Foto: EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Fudbalski savez Italije je saopštio da će se letnji prelazni rok u toj zemlji održati od 1. septembra do 5. oktobra, a poznato je i kako će se završiti tekuća sezona u slučaju više sile.

Prelazni rok je trebalo da počne 1. jula i da traje do 2. septembra, ali je pomeren zbog pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:

To znači da će italijanski klubovi nove igrače moći da registruju tek od 1. septembra.

Fudbal je u Italiji suspendovan je 9. marta zbog pandemije koronavirusa, a sezona će biti nastavljena utakmicama polufinala Kupa predstojećeg vikenda.

Iz Italije takođe stiže vest da u slučaju da iz nekog razloga sezona ne bude mogla da se završi, sve biti rešeno u plej-ofu i plej-aut, ili u kranjjem slučaju da će plasmani biti odreženi putem algoritma.

Ipak, predsednik FS Italije Gabrijele Gravina, izrazio je nadu da za tim neće biti potrebe, a rekao je da je „fudbal danas izborio veliku pobedu“.

„Fudbal je pobednik, bez obzira na sve. Svi smo podržali to da ostanemo na međunarodnoj sceni. Italija ima jednu od pet najjačih liga u evropskom fudbalu. Doneli smo odluku da završimo sva takmičenja i nastavićemo tim putem. Uveren sam da ćemo se i dalje držati zajedno i da ćemo sarađivati kao i ranije sa svim našim članovima, uključujući i Seriju A, koja ne bi trebalo da bude gubitnik u svemu ovome. Neki predlozi koji su predloženi 20. maja nisu prošli“, rekao je Gravina.

Nije isključio mogućnost više sile.

„Ako takmičenje opet stane, planirali smo novi format sa plej-ofom i plej-autom, kako je tražila UEFA. Nema boljeg načina da se odrede pozicije. Mini turnir je uvek bolji od algoritma koji je sačinjen na osnovu prosečnog broja poena osvojenog kod kuće i na strani i koji je pomnožen sa preostalim brojem mečeva“, zaključio je Gravina.

Takođe je odlučeno i da se sezona u Seriji C neće nastaviti. Vićenca, Ređina i Monca promovisane su u Seriju B, dok iz lige ispadaju Gozano, Rimini i Rijeti. Takođe, neće biti nastavljena ni sezona u ženskoj Seriji A.

FIGC je saopštio i da bi, ako se utvrdi da je neki tim prekršio strogi medicinski protokol, mogao biti kažnjen ili novčano ili čak izbacivanjem iz takmičenja, u zavisnosti od težine prekršaja.

Ako sezona ne može da se nastavi 20. juna, Savez ima rok do 10. jula da odluči da li će se sezona nastaviti u nekom trenutku. Dozvoljeno je da se završi sezona do 20. avgusta.

Do kraja Serije A ostalo je još 12 kola, uz četiri utakmice 25. kola koje su odložene uoči prekida.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar