Magnati Superlige
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL/EPA/JUSTIN LANE

Kada se pogleda samo struktura vlasništva 12 klubova koji žele da osnuju Superligu, jasno je otkud toliko bezobzirnosti prema celom fudbalskom nasleđu Lige šampiona i ostalih takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan ostrvski novinar otkrio je izjavu jednog od čelnika engleskih klubova, koji će biti deo novoformirane Superlige, ali je ona ostala anonimna.

„Ovo nije građanski, već nuklearni rat. Da budem iskren, mislim da vlasnici nisu mnogo zabrinuti zbog lošeg PR-a, očekivali su ga. Njihov posao je da maksimizuju profit, a opšte dobro igre je sekundarna briga“, navodi se u izjavi, za koju mnogi insistiraju da se direktno potpiše, iz kog kluba dolazi.

Nije na kraju krajeva ni bitno iz kog kluba dolazi ova izjava i ovaj način razmišljanja, jer se on sigurno ne razlikuje mnogo u vrhuškama Liverpula, Sitija, Junajteda, Čelsija, Totenhema ili Arsenala.

Upravo ova (vlasnički uglavnom američka) šestorka se izdvaja kao polovina osnivačkog pula lige, Milan drže Amerikanci, Inter Kinezi, a Juventus, Atletiko, Barselona i Real nisu bili previše gadljivi da se separatišu i dodatno distanciraju od svih po zaradi.

Štaviše, Anjeli iz Juventusa i Perez iz Reala su se prilično potrudili da se sve ovo organizuje, a tome su se „kao iz topa“ odazvali vlasnici ostalih klubova koji nemaju ništa protiv amerikanizacije sporta u Evropi.

Stan Kronke – Arsenalov Amerikanac koji drži i Jokićev Denver

Foto: EPA/PETER POWELL

Kronke je prvo ušao kao deoničar u Arsenal 2007. sa 9,9 posto vlasništva, a polako je počeo zatim da diže svoj udeo, dok 2018. u potpunosti nije preuzeo klub od Ališera Usmanova.

Arsenal i dalje ima veliki marketinški potencijal, ali i dalje ozbiljno kaska za engleskim velikanima i ostalim ostrvskim klubovima, „tobdžije“ se muče da uđu u Evropu, i dalje su i veoma daleko od ere Vengera koji je ligu osvojio bez poraza i došao do finala Lige šampiona.

To sad „tobdžije“ mogu samo da sanjaju, a Kronke se ne potresa previše zbog frustracija navijača, protesta, revolta koji traje godinama. Radi se o Amerikancu koji još ima vlaničkog udela u Los Anđeles Remsima u NFL-u, Denver Nagitsima u NBA, Kolorado Avalnčima u NHL-u, Kolorado Rapidsima u MLS-u…

Njegov sin Džoš je predsednik Denver Nagitsa, a Stanu je svojevremeno pandemija sa koroanavirusom toliko teško pala, da je morao da otpusti 55 zaposlenih u Arsenalu.

Roman Abramovič – Upliv ruske moći u engleski fudbal

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Abramovič je u klub ušao 2003. godine i pretvorio ga u jedan od najmoćnijih timova Starog kontinenta, „plavci“ su postali prvi i jedini londonski klub koji je osvojio Ligu šampiona, ali sada Roman želi da se odmetne sa ostalim magnatima.

Do sada su navijači bili zadovoljni njegovom vladavinom, ali se sve više bivših igrača Čelsija javlja sa ogorčenjem zbog odluke da se uđe u Superligu.

Ima vlasničkog udela u Evrazu, Norils Nickelu, poseduje drugu najveću jahtu na svetu, a 2005. je prodao 73 posto udela Sibnjefta Gaspromu, za 13 milijardi dolara.

Ipak, novca nikad dosta, pa je i Superliga primamljiva.

Džon Henri – Amerikanci koji su nasledili kontroverzni tandem

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

 

Fenvej grupa preuzela je još 2010. Liverpul od Džordža Džileta i Toma Hiksa, koji se nisu proslavili u engleskom velikanu. Polako su i strpljivo gradili put do vrha, bilo je tu pravog sportskog pristupa, koji je na kraju rezultirao Klopovim osvajanjem Lige šampiona, zatim i Premijer lige, koja se dugo čekala.

Čak je i Lebron Džejms ušao u Liverpul i ima udeo u vlasništvu, a amerikanizovani pristup sportu je nešto što je imalo ulogu u simpatijama za Superligu.

Fenvej još ima Boston Red Sokse, a vlasnik Liverpula Džon Henri drži 40 posto Fenveja. Džejms se zvanično uključio 31. marta 2011. godine.

Šeik Mansur – Arapski novac digao Siti

 

Šeik Mansur stigao je u Mančester siti 2008. godine, i poput Abramoviča, brzo je došao do uspeha. Trošili su se milioni na pojačanja, troše se i dalje, ali je Liga šampiona i dalje san.

Štaviše, nije Siti još video finale Lige šampiona, a podsećanja radi, klub je Šeik preuzeo od Taksina Šinavatre.

Osnovao je još Njujork Siti FC, a potom kupio australijski Melburn, špansku Đironu, japanski klub Jokohama Marinos, urugvajski Montevideo, kineski Sićuan, te indijski Mumbaj.

Najbogatiji je čovek u svetu fudbala, njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 30 milijardi dolara. Međutim, nije najbogatiji i u svetu sporta. Najbogatiji vlasnik nekog sportskog kluba je Amerikanac Stiv Balmer (64). Vlasnik Los Anđeles Klipersa „težak“ je 52.7 milijardi dolara.

Glejzer porodica – Nerviraju navijače Junajteda

Foto EPA/JUSTIN LANE

 

Još 2005. je počeo upliv Malkolma Glejzera, zbog čega je i osnovan novi klub Mančestera, u kom su romantičarske pristalice klupskog nasleđa. Bilo je mnogo uspona i padova, vlasnici su se „našlepali“ na poslednje uspešne godine Aleksa Fergusona, ali se nisu proslavili sa Dejvidom Mojesom, Lujem van Galom ili Žozeom Murinjom.

On je „đavole“ koštao 15 miliona funti, zbog cene otkaza, bilo je samo pojedinih dobrih momenata poput osvajanja Lige Evrope. Ipak, Ferguson je lestvicu postavio visoko, a milioni Glejzerovih to nisu umeli da nadomeste.

Pol Singer – Milanov vlasnik iz Amerike

 

Eliot korporacije iz Amerike hara Milanom, a vlasništvo je preuzeto 2018. Baza je Njujork, firma je preuzela 99,93 posto vlasništva od Lija Jonghonga, a nova uprava je uspela da podigne klub.

Dolazak Zlatana Ibrahimovića bio je pun pogodak, ekipa se polako podiže iako je baza napravljena pozajmicama igrača, a iza svega finansijski stoji 76-godišnji Pol Eliot Singer, težak 4,3 milijarde dolara.

Njemu je prethodni kineski vlasnik ostao dužan zbog pozajmice od čak 37 miliona dolara, pa je onda tek Eliot zbog razvoja situacije rešio da se ozbiljnije uključi u rad kluba i vrati ga na mesto koje mu pripada.

Ipak, očekivano mesto bi bio tron u Ligi šampiona, ne pokušaj da se u novoj igrački 12 klubova traži put do vrha.

Suning – Inter nova igračka

Foto: EPA/MATTEO BAZZI

 

Suning kompanija je 2017. preuzela Inter, a ove godine je ugasila Đangsu u Kini zbog gubitka novca i efekta pandemije koronavirusa.

Što se Intera tiče, Suning je promenio dosta trenera i sada je našao pobedničku formulu, Antonio Konte je na dobrom putu da osvoji titulu i prekine devetogodišnju dominaciju Juventusa.

Vlasnik je Žang Jingdong, poseduje 68,55 posto Intera, a u kasi ima oko 10 milijardi dolara.

Juventus – Porodični klub od 1920-ih

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

 

Porodica Anjeli, koja je osnovala Fijat, preuzela je Juventus još 1923. godine. Andrea je vek vladavine rešio da obeleži osnivanjem Superlige, kao da se naljutio zbog redovnih ispadanja od Liona, Porta ili Ajaksa u Ligi šampiona.

Anjeli je poznat po kaznama, sankcijama i kontroverzama u fudbalu, povezivan je sa mafijom i čak je kažnjen novčano zbog upletenosti u prodaju karata ultrasima, uz povezanost sa mafijom ‘Ndrangeta.

Atletiko vodi ekipa magnata

EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

 

Migel Anhel Hil Marin ima 51 posto vlasništva, a partneri su Idan Ofer i Enrike Serezo. Marin je sin čuvenog Hesusa Hila, postao je šef u klubu 1993. godine, a pridružio mu se izraelski milijarder Ofer, ima trećinu vlasništva, koje je 2018. preuzeo od Dalijan Vanda Grupe 2018. godine.

Serezo se uključio kao predsednik 2002. godine, a uz njih, najviše su ljubitelje fudbala razočarali Real i Barselona, kao klubovi koji imaju bazu članstva. Barsa i Real su među četiri ekipe koju u vlasništvu drže članovi, Katalonci imaju 144.000 članova, Madriđani 90.000, ali se, naravno, kada su ovakve stvari u pitanju, ipak neke odluke donose na drugim instancama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar