Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U porodici ne znaju da li da se raduju ili tuguju

Stvarno neobična situacija zadesila je porodicu Vušković, u kojoj braća Mario i Luka igraju fudbal i važe za uzdanice Hrvatske u narednim godinama.

Ipak, u ovom trenutku problematičan je brat Mario (21), kome fudbalska karijera i ne ide baš najbolje i to zbog dopinga.

Mario Vušković je ponikao u Hajduku iz Splita, a 2021. godine usledio je transfer u nemački Hamburgerer za koji je tokom dve sezone odigrao 47 utakmica, postigavši tri gola uz dve asistencije sa pozicije defanzivca.

PROČITAJTE JOŠ:

Transfer iz Hrvatske u Nemačku koštao je najpre 1,2 miliona, a onda je HSV platio još tri miliona evra kako bi potpuno otkupio mladog štopera.

Problemi za njega kreću 12. novembra 2022. godine kada je Nemački fudbalski savez pokrneuo istragu protiv Marija zbog dopinga, što je odmah potvrdio i klub.

Stariji brat Vušković je bio pozitivan na doping testu, a slučaj je preuzelo tužilaštvo u Hamburgu i on se nije dobro završio po Hrvata.

Kako je preneo „Hamburger Morgenpost“, policija je pretražila Vuškovićev stan u Hamburgu te mu zaplenila mobilni telefon i laptop. Fudbaler je bio pozitivan na supstancu eritropoetin (Epo) tokom kontrole na treningu 16. septembra. Tačnije, u sebi je imao tragove eritropoetina, hormona koji reguliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca koje bi na sebe mogle vezati više kiseonika i tako pospešiti njegove mogućnosti.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Mario je podneo zahtev za analizu B uzorka, ali ni to mu nije pomoglo da izbegne kaznu, pošto je i taj uzorak bio pozitivan.

„Standardna kazna za doping-prekršaj je četiri godine, a kazna se može i smanjiti. Za 20-godišnjeg Vuškovića, koji se sprema i za reprezentaciju, ali neće igrati za Hrvatsku na Svetskom prvenstvu u Kataru, duga suspenzija mogla bi da znači kraj sportske karijere“, pisao je jedan od najuticajnijih nedeljnika u Evropi „Špigl“ krajem 2022. godine.

Vušković se branio da ne zna odakle mu se u krvi našla zabranjena supstanca, ali sada svakako snosi posledice. Kada je zvanično proglašen krivim, Vušković je dobio dve godine zabrane igranja fudbala od strane Nemačkog fudbalskog saveza.

Mario je odbio da se nagodi i da mu kazna bude godinu dana, jer je verovao da će se izvući bez iste, ali je u tome pogrešio, pa je dobio dve godine suspenzije, pišu hrvatski mediji.

To znači da će se Mario Vušković fudbalu vratiti tek 2024. godine, a pitanje je da li će ga i ko tada hteti u svojim redovima, te u kakvoj će formi on biti, koliko će mu vremena biti potrebna da vrati stari kvalitet i ponovo krene uzlaznom putanjom.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitna je i njegova motivacija nakon svega što se desilo, jer ovakve situaciju mogu da „ubiju“ karijeru jednog mladića.

Ipak, za Marija ima nade, jer je sada na redu razmatranje o njegovoj žalbi, koja može da urodi plodom zbog sumnji u antidoping agenciju i niza nepravilnosti u slučaju (laborant nije odmah odneo njegove uzorke na analizu, nisu dobijeni detaljni uputi…).

Zanimljivo je da je Mario Vušković prošao sve mlađe kategorije Hrvatske, svi su očekivali da uskoro nastupi i za prvi tim, pogotovo zato što se smena generacija uskoro mora dogoditi, ali izgleda da će mladi fudbaler na to morati da sačeka, a možda zbog dopinga neće ni dočekati takvu čast.

Druga strana priče porodice Vuškovića za sada je mnogo lepša, a takvom je čini 16-godišnji Luka. On je kao i brat ponikao u Hajduku, za njega i dalje nastupa, već je dogurao do prvog tima, a uskoro ga čeka i neki višemilionski transfer.

Luka Vušković Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Luka igra na poziciji štopera, a nedavno je posto najmlađi debitant na derbiju Dinamo – Hajduk, koji se smatra jednim od najvećih na Balkanu.

U juniorskom uzrastu igrao je u Ligi šampiona, igra glavom mu je jača strana, a pažnju je privukao i spektakularnim golom protiv Istre, kada je „potegao“ sa svoje polovine i zatresao mrežu. Kako je to izgledalo pogledajte u videu ispod teksta.

Početkom oktobra, pomenuti štoper postao je najmlađi strelac u istoriji juniorske Lige šampiona. Luka je sada standardni prvotimac Hajduka, a za njega se interesuje pola Evrope. Od velikih klubova prednjače Mančester siti, Pari Sen Žermen i Real Madrid, ali je još uvek neizvesno gde će nastaviti karijeru i kada će se odlučiti za veliki iskorak.

Već u novembru prošle godine se pisalo da je PSŽ spreman da plati pet miliona evra za njega, a u međuvremenu je cena porasla, pa će biti zanimljivo ispratiti „otimačinu“ velikana za ovog mladog hrvatskog bisera, koji je visok 1,93 metra i ima sve predispozicije da bude jedan od najboljih štopera na svetu.

Čelnici hrvatskog kluba produžili su ugovor sa Lukom do 2026. godine i sigurno ga neće olako pustiti, a na njemu će „debelo“ zaraditi.

Prema pisanju poznatog fudbalskog novinara Dejvid Ornštajna, Siti je spreman da plati Luku i preko 10 miliona evra, ali za sada nema dogovora i trka za potpis Hrvata nije ni blizu kraja.

Luka je nedavno pričao i o bratu Mariju, sa kojim sada može zajedno trenirati i pomoći mu da se vrati na prave fudbalske staze.

„On i ja se non-stop čujemo. Živimo zajedno, braća smo i nadam se da će biti sve najbolje. Ima podršku svih ljudi koji ga poznaju“, zaključio je Luka Vušković.

Mladi štoper je prošao U15, U16 i U17 selekciju Hrvatske, a mnogi ga uskoro očekuju u prvom timu u tandemu sa Joškom Gvardiolom, koga takođe „merka“ pola Evrope.

BONUS VIDEO Novi het-trik Kristijana Ronalda za jedno poluvreme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar