Foto: REUTERS/Nigel Roddis/Guliver

Sindikat fudbalera FIFPro upozorio je  da se njegovi članovi bore s povećanim nivoom anksioznosti i depresije tokom pandemije koronavirusa, koja je prekinula takmičenja u gotovo svim svetskim ligama.

Dok su klubovi koncentrisani na održavanje forme igrača i smanjivanje troškova, FIFPro ih je pozvao da ne zapostavljaju i pružanje pomoći kada je u pitanju mentalno zdravlje.

„Ako klub mora da odluči između drugog ili trećeg desnog beka ili kliničkog psihologa iz lekarskog tima, znate koji će izbor napraviti, to je neka vrsta prioriteta“, rekao je Vensan Gutebarž iz FIFPro.

„Znamo da je fizičko zdravlje igrača prioritet, ali sada imamo dovoljno podataka koji pokazuju da je i mentalno zdravlje jednako važno. Moramo imati interdisciplinarni medicinski tim unutar klubova kako bismo se brinuli o mentalnom zdravlju igrača“, dodao je on.

Da postoji potreba da klinički psiholozi ili psihijatri budu dostupni igračima pokazalo je istraživanje FIFPro u kojem je učestvovalo 1.602 profesionalna fudbalera u Australiji, Belgiji, Danskoj, Engleskoj, Bocvani, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Malti, Holandiji, Novom Zelandu, Norveškoj, Škotskoj, Južnoj Africi, Švajcarskoj i SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkriveno je da je 22 odsto fudbalerki i 13 odsto fudbalera prethodnih nedelja prijavilo simptome depresije, što je oko dvostruko više od odvojenog istraživanja obavljenog u decembru i januaru, na 307 igrača.

„Kada ste odvojeni od porodice, saigrača, onda, naravno, imate i manju društvenu podršku i to će verovatno dovesti do većeg stepena simptoma. Neizvesnost oko završetka takmičenja i budućnosti u fudbalskoj industriji su važni u svemu tome“, naveo je Gutebarž.

Karantin zbog pandemije i zabrana kretanja na snazi su u većem delu sveta više od mesec dana, a u Nemačkoj su nedavno fudbaleri počeli da treniraju u malim grupama.

Igračima će biti potrebno nekoliko nedelja da se vrate u formu pre nego što počnu takmičenja. Najveće evropske lige pokušavaju da pronađu način da završe svoja takmičenja tako što će sezone produžiti do juna.

Plan UEFA je da se finale Lige šampiona održi 29. avgusta, tri meseca od planiranog termina, što znači da bi nova sezona mogla da počne odmah posle toga, kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme. Sezona 2020/2021 završiće se Evropskim prvenstvom, koje je trebalo da se održi ovog leta u 12 gradova.

„Ova sezona bi mogla da bude veoma duga za mnoge igrače i to je za brigu. Međunarodni takmičarski kalendar je pod stalnim nadzorom. Moramo da pronađemo ravnotežu kako bi igrači mogli optimalno da odigraju bez rizika od povreda mišićno-skeletnog sistema. Naravno potrebno je obezbediti igračima dovoljno vremena da se na pravi način oporave, psihički i fizički“, naveo je Gutebarž.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar