Serhio Aguero
Serhio Aguero; Foto: EPA/ Peter Powell

Iako je naslov "Fudbal više nikada neće biti isti" već toliko puta upotrebljen da je postao izlizan, deluje potpuno primereno kada se zna da su velike legende odlučile da je dosta.

PROČITAJTE JOŠ

Verovatno je najveći šok ove godine odluka Serhija Aguera da završi igračku karijeru, samo nekoliko meseci po dolasku u Barselonu. Najbolji strelac u istoriji Mančester sitija je javno otkrio da su mu lekari zbog problema sa srcem savetovali da je najbolje da okači kopačke o klin.

Na oproštaju je u suzama rekao zbogom. Prvu operaciju na srcu je imao sa 15 godina, od tada je imao manje probleme, ali nijedan od njih ga nije odvojio od fudbala.

„Ova konferencija sazvana je kako bih vam rekao da prestajem da igram fudbal. Strašno mi je teško, ali je zdravlje najvažnije. Imao sam uz sebe najbolje lekare, koji su mi rekli da je ovako najbolje. Tražili smo sve načine na koje bih mogao ponovo da igra, ali nije bilo nade. Ponosan sam i srećan zbog svoje karijere. Od kad sam imao pet godina sam sanjao da ću biti fudbaler i da ću igrati u prvoj argentinskoj ligi. Nisam mislio da ću doći do Evrope“, iskren je bio Aguero.

Nakon 768 mečeva, 421 gol, 165 asistencija, pobedonosnog gola protiv Kvins Park Rendžersa kojim je Sitiju doneo titulu nakon 44 godine u najdramatičnijem kraju Premijer lige, nakon čitavog niza fantastičnih poteza – vreme je za zbogom.

Arjen Roben je bio jedan od onih igrača za koje je čitav svet znao uvek šta će da urade, a nikada niko nije mogao da ga zaustavi. Levonogi krilni napadač je sa Riberijem činio fantastičan tandem koji je od 2009. do 2019. godine pisao istoriju Bajerna.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH

Osvojio je Ligu šampiona sa Nemcima, dok je sa Holandijom bio vicešampion sveta 2010. godine, a treće mesto je zauzeo četiri godine kasnije.

Holanđanin je u karijeri odigrao 712 mečeva, bilo bi ih i mnogo više da nije imao čestih problema sa povredama, postigao je 246 golova uz 220 asistencija. Roben je jedan od onih fudbalera koji imaju svoji zaštitni znak, nepogrešivo je sa desne strane ulazio u sredinu, a onda razorno šutirao.

Godina je počela odlukom Vejna Runija da više ne bude trener-igrač i da u Derbi Kauntiju preuzme samo ulogu menadžera. Runi je karijeri odigrao 887 mečeva, postigao je 366 golova uz 205 asistencije i bio je prototip modernog napadača. Bio je član mnogih čuvenih napada u doba dok je igrao za Mančester junajted, a rekorder je kluba sa 253 postignutih golova, od čega 183 u Premijer ligi i samo Aguero ima jedan više za Siti.

Foto: EPA/
PETER POWELL

I dalje je najbolji strelac u istoriji Engleske sa 53 golova na 120 nastupa.

Osvojio je sve klupske trofeje koje je mogao, a ističe se Liga šampiona i pet trofeja Premijer lige. Lista njegovih rekorda bila podjednako duga, kao i spisak golova.

Fudbalu je zbogom rekao i Niklas Bendtner, danski fudbaler koji je važio za igrača sa najvećim izmerenim samopouzdanjem. Često je bilo neutemeljeno, kao u periodu dok je bio Juventusu (navijači su napravili snimak njegovih golova koji je trajao minut, a zapravo je bila samo crna fotografija, jer pogodaka nije bilo), ali to ne znači da nije bio miljenik navijača.

Mario Mandžukić je najlepšu reprezentativnu odiseju imao 2018. godine kada je Hrvatsku odveo do mesta vicešampiona sveta u Rusiji, a sada je član stručnog štaba „vatrenih“.

Hrvatski napadač je na 599 utakmica postigao 230 golova uz 101 asistenciju, najduže se zadržao u Juventusu, a najviše uspeha je imao sa Bajernom gde je osvojio Ligu šampiona u napadu sa Robenom. Emotivnim pismom se oprostio od fudbala.

„Dragi mali Mario, dok obuvaš ove kopačke, svoje prve u životu, ne možeš ni zamisliti šta ćeš sve ostvariti u fudbalu. Zabijaćeš golove na najvećim pozornicama i u dresovima najvećih klubova osvajati najveće trofeje. U dresu najvećeg ponosa, hrvatske reprezentacije, ispisaćeš neke od najvažnijih trenutaka hrvatskog sporta. Ako nekada budeš igrao protiv Engleske u polufinalu SP, budi koncentrisan tamo negde oko 109. minuta“, stoji između ostalog u pismu Marija Mandžukića.

Zbogom je rekao i Samir Nasri, francuski čarobnjak koji je neočekivano rano završio sa reprezentacijom zbog sukoba njegove supruge i selektora Didije Dešana. Nasri je važio za jednog od najlucidnijih driblera u periodu dok je blistao u Arsenalu, a to zvanje je kasnije potvrdio i u Sitiju. Ostaće upamćeno i da je samo nekoliko meseci po završetku igračke karijere već imao ogroman stomak. Piće i hrana su mu veoma nedostajali dok je bio profesionalac. Tu je i Sami Kedira, prvak sveta sa Nemačkom 2014. godine, i čovek koji bio istaknut član Real Madrida i Juventusa.

Serhio Aguero

Najveća vrednost 80 miliona evra

768 mečeva

421 gol

165 asistencija

Arjen Roben

40 miliona evra

712 mečeva

246 golova

220 asistencija

Vejn Runi

65 miliona evra

887 mečeva

366 golova

205 asistencija

Sami Kedira

35 miliona evra

559 utakmica

57 golova

59 asistencija

Mario Mandžukić

30 miliona evra

599 utakmica

230 golova

101 asistencija

Klas-Jan Huntelar

20 miliona evra

744 utakmica

408 golova

120 asistencija

Samir Nasri

26 miliona evra

562 utakmica

78 golova

98 asistencija

Niklas Bendtner

10 miliona evra

505 utakmica

147 golova

65 asistencija

BONUS VIDEO Tadić se krstio pre penala, proslavio ga vičući na srpskom

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar