Ferguson i životna drama: Kad sam bio izgubio glas

Fudbal 12. maj. 202108:49 > 08:50
Podeli:
Aleks Ferguson
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL .

Prošlo je nešto više od tri godine (05. 05. 2018. godine) od kada je legendarni trener ser Aleks Ferduson preživeo moždani udar. O tome je retko govorio, ali je odlučio da se priseti životne drame kroz koju je prolazio u 76. godini.

U ovom momentu je u pripremi dokumentarni film koji u prvom kadru donosi kviz u kom učestvuju Aleks Ferguson i njegov sin.

„Kviz?“, pitao je Džejson.

„Testiraj mi pamćenje“, poručio je Ferguson.

PROČITAJTE JOŠ

Potvrdio je Ferguson da se seća imena ulice u kojoj je rođen, kao i datuma venčanja, pa čak je samouvereno i odgovorio ko je postigao prvi gol kada je stigao na klupu Junajteda.

„Džon Sivebek“, odlučno kaže dok se seća danskog beka koji je pobedio protiv KPR-a 22. novembra 1986.

Nepogrešivo je govorio i kada su rođeni njegovi sinovi, ali onda se došlo do priče o događaju od pre tri godine.

„Čega se sećaš vezano za 5. maj 2018. godine?“, pitao je Džejson oca.

„Ničega“, odgovara Ferguson.

Imao je komplikovanu operaciju na mozgu, posle koje je imao zastrašujuć osećaj da više neće moći da govori.

Ferguson je za „Gardijan“ pričao o svom stanju nakon teške operacije, a uz njega je sve vreme bio i sin Džejson. Ferguson je bio privremeno u indukovanoj komi, a doktori su mu davali samo 20 odsto šansi da će se iz meča za život vratiti kao pobednik.

„Bila je to velika briga za mene. To se dogodilo nakon operacije kada sam izgubio glas. To je bio najstrašniji deo. Znao sam da sam živ, ali sam mislio u sebi: Da li mi govore istinu? Operacija je bila uspešna, ali vi ste u ovoj priči usamljeni. To je zastrašujuće. Kad sam izgubio glas, pomislio sam da nikad ni pomislio nisam da bi mi se ovako nešto dogoditi – rekao je Ferguson za „Gardijan“.

Ferguson ističe da mu je prva misao bila posle buđenja da li mu se zadržalo pamćenje. Prvih deset dana nije mogao da priča.

„Nadao sam se da moja memorija nije oštećena, da nisam sve zaboravio. Logoped je dolazio svaki dan i bio je fenomenalan. Tražio je da napišem sva imena iz moje porodice i mojih igrača. Zatim je započeo sa životinjama, ribama i pticama da vidi mogu li im se setiti imena. Malo-pomalo, vratio mi se glas. Ali najvažnije je bilo da mi je pamćenje dobro. Naterao me je da pišem pisma. Napisao sam pismo mojoj ženi Keti, bilo je to škrabanje.“

U toku rehabilitacije je mogao da se odrekne i velikog užitka.

„Nisam dobio čašu vina devet meseci. E, to je bilo teško,“ uzdahnuo je Ferguson.

Ferguson je i dalje najuspešniji trener u Premijer ligi sa 13 titula (prvi sledeći rivali imaju po tri), a u njegovoj eri su „crveni đavoli“ postali najtrofejniji klub u Engleskoj.

U čitavoj karijeri je osvojio 38 trofeja sa Junajtedom, uključujući i dve titule prvaka Evrope, pet FA kupova i mnogo drugih trofeja. Osvojio je sve što je moglo da se osvoji u fudbalu tokom 26 godina na klupi „crvenih đavola“, koju je napustio 2013. godine, kada je otišao u penziju.

I sin legendarnog trenera je govorio kako je proživljavao trenutak kada je Ferguson morao da bude operisan. Hirurzi su bili iskreni.

„Vidi. Ima 76 godina i ima ogromno krvarenje u mozgu. Samo se pripremite za najgore.“

Džejson Ferguson je tada samo procenio „Je** ga“, ali otac je uspeo da se oproravi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar