Vodio sastanak Đani Infantino; Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Šta će biti s platama fudbalera širom Evrope i sveta u doba pandemije koronavirusa, centralna je tema ovih dana. U četvrtak uveče održan je sastanak FIFA, sa saradnicima, predstavnicima klubova (ECA) i predstavnicima Asocijacije profesionalnih igrača (FIFpro). Ponuđena su brojna rešenja, od kojih su neka već usvojena.

Pomenuti video-sastanak koji je vodio predsednik FIFA Đani Infantino, trajao je tri sata, a fudbalski svet, koliko sutra bio je zapljusnut informacijom da će nakon Premijer liga i ostale lige posegnuti za rezanjem plate fudbalerima, i to u iznosu od čak 50 odsto. Netačno!

PROČITAJTE JOŠ

Evo i zašto… FIFA ja na pomenutom video-sastanku imala ulogu posrednika između klubova i igrača. FIFA je suštinski organizacija koja ima nadležnost da rešava međunarodne sporove i ne može da donosi odluke kako će se plaćati fudbaleri u Engleskoj, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Srbiji.

Svetska kuća fudbala (FIFA) može samo da iznese predlog za spas klubova i fudbala od kojeg na planeti živi čak 800 miliona ljudi. Zarada iz fudbala iznosi oko tri odsto svetskog društvenog bruto proizvoda. To je promet u milijardama evra na godišnjem nivou i jasno je da ta industrija mora da se spasi. Za dobrobit čovečanstva! To može da učini samo solidarnost i iskrena ljubav prema lopti.

Van Dajk i Salah Foto:EPA-EFE/NIGEL RODDIS

I dala je FIFA jasan predlog nakon tog tročasovnog sastanka. Traži se najbolje rešenje da klubovi, pre svega oni najveći, čiji igrači nedeljno zarađuju i po 300.000 evra ne budu pred ambisom. Predlog koji je FIFA, kao medijator, i posrednik između ECA i FIFpro iznela, jeste da plate mogu da budu smanjene 50 odsto, ali da preostalih 50 odsto fudbaleri dobijaju kroz rate, kada sezona bude nastavljena, dok će tada predstojeće plate biti vraćene na punu cifru.

Time bi se dobilo na vremenu da klubovi, kada ponovo počnu da funkcionišu i zarađuju, da nadoknade gubitak svojim fudbalerima, koji su prethodno pristali u znak solidarnosti.

Ipak, plate su bile samo jedna od tema sastanku FIFA sa predstavnicima klubova (ECA) i predstavnicima Asocijacije profesionalnih igrača (FIFpro).

Druga, takođe vrlo bitna stavka bili su ugovori fudbalera, koji ističu 30. juna.

Tu su svi koji su učestvovali na video-sastanku bili složni. Ugovori će automatski biti produženi dok sezone ne budu završene. Znači, u slučaju da se sezona nastavi i da traje čak do jula ili avgusta, ugovori će važiti dokle god bude trajala takmičarska godina.

Nije ni tu bilo kraja brojnim problemima koji potresaju fudbalski svet zbog pandemije koronavirusa. Doneta je još jedna važna odluka „iza zatvorenih vrata“, koja će za neke fudbalere možda biti razočaravajuća, ali je ona pre svega pravična.

Fudbaleri koji su dogovorili transfer početkom godine, da u junu pređu u novi klub, moraće da sačekaju da se prvenstvo u zemlji u kojoj igraju, okonča, i tek onda će kao slobodni agenti moći da pređu u novu sredinu.

Naredni dani definitivno će dati potvrdu oko smanjenja plata i plaćanja na rate. Do tada, svi će pomno pratiti divljanje koronavirusa, kako bi znali kada će se ponovo zakotrljati lopta, igrači istrčati na teren, a navijači pojuriti na stadion da uživaju u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram