Kylian Mbappe vs Lionel Messi Foto:REUTERS/Kai Pfaffenbach/REUTERS/Lee Smith

Koonačni obračun.

Foto:Nova.rs/Promom&m’s

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Prokletstvo “Zlatne boginje”, trofeja namenjenom svetskom prvaku u fudbalu, aktuelna je tema još od 1962. godine kada su Brazilci odbranili tron na koji su se popeli četiri godine ranije i od tada taj poduhvat više nije pošao za rukom nijednom šampionu.

Podjednako uspešni kao “selekao” bili su Italijani u začecima Svetskog kupa, 1934. i 1938, i posle ova dva tima bilo je nemoguće zadržati trofej osam godina u svojim vitrinama.

PROČITAJTE JOŠ

Novu šansu sada imaju Francuzi, koji su u Kataru napravili posao vredan divljenja. Iako deluje da dobar deo sveta stoji uz Mesija i Argentinu, apsolutno ne bi bilo nezasluženo da “trikolori” odbrane pehar osvojen pre četiri godine u Rusiji.

Francuska ne igra maestralno, dosta je štopalo u timu i u meču sa Marokom, mada neki smatraju da tim Didije Dešama još nije dodao gas do daske. Možda nije, ali ni igra nije baš šampionska.

Prva stvar s kojom se Fracuska “suočila” pre početak ovog Mundijala jeste ta da šampion teško može da odbrani tron. Druga stvar jeste ta da šampioni na poslednjim Mundijalima igraju kriminalno i da ne mogu ni da prođu grupnu fazu, a kamoli da učine nešto više.

Upravo Francuzi su kao šampioni iz 1998, eliminisani četiri godine kasnije u Južnoj Koreji i Japanu već posle prvog kruga. Potom je Italija kao prvak omanula 2010. u Južnoj Africi, pa Španija 2014. u Brazilu, pa Nemačka 2018. u Rusiji. Nijedan od ovih šampiona nije prošao grupu na sledećem Svetskom prvenstvu.

Ono što je više od ovih zabavnih činjenica brinulo selektora Didije Dešama, jeste to što je Francuska bila primorana da u Katar dođe desetkovana, s izmenjenim timom, čiji maksimum nije bilo lako predvideti.

Žalio se naš selektor Dragan Stojković Piksi kako je Srbija imala mnogo povređenih igrača, pa zato nismo prošli grupu, inače da su svi bili zdravi “orlovi” bi sve pokidali u Dohi. Pokušavam da “dobacim” šta bi rekao da vodi Francusku, da se od njega očekuje da bude prvak sveta, a on nema Pola Pogbu, Ngoloa Kantea, Presnela Kimpembea, Kristofera Nlunkua i Karima Benzemu. Povređen mu je zvanično najbolji igrač sveta, Benzema, i igrač za kojeg kažu da “ako voda pokriva 70 posto zemlje, ostalih 30 pokriva Kante”.

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Dešam se nije bavio samo povredama, bavio se malo i timom, taktikom, pa je, kažu stručniji od mene, vešto žrtvovao Antoana Grizmana, podredio ga timu i poduhvat mu se isplatio. Lepo je i kada trener pogodi izmenu, pa se, recimo, Rendal Kolo Muani, našao baš tamo gde treba posle samo 44 sekunde od izmene i postigao gol. Bio je treći najbrži gol jednog rezervnog igrača na Mundijalima.

Francuzi, iako desetkovani, ipak imaju u Kataru devet igrača koji su osvojili Šampionat u Rusiji 2018: Ljorisa, Pavara, Grizmana, Mbapea, Žirua, Varana, Dembelea, Ernandeza i Areola. Rezervni golman “trikolora”, Alfons Areol, malo me podsetio na Srbiju. Ima priliku da osvoji drugi Mundijal, a da nije odigrao ni minut. Tako i mi. Nigde nas nije bilo u Kataru, ali ćemo se godinama hvaliti kako smo tamo “igrali“.

Antoan Grizman je u najavi finala veoma oprezan. Pokazuje veliko poštovanje prema rivalu.

“Argentina je sjajan tim, Mesi igra fantastično, imaćemo protiv nas pun stadion njihovih navijača…” kaže Grizman.

Ali, Argentinci nisu naivni, znaju za jadac, i “ne veruju Francuzima ni darove kad nose”.

BONUS VIDEO Željko Pantelić: Siniša Mihajlović je bio fajter koga je Italija obožavala