Foto: Printscreen Youtube / Crystal Palace FC

Ako postoji jedna pesma koju zna svaki ljubitelj fudbala onda je to himna Lige šampiona. Ali, da li znate ko ju je komponovao i kako živi nakon toga?

U leto 1992. godine mu je zazvonio telefon. Toni Briten verovatno tada nije mogao ni da nasluti da će mu to promeniti život. Evropska kuća fudbala (UEFA) je odlučila da rebrendira najpoznatije fudbalsko takmičenje na svetu, a za to im je bila potrebna i nova himna.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prošlo je mnogo vremena, ali da budem iskren, to je bio samo jedan od poslova koji sam dobio. Stari Kup šampiona je postao dosadno takmičenje i UEFA je htela da ga podigne na viši nivo u trenutku kada su huligani harali Evropom“, rekao je Briten jednom prilikom.

Briten je ubrzo poslao listu klasičnih kompozicija koje bi mogle da budu prepravljene tako da postanu nova himna. UEFA je izabrala „Sveštenik Zadok“ (The Priest) koja je komponovana za krunisanje kralja Džordža Drugog 1726. godine. Bila je to Hendlova kompozicija.

Briten je rođen u Krojdonu na samom obodu Londona (neki će reći i da to nije London), otišao je u studio sa horom Akademije Svetog Martina i Kraljevskog filharmonijskog orkestra.

„Neki kažu da je melodija ukradena od Hendla, ali nije. To je samo detalj na početku, ostalo je moje delo. Sećam se da sam se pitao gdje su reči. Rekli su mi da ne znaju, ali da hoće nešto na tri zvanična UEFA jezika – engleskom, nemačkom i francuskom“, pojasnio je Briten.

Iskoristio je superlative „najveći“ i „najbolji“, i na ova tri jezika je preveo i „glavni događaj“ i „šampioni“. Sve se to nalazi danas u himni koja je nastala neobično brzo.

„Sve se sklopilo za nekoliko nedelja, a samo komponavanje trajalo je nekoliko dana. Doduše, kada je osmišljeno takmičenje, učestvovalo je samo osam ekipa, a ne kao sad“.

Foto: Screenshot Youtube JOE

„Na svakih nekoliko godina UEFA radi rebrendiranje i pre nekog vremena su uradili procenu kada su rekli da je muzika najjači deo brenda. Rekli su da je važna isto koliko je crvena boja za koka-kolu. Pokušali smo da se malo igramo sa tim, pa smo uradili fank verziju i verziju za ritmom i super je ispalo. Poslali smo emiterima i rekli su da je odlična, ali da će se držati originala“, ispričao je Briten.

Štefan Efenberg mu je jednom prilikom rekao ono što mu je najveća pohvala do danas.

„Rekao mi je da se naježi uvek kad čuje muziku, a ja sam mu rekao da je nervozan. Da budem iskren, teško je to i finansijski i emotivno. Reč je o takmičenju koje dugo traje, gotovo dve trećine godine i veoma je retko da vidite odmah ko će biti pobednik. Efenberg je bio poznat kao žestok tip, a rekao je da je muzika učinila da se naježi“.

Lionel Mesi je rekao da ga je ona motivisala da bude još bolji, Zinedin Zidan je njome bio oduševljen, a Kristijano Ronaldo voli da je peva na predstavljanju. Ipak, sve to ne znači da od nje njen tvorac zarađuje novac.

„I dalje privlači članove ‘kraljevske elite’, ali ne donosi milione. Uglavno zavisi od nosioca prava prenosa. Recimo, u Rusiji i Kini ne dobijem ni peni, što je suludo. Svaki kompozitor će vam reći, kada bogati i poznati koriste vašu muziku, to vam nadoknadi za sve one stvari koje nisu bile tako uspešne“.

Ovu himnu danas mnogi imaju i u svojim telefonima, a ako čujete da nekom tako i zvoni mobilni u gradskom prevozu, setite se Tonija Britena.

BONUS VIDEO: Galatasaraj vs Sivas, golovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar