Foto: EPA/MARKKU OJALA

Fudbal evoluira, menja se, često uz "fiks" ideje, uspele i neuspele, a ima ih mnogo.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednja bizarnost koju je FIFA pokušala da progura jeste ideja da se Mundijal igra na svake dve godine.

Ovu ideju predložila je Svetska kuća fudbala, a UEFA je u sredu odgovorila i priključile su joj se i asocijacija fudbala iz Južne Amerike, kao i sindikati fudbalera.

UEFA je pre svega navela da se Mundijalom na dve godine umanjuje njegova vrednost, kao najvećeg pojedinačnog sportskog događaja na planeti.

Osim toga, SP na dve godine značilo bi još više utakmica za pretrpan raspored fudbalera, veću opasnost od povreda, temeljne promene kalendara…

U četvrtak se pojavila i informacija da je Evropska komisija stala uz UEFA i ostale protivnike Mundijala na dve godine, pa je sve izvesnije da bi inicijativa prvog čoveka FIFA, Đanija Infantina, i ostalih iz FIFA mogla brzo da padne u vodu.

Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Prethodno, propao je pokušaj da se napravi Superliga odmetnika, gigantskih klubova koji su želeli da se izoluju i igraju zatvoreno takmičenje po principu NBA lige.

Tu je došlo do direktnog sukoba Andree Anjelija i Aleksandra Čeferina. Čelnik Juventusa i prvi čovek UEFA bili su kumovi do inicijative Juventusa da se oformi takmičenje koje bi uništilo Ligu šampiona.

Podsećanja radi, kao začetnik lige navedeni su „klubovi osnivači“, a njih je bilo ukupno 12. To su Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter Milan, Juventus, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Real Madrid i Totenhem.

Plan je bio da ligu čini 20 klubova, tri bi se priključila uoči premijerne sezone, a ostalih pet kroz planirane kvalifikacije.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kao prvi predsednik Evropske Superlige projektovan je Florentino Peres, a zamenici su bili Andrea Anjeli (Juventus) i Džoel Glejzer (Mančester junajted).

Sve je propalo za nekoliko dana, prvo su Nemci odbili ovu ideju, lančano je dalje krenulo od Engleske i svi su morali da se oproste od Superlige, a karma se surovo poigrala sa Juventusom, koji sada tavori čak i u Seriji A.

UEFA se brzo i efikasno obračunala sa 12 klubova, ali i sama je sklona suludim improvizacijama.

Uništen je duh Evropskog prvenstva koje je nekada okupljalo navijače i timove u jednoj zemlji, koja bi disala za turnir.

Sada se igra od Engleske do Azerbejdžana, timovi nepotrebno dugo putuju, ali i sami navijači, koji često moraju da „potegnu“ po nekoliko hiljada kilometara i u potpunoj su nepoznanici gde moraju da se upute dalje ukoliko im se reprezentacija plasira u nokaut fazu.

FK Seltik, FK Midtjiland
Foto: EPA-EFE/Bo Amstrup

U takozvane fiks ideje ubraja se i inicijativa koja se s vremena na vreme provlači, da se Seltik i Rendžers presele u Premijer ligu.

O ovome se nešto glasnije pričalo 2015. godine, a 2009. su premijerligaši glasali protiv.

„Želeli bismo da se takmičimo u Svetom gralu u Engleskoj (Premijer liga). To će doneti novac u Škotsku i obnoviti škotski fudbal, kada vam dolaze Mančester junajted, Arsenal i ostali. Možda će za to trebati deset godina, ali mislim da je to neizbežno“, rekao je 2015. vlasnik Seltika Dermont Dezmond za „Skaj Sports“.

Uz sve navedeno, izdvaja se i inicijativa Đanija Infantina da se već u Kataru napravi Mundijal sa 48 ekipa.

„Svetsko prvenstvo će se održati u Kataru sa 32 reprezentacije. Ako možemo da ga povećamo na 48 ekipa i učiniti svet srećim, trebalo bi da pokušamo“, rekao je 2019. Infantino na Međunarodnoj sportskoj konferenciji u Dubaiju.

BONUS VIDEO – Ivan Gudelj, legenda jugoslovenskog fudbala, za Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar