Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Evropska fudbalska unija UEFA, objavila je da počinje procedura prijavljivanja zemalja koje žele da organizuju Evropsko prvenstvo 2028. godine.

Zemlje se mogu prijavljivati do kraja marta naredne godine, dok će septembra 2023. biti poznato ko je dobio organizaciju velikog takmičenja. Do 23. marta mogu da istaknu zainteresovanost, a do 30. da podnesu prijavu.

PROČITAJTE JOŠ:

To može da bude i više zemalja, pod uslovom da geografski nisu daleko jedna od druge, a na prvenstvu bi trebalo da igraju 24 reprezentacije.

Postoje i određeni uslovi koji moraju biti ispunjeni, a tiču se sportske infrastrukture i stadiona.

Kandidati moraju da ih imaju najmanje deset, od čega bar jedan stadion mora da ima 60.000 sedećih mesta, bar jedan ili dva sa još 50.000 mesta, najmanje četiri stadiona predviđenih da prime do 40.000 gledalaca i tri stadiona koji mogu da ugoste do 30.000 navijača.

Ove potrebe praktično isključuju Srbiju iz borbe za organizaciju Evra, jer kapacitet najvećeg srpskog stadiona dostiže pedesetak hiljada sedećih mesta.

Drugi najveći stadion je Partizanov sa 29.000 mesta, a svi ostali imaju znatno manje. Pozitivan pomak je izgradnja stadiona TSC-a iz Bačke Topole koji je zvanično otvoren pred kraj ovog leta, li ni njegov kapacitet nije veliki, tek oko 4.500 mesta.

Podsećamo, ovogodišnje Evropsko prvenstvo odigrano je u 11 zemalja širom evropskog kontinenta. Prvak je postala Italija koja je u finalu savladala Englesku posle penala.

BONUS VIDEO – Vlahović i Piksi: Baraž nas ne zanima, idemo na prvo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar