Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Činjenica da Fudbalski savez Srbije nema od marta predsednika više nikoga ne iznenađuje.

Niti se ko zbog toga uzbuđeje, jer, hej, plasirali smo se na Svetsko prvenstvo i sve fantastično funkcioniše. Uzrok je, čini se, drugačiji baš kao i „modus operandi“ koji se krije iza čitave priče. FSS čeka političke izbore i najdraži mig. Mig s vrha koji rešava sve probleme i otklanja sve dileme.

PROČITAJTE JOŠ...

Vratimo se činjenicama, sada onim o kojima se svuda pričalo i one koje su se mudro prećutale.

I dok se na sav glas pričalo o promeni gornje starosne granice od 70 godina, koja je izbrisana iz Statuta, o drugoj su mogli da se obaveste samo oni koje je to zaista zanimalo.

Tako je uklonjena jedna od prepreka da 74-godišnji Nenad Bjeković potencijalno zvanično preuzme funkciju na kojoj se trenutno vodi kao vršilac dužnosti.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ipak, malo se govorilo o tome kako je FSS uspeo da pomiri politiku i fudbal, dve stvari koje UEFA i FIFA godinama uspevaju da razdvoje. I za koje su obično žestoko kažnjavale kada se prekrše, a onda se desio još jedan presedan na brdovitom Balkanu.

Ipak, Srbija je zaista zemlja čuda jer su čak i krovne fudbalske organizacije uspele da zažmure na sve što se dešava u našoj zemlji.

Zapravo će FSS biti „obezglavljen“ najmanje godinu dana. Čak i da na dan izlaženja ovog broja novina „Nova“ budu raspisani izbori oni će trajati najmanje tri meseca zbog komplikovanog sistema biranja predsednika. Ipak, to se sigurno neće desiti.

Razlog je i te kako jasan. Još jednom će FSS sačekati da se do kraja iskristališe politička scena u Srbiji, pa da se onda na miru iz fotelja donese odluka ko će biti glavni u Kući fudbala.

Iako svi znaju ko je glavni u državi (pa time i u FSS), odluka o prvom čoveku Saveza biće doneta nakon što se se završe politički izbori u aprilu.

Izmena statuta je početak izbornog procesa, ali istovremeno daje dovoljno vremena FSS da dovoljno odugovlači sa svim pitanjima, dok politika ne da zeleno svetlo.

Kokezin pad ostavio rupu

Slaviša Kokeza je marta 2021. godine podneo ostavku nakon što je bio na saslušanju i osumnjičen je za navodne veze sa kriminalnim grupama.
Najpre je u njegove cipele ušao Marko Pantelić, ali je uskoro usledio prevrat u kome je došlo do čuvene scene sa pečatom kada je Nenad Bjeković uspeo da ostane na vrhu.
Ovo se nije dopalo ni Nemanji Vidiću, koji dalje od javne kritike nije otišao, iako su se mnogi ponadali da bi on sam mogao da preuzme predsedničko mesto u FSS.

Rasim Ljajić Foto:Nemanja Jovanović

Mesecima se pominjalo da bi novi predsednik mogao da bude Rasim Ljajić, a iako je skidanje političke zabrane išlo njemu u korist on se najverovatnije neće ni kandidovati.

Poučen starom tradicijom FSS (kao u mnogim istorijskim monarhijama) svi ostali kandidati će se povući pred onim koji je u najvišim državnim interesima ili kako god da želite da okarakterišete što će politički vrh još jednom izabrati glavnog čoveka Saveza. Za njegovo ime je dovoljno da pogledate zbog kog bi se čoveka uopšte menjalo pravilo o godinama.

Ranije, ljudi koji su pre manje od godinu dana bili poslanici u parlamentu, ministri, članovi organa lokalne uprave, gradonačelnici, članovi izvršnog organa lokalne samouprave ili gradski odbornici nisu mogli da budu deo FSS, a sada mogu da postanu i predsednici Saveza.

I dok je FSS nakon fudbalskog majskog prevrata ove godine i sukoba dve struje uspeo da se sakrije iza Dragana Stojkovića Piksija, selektora koji je odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo, nema sumnje da je „dogorelo do noktiju“ i da neke stvari moraju da se promene.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Neće samo ona prećutna tradicija, pa će svi kojima inicijali nisu N. B. verovatno odustati od kandidature.

Sve ide u prilog tezi da je vršilac dužnosti već krenuo da posprema kuću jer mu je ishod izbora koji će se održati nakon aprila 2022. već vidljiv.

Tako je odlučio da smeni tri člana Izvršnog odbora FSS Dušana Mrakića, Dragana Ilića i Saše Bajčetića kako bi se „stvorili uslovi za efikasnije funkcionisanje Izvršnog odbora“ (obrazloženje FSS), a mnogi su to videli kao direktan odgovor Novici Tončevu, ministru bez portfeljea u Vladi Srbije.

Da se nešto „valja iza brda“ svedoči i reakcija navijača Crvene zvezde koji su već poručili „da neće novog Toleta“, aludirajući na bivšeg predsednika FSS Tomislava Karadžića. Njih dvojica su pre posla u FSS obavljali funkciju predsednika Partizana.

Dosadašnji predsednici FSS

Zvezdan Terzić – od jula 2006. godine do marta 2008. godine
Tomislav Karadžić – od marta 2008. godine do maja 2016. godine
Slaviša Kokeza – od maja 2016. godine do marta 2021. godine
Marko Pantelić (vršilac dužnosti) – od marta do maja 2021. godine
Nenad Bjeković (vršilac dužnosti) – od maja 2021. godine

BONUS VIDEO Komedija u režiji Novaka Đokovića

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar