko jaku vojsku“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Na našu konstataciju da je potvrđeno da će se utakmica između Zvezde i Ararata igrati u Jerevanu, 26-godišnji čuvar mreže ističe da je ta tema zatvorena u njegovom klubu još u ponedeljak.

„Ja sam juče imao informaciju da će se igrati kod nas. To se znalo. Razmatrano je sigurno šta i kako, ali nije se postavljalo pitanje toga da li će se igrati u Jerevanu. Priče o promeni, od Budimpešte, Kipra… Nije bilo razloga za to, ne granatira se Jerevan. To što se dešava je na teritoriji Azerbejdžana, Azeri ne smeju da pipnu teritoriju Jermenije. Ovde lete avioni, sve funkcioniše, samo je manje ljudi. Trube kolima, podržavaju se, pakuju se u autobuse, odlaze tamo na Karabah…“

Čupić navodi i da u klubu nije bilo nikakvih nedoumica povodom odigravanja utakmica.

„Koliko znam, klub je bio u kontaktu samo sa UEFA, Zvezda je tražila da se promeni domaćinstvo, posle su izjavili da jedva čekaju da dođu. Naša posla… Jasno je samo jedno, UEFA je donela odluku da se igra u Jerevanu“.

Bivši mladi reprezentativac Srbije bio je akter obe utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope, protiv Fole koju je njegov tim dobio sa 4:3, te protiv Celja, koju je Ararat dobio minimalnim rezultatom.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U oba navrata su igrani produžeci, tako da je Čupić, uz mečeve u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nacionalnom prvenstvu i Superkupu, sakupio već 660 minuta na terenu iz šest utakmica.

„Do utakmice sa Zvezdom sam branio dve utakmice u kvalifikacijama i to na dobrom nivou. Već počinjemo da ličimo na ozbiljan tim, osećam lepu energiju, svi su fokusirani, shvataju protiv koga igraju, znaju da je Zvezda najveći klub na Balkanu, da je bila evropski i svetski šampion, znaju ko je trener, znaju da je Dejan Stanković legenda. Svi u klubu to jako poštujemo. Želimo dobrodošlicu Zvezdi, želimo sportsku atmosferu“.

O pojedincima iz tabora rivala nije želeo da govori, razumljivo, njegov tim je veoma ozbiljno shvatio izazov i ne želi da u javnost iznosi svoja zapažanja.

„Analizirali smo Zvezdu, dobro je poznajemo. Ja sam malo pomogao treneru oko situacija, objasnio sam stvari u srpskom fudbalu, a i kako je kada se igra u Evropi. To su dve različite igre. Nama je najbitnije da u prvih dvadesetak, tridesetak minuta uđemo pametno, da ne primimo gol, a kako vreme bude odmicalo nama će samo da rastu šanse“.

Za kraj, Čupić je uputio apel za pomoć svom nekadašnjem klubu, OFK Beogradu u kom je proveo šest godina, a koji se nalazi u najtežim vremenima za svojih 109 godina postojanja.

„Apelujem na grad i državu da pomognu OFK Beogradu koji to zaslužuje. Da se sredi stadion… Klub je baš u teškoj situaciji, na dnu treće lige, a postoji toliko, od 1911. godine i sve je pružio mom bratu i meni. Još jednom, voleo bih da neko pomogne tom klubu“, zaključio je Čupić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare