Pep Gvardiola trofej
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kompletiranjem transfera Džeka Griliša iz Aston Vile u Mančester siti, klub je došao do cifre od 1.082.840.860 evra koliko je potrošeno na dovođenje igrača od kako je na klupu seo Pep Gvardiola.

Više od milijardu evra potrošenih na dovođenje svega što je Gvardiola želeo deluju kao zastrašujuća cifra koja postavlja dodatni imperativ pred katalonskog stručnjaka u sezoni koja sledi.

PROČITAJTE JOŠ

Osim što se dovođenjem Griliša postavio novi klupski rekord po visini obeštećenja za jednog igrača i rekord za najskupljeg Engleza u istoriji fudbala, zanimljivo je da svi ostali transferi nisu ni blizu top deset najvećih u svetu i da je cifra do koje je Siti došao za vreme Gvardiolinog mandata zapravo posledica velikog broja kupljenih igrača.

Drugi kuriozitet leži u podatku da je trener koji je tokom svoje karijere izgradio prepoznatljivu ofanzivnu filozofiju najviše novca potrošio na transfere odbrambenih igrača.

Tako je drugi najveći transfer ostvaren dovođenjem štopera Rubena Dijasa iz Benfike za 72 miliona evra. U top deset se našlo još pet defanzivaca, jedan vezni i dva krilna igrača što dodatno ističe koliko se Španac mučio da pronađe odbrambene igrače koji će se uklopiti u njegovu viziju igre.

Kada je reč o rezultatima, Gvardiola je za pet godina u Mančesteru osvojio tri titule prvaka i jedno drugo mesto, a dodao je još četiri Liga Kupa, dva Komjuniti šilda i jedan FA kup, pa se može reći da se tolika potrošnja isplatila na domaćoj sceni.

Uostalom, pored trofeja, Gvardiola je stvorio ozbiljnu mašineriju koja u svaku sezonu ulazi kao apsolutni favorit i koja pomera granice u broju bodova koje su potrebne da bi se osvojila šampionska titula. Najbolje je na svojoj koži to osetio Liverpul koji je u sezoni 2018/2019 došao do neverovatnih 97 bodova i ostao kratak za titulu za jedan bod jer je Siti bio još impresivniji.

Ono gde je Gvardiola podbacio i što mu je veliki kamen spoticanja jeste Liga šampiona. Uprkos ogromnom novcu, gomili dovedenih igrača, Katalonac je sa svojim skupim timovima doživljavao neke bolne poraze i tek u poslednjoj sezoni uspeo da dođe do finala koje je izgubio previše lako od Čelsija.

Dolazak Griliša bi mogao da bude karika koja nedostaje i kojim bi konačno mogao da bude zatvoren krug.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Posle godina lutanja sa štoperima, prošle sezone j konačno uspeo da sastavi defanzivu po svom ukusu i koja je bila ozbiljna prepreka za protivničke napade, a ujedno je bila sposobna da bude pokrene igru iz poslednje linije.

Iako je imao više uspeha sa pronalaženjem ofanzivnih igrača i napadača, Siti je u drugom delu sezone imao problem sa realizacijom i veliki broj utakmica uspevao da dobije lomljenjem protivnika tempom i posedom, ali to nije bilo dovoljno za Čelsi u finalu.

Tuhel je uspeo da zaustavi Mareza koji je bio u sjajnoj formi, a Sterling je ionako igrač koji zavisi od prostora i sjajan je u egzekuciji određenih zamisli, ali nedostatak igračke inteligencije ga sprečava da se prilagodi drugačijim okolnostima.

Griliš je upravo igrač koji će Gvardioli da donese neophodnu nepredvidljivost u situacijama kada ga protivnički treneri nadigraju.

Deset najvećih transfera u eri Pepa Gvardiole u Mančester sitiju

1. Džek Griliš 120 miliona evra

2. Ruben Dijas 68 miliona evra

3. Rijad Marez 67.8 miliona evra

4. Emerik Laport 65 miliona evra

5. Žoao Kanselo 65 miliona evra

6. Rodri 62.7 miliona evra

7. Benžamin Mendi 57.5 miliona evra

8 Džon Stons 55.6 miliona evra

9. Kajl Voker 52.7 miliona evra

10. Liroj Sane 45 miliona evra

U pitanju je izvrstan dribler, sposoban da na malom prostoru napravi višak i natera odbrnae da mu se prilagođavaju što će olakšati igru ostatku ekipe. U opticaju je dovođenje Kejna kojim bi Gvardiola dobio vanserijskog napadača, ali i određeni izazov u postavljanju igre, ali čak i bez njega ima ekipu sposobnu da na dva gčavna fronta ode do samog kraja.

Ipak, Gvardiola će uprkos rekordnom transferu i verovatno najboljem Sitiju u periodu njegovog boravka u Engleskoj imati pred sobom i najveći izazov.

Premijer liganikada nije bila jača nego što bi trebalo da bude u sezoni pred nama. Prošle godine su skoro svi timovi iz vrha imali brojne unutrašnje probleme izazvane povredama i promenama trenera pa se Siti prošetao kroz prvenstvo, ali su ove sezone svi rešeni da sruše klub iz Mančestera.

Foto: EPA-EFE/Pierre-Philippe Marcou

Gradski rival Junajted je napravio dva blokbaster transfera i doveo Sanča i Varana, Čelsi je dogovorio dolazak Lukakua i imaće odrađene kompletne pripreme sa Tuhelom koji im je doneo Ligu šampiona, a Liverpul će na raspolaganju imati sve ključne igrače koji su bili dugo povređeni, a uz to je još doveden i Konate.

Ni na evro sceni neće biti mnogo lakše. Pored rivala iz Engleske Gvardiolu čeka aždaja u vidu PSG-a koja je dovođenjem Lea Mesija napravila drim-tim. Parižane svi vide na krovu Evrope, iako će biti potrebno sve to uklopiti, a tu je i Bajern koji je zadržao kostur vrlo snažne ekipe. Posrnuli giganti u vidu Reala, Barselone i Juventusa će sigurno biti opasni ako ih budu potcenjivali pa je jasno da nas čeka uzbudljiva sezona.

Pep Gvardiola je konačno sklopio sve kockice i nema više vremena da čeka. Engleska i Evropa moraju da budu pokorene, a čini se da je i konkurencija niakd jača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar