Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Predsednik Fudbalskog saveza Finske Ari Lahti kaže da UEFA pomno prati dešavanja u Bosni i Hercegovini pred meč Finske i BiH.

Finci ne žele da u subotu igraju u Bosni, u sklopu grupe D, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru, jer se plaše da u BiH ne izbije rat.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapadi sused Srbije je, kako kažu Finci, u velikoj krizi, oslanjajući se na reči Kristijana Šmita, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

„Bosna je u velikoj opasnosti od dezintegracije i pretnja od pojave novog rata je realna“, rekao je Šmit i uznemirio Fince, pred meč u Zenici.

Milorada Dodika spominju kao jedan od okidača problema za stabilnost u zemlji gde bi trebalo da igraju.

„UEFA svakako prati situaciju. Ako sitacija postane takva da ne može da se igra u Zenici, onda verujem da će UEFA preduzeti korake u skladu sa datim trenutkom“, rekao je Lahti.

Dodik je najavio da će povući saglasnost iz sporazuma o vojsci i Visokom tužilačkom i sudskom veću.

„Teško je da ovde u Finskoj pravilno procenjujemo situaciju. Oslanjamo se na informacije koje dobijamo od UEFA. U slučaju da postane nemoguće da se garantuje bezbednost, UEFA će prebaciti meč na neutralni teren. Naravno, u dolazećoj nedelji ćemo videti ima li zabrinjavajućih nagoveštaja iz Bosne. Kontaktiraćemo i UEFA na sopstvenu inicijativu“, dodao je Lahti.

Ari Lahti (u sredini) Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Otkrio je i da finskim navijačima neće biti omogućen dolazak u Zenicu na utakmicu. Stanje sa koronavirusom u tom kraju je loše, a zaraženih ima više nego u Finskoj, istakao je Lahti.

Podsećamo, Finci imaju osam bodova, drugoplasirana Ukrajina ima devet, a prvoplasirana Francuska 12 bodova, dok je BiH četvrtoplasirana sa sedam bodova.

Svaka od tri reprezentacije ima šanse da ode u Katar, bar kroz baraž. Finska bi pobedom nad Bosancima značajno uvećala svoje šanse, a do kraja kvalifikacija ostala su joj još dva meča.

BONUS VIDEO: Stojković: Učinićemo Srbiju ponosnom protiv Portugala

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar