Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Niko ovo nije očekivao od Fulama

Fulam je godinama unazad važio za ekipu koja se „šeta“ iz Čempionšipa u Premijer ligu i opet nazad. Obično je u elitnom rangu problem bio loša defanziva, a kada se to spajalo sa neefikasnim napadom, sve je brzo padalo u vodu i Fulam praktično da nije ni imao šansi za opstanak.

Ove sezone ta slika je zantno promenjena. Pred početak Premijer lige mnogi su Fulam opet videli u borbi za opstanak, sa realnim šansama da se zadrži u eliti, ali čak ga ni najvatreniji navcijači verovatno nisu videli u borbi za evorpska takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok su drugi sumnjali, trener Mark Silva je spremio tim za borbu protiv najboljih u Engleskoj, a uprava je povukla poteze koji su omogućili da ti dueli budu ravnopravni.

Već u prvom kolu moglo se naslutiti koliko je Fulam ozbiljan i u namerama i na terenu, pa je Liverpul strepeo do poslednjeg minuta i na kraju izvukao remi – 2:2. Aleksandar Mitrović je postigao dva gola na tom meču, te je odmah stavio do znanja da će mu ovo biti najefikasnija sezona u Premijer ligi.

Mnogo znakova pitanja bilo je oko Mitrovića, koji je nekoliko puta do sada dominirao u Čempionšipu, ali se u Premijer ligi nešto slabije snalazio i nije mogao da pređe 11 golova. Sada je nakon 22 kola na baš tom učinku sa tendencijom da ga znatno popravi, jer će do kraja prvenstva imati još 16 prilika za tako nešto. Pored toga, Mitrović je promašio i nekoliko penala, pa je propustio priliku da se sa Harijem Kejnom možda bori i za drugog najboljeg strelca u eliti, pošto je Erling Haland za sada neprikosnoven.

Fulam nakon 22 odigrane utakmice ima 32 boda sa gol razlikom 32:30 i trenutno se nalazi u borbi za Evropu, odnosno konstantno je u rasponu od 6. do 10. mesta.

Aleksandar Mitrović Foto:Ian Tuttle / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako plasman u Evropu deluje kao sasvim realan, treba znati da su trenutno van te zone i Čelsi, Liverpul, kao i Brajton koji igra iznad očekivanja ove sezone. Obezbeđivanje karte za Evropu biće veoma težak posao za Fulam, ali ono to je važno je da postoji takva ambicija. Da ova sezone nije slučajnost pokazuju potezi uprave, pošto se Fulam konstantno pojačava i taj trend mogao bi da nastavi na leto.

Silva je od Mitrovića napravio pravu fudbalsku napadačku zverku, pa je srpski golgeter oborio rekord Čempionšipa prošle sezone sa 43 pogotka, a ove je nastavio u sličnom ritmu, shodno kvalitetu Premijer lige. Mitrović je bez ikakve sumnje lider ekipe i to vraća na najbolji mogući način.

Međutim, ništa ne bi bilo moguće da Fulam nije doveo nekoliko važnih pojedinaca, koji su ojačali praktično svaki deo terena.

Na gol je stigao Bernd Leno, bivši golman Arsenala, koji važi za pouzdanog čuvara mreže, koji ne pravi kikseve i to pokazuje ove sezone.

NE PROPUSTITE:

U odbrani nema nekih previše poznatih imena, ali je na poziciji štopera doveden Isa Diop, koji ima premijerligaško iskustvo u dresu Vest Hema. Pored njega tu je 35-godišnji Tim Rim, koga je nedavno hvalio Pep Gvardiola.

„Da Rim ima 24 godine, a ne 34, igrao bi za mene“, kazao je Pep Gvaridola.

Međutim, možda se baš u odbrani krije ključ narednih uspeha. Možda baš na tom delu terena Fulam treba na leto da dovede još pojačanje ili dva. Rim jeste iskusan, ali ga godine stižu, dok ni bekovi nisu vrhunska klasa igrača, pa je i tu moguće da će doći do promena.

U sastavu se na pozajmici iz PSŽ-a nalazi i Lajvin Kurzava, levi bek, ali za sada nije pokazao kvalitet za Premijer ligu. Na suprotnoj strani je doveden Kevin Mbapu još na leto, ali za sada je šansu dobijao na kašičicu i pitanje je kakva je njegova sudbina u Engleskoj.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Prema trenutnom stanju stvari, Fulamu definitivno treba osveženje u zadnjoj liniji. „Kotidžerse“ je nedavno pojačao i Šejn Davi, iskusni defanzivac Brajtona, ali pitanje je koliko će on moći da podigne defanzivnu lestvicu tima naviše.

Veliki iskorak za tim napravljen je dovođenjem Saše Lukića iz Torina. Njegova veza sa Mitrovićem može biti veoma korisna za Fulam i sa starne hemije u timu, ali i kvaliteta na dve strane terena. Lukić nije neko ko je previše ofanzivno orijentisan, ali može da doprinese na sredini sigurnim pasovima i držanjem lopte.

Uz njega je tu i Žoao Palinja, pouzdani Portugalac, kao i Tom Kerni (kapiten), ali i Herison Rid. Na tom delu terena ne treba očekivati velika pojačanja na leto, a narednih nekoliko meseca pokazaće se koliko Lukić može da podigne tim na neki viši nivo.

U napadačkoj liniji dovođenje Andreasa Pereire iz Mančester junajteda se pokazalo kao veoma dobar potez, jer Brazilac trenutno ima dva gola i pet asistencija u Premijer ligi sa pozicije prednjeg veznog.

AP Photo/Alberto Pezzali

Na krilnim pozicijama takođe ne treba očekivati prevelike promene, jer su sada tu Bobi Rid, Vilijan, Hari Vilson, Danijel Džejms, Manor Solomon…

Fulam se konačno čini kao stabilan premijerligaš sa ozbiljnim, može se slododno reći, evropskim namerama. Mitrović je glavna oštrica u napadu, Pereira je prvi kreator, Lukić će sa Palinjom biti stub na sredini, a na golu je sigurni Leno. Sa jednim ili dva pojačanja ozbiljna pojačanja na leto, Fulam može da napravi pravi dar-mar u Premijer ligi narednih sezona.

BONUS VIDEO Kilijan Mbape čestitao rođendan sinu Ljubomira Fejse