Erling Braut Holan
Erling Braut Holan; Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN EDITORIAL

Fudbalska zver koja ne želi da stane

Fudbaleri Mančester sitija ubedljivo su protiv Lajpciga sa ukupnim rezultatom 8:1 prošli u četvrtfinale Lige šampiona, a najviše zasluga za taj rezultat ima Erling Holan.

Pošto je u prvom meču bilo 1:1, Norvežanin je rešio da ništa ne prupusti slučaju, pa je od početka revanša podigao nivo igre na najviši mogući. Prvi gol postigao je iz penala za 22. minutu (nećemo ulaziti u diskutabilne odluke sudija), a već do poluvremena je imao het-trik na svom kontu. Njegovu seriju je „prekinuo“ Ilkaj Gundogan, a onda je Holan do 57. minuta postigao još dva gola za totalni potop nemačkog tima.

PROČITAJTE JOŠ:

Već u 63. minutu Holan je otišao na klupu, jer Pep Gvardiola više nije hteo da ga forsira.

„Erling je veoma mlad, najbolje što sam mogao da uradim je da mu uskratim šansu da postigne šest golova. Da je to uradio sa 22 godine dosađivao bi se u budućnosti. Sjajan je igrač i to je nešto što svi vide. Uvek je fokusiran na igru“, rekao je Gvardiola u svom fazonu.

Mnogi su ovaj slučaj povezali sa tim što Gvardiola veoma ceni Lionela Mesija, pa je zbog toga sprečio Holana da obori rekord Argentinca, koji je postigao pet golova protiv Bajer Leverkuzena u sezoni 2011/2012.

„Znam da je Mesi postigao pet golova, ali je Holan to uspeo za 60 minuta što nije slučaj sa Leom“, rekao je Gvardiola.

Oko ovog slučaja oglasio se i Holan, koji je uvek gladan golova, a nikada do sada nije kukao na preveliki zamor.

Foto: TANJUG/AP Photo/Dave Thompson

„Rekao sam mu (Pepu Gvardioli) da bih voleo da postignem dupli het-trik, ali šta mogu da uradim? Velika noć. Prvo, ponosan sam što igram u ovom takmičenju, volim ga. Pet golova! Pobediti 7:0, to je neverovatno. Moja super snaga je da postižem golove“, istakao je Norvežanin posle meča.

Sa ovim učinkom Holan je postao treći igrač koji je postigao pet golova u jednoj utakmici Lige šampiona, posle Luiza Adrijana oktobra 2014. (Šahtjor Donjeck protiv BATE Borisova) i pomenutog Mesija. Postao je najmlađi igrač koji je stigao do 30 golova u Ligi šampiona. I najbrži, bilo mu je potrebno samo 25 utakmica.

Utakmica protiv Lajpciga pokazala je svima da je nemoguće pisati rekorde i beležiti statistiku sve dok traje meč na kom igra Holan. Čim pomislite ‘okej, dosta je, dao je tri’, on vas odmah razuveri i još dva puta „pocepa“ mrežu. Pet golova za 35 minuta – teško da može impresivnije, pogotovo na ovom nivou.

Bio je Gvardiola i svedok utakmice na kojoj je vodio Bajern protiv Volfsbruga slavio sa 5:1, a Robert Levandovski je za devet minuta pet puta tresao mrežu. Međutim, nećemo sada porediti Levandovskog i Holana, već samo uživati u njihovim magijama i fudbalskom umeću.

PROČITAJTE JOŠ:

Uspeh za norveškog golgetera je veći i zbog toga što je pored sebe imao Joška Gvardiola, hrvatskog reprezentativca i jednog od najboljih mladih štopera na planeti. Učinio je Holan da Gvardiol izgleda kao neki početnik, iako se za njega interesuje baš Mančester siti.

„Žele ga najveći svetski klubovi, ali je Holan bio težak zalogaj. Izmučio ga je, uništio. Gvardiol je bio previše nervozan i Holan ga je pobedio u svakom duelu. Bila je ovo noćna mora za Hrvata“, zaključio je Rio Ferdinand o Gvardiolu.

Prema trenutnom stanju stvari Holan je najbolji, odnoso najefikasniji igrač Evrope, kada se radi o pet najboljih liga i Ligi šampiona. Od početka tekuće sezone Holan je iskombinovao 43 gola i asistencija, dok je prvi iza njega Mesi. Učinak preko 30 ima samo još Kilijan Mbape, dok su iza njega Nejmar, Salah, Kvaratskelija, Osimen, Levandovski, Rašford…

Najbolje od svega je što Holan pred sobom ima još 11 kola u Premijer ligi, na tri koraka daleko je da sa Sitijem osvoji tako željenu Ligu šampiona, dok će u igri biti još jedan trofej – onaj u FA kupu Engleske.

Teško će „građani“ do titule u Premijer ligi, jer imaju pet bodova manje od Arsenala, ali glavni cilj je sigurno „ušati trofej“, koji nikada nije stigao u plavi deo Mančestera. Sa ovakvim Holanom pisanje istorije postalo je kao dobar dan, ali najveći zalogaj još uvek nije uzet. Možda je sada pravo vreme da sa njim kao liderom Siti zablista na najvećoj sceni, pa da Gvardiola titulom ućutka sve kritičare.

Što se tiče ostalih ličnih rekorda, Holan je na dobrom putu da obori još tri koja se ističu.

Najbrže do 100 golova u Premijer ligi (Alan Širer, 124 meča)

Holanu je za 20 golova bilo potrebno tek 14 mečeva. Trenutno je na 28, pa ne bi bilo iznenađenja da za nepune tri sezone dogura do jubileja. Sa druge strane, Širer je svojih 100 postigao brzinom od 0.80 pogodaka po susretu. Ukoliko bi nastavio ovim ritmom, Holanu bi za 100 golova u Premijer ligi bila potrebna 71 utakmica.

Najbolji strelac u istoriji Premijer lige (Alan Širer, 260 golova)

Širer je u dresu Blekburn Roversa i Njukasla za 14 godina postigao 260 golova na 441 utakmici. Gledano po proseku, to je 0.59 golova po meču. Jasno je da će Holanu za ovaj uspeh biti potrebno mnogo godina i iskustva u Premijer ligi, ali se za sada u Sitiju odlično snašao i teško da će napuštati Englesku u narednim godinama.

Najviše het-trikova u sezoni (Alan Širer, pet puta)

Holan do sada ima četiri het-trika u Premijer ligi, a rekorder je opet Širer.

Najviše golova u jednoj sezoni Premijer lige (Alan Širer i Endi Kol, 34 gola/Mohamed Salah, 32 gola)

Do sezone 1995/1996, Premijer liga je igrana sa 42 utakmice u sezoni, dok je od tada broj mečeva smanjen na 38. Ipak, i jedan i drugi rekord bi veoma lako mogli da budu nadmašeni. Endi Kol (1993/1994) i Alan Širer (1994/1995) su po 34 puta zatresli mrežu rivala, dok je rekord novog formata postavio Mohamed Salah sa 32 pogotka. Ukoliko nastavi u ovom ritmu, Holan će ne samo oboriti pomenuti rekord, već će ga i podebljati.

Timski igrač za primer

Najbolje od svega je što se Holan odlično slaže i razume sa svojim saigračima, pa je u prošlosti već dobijao pohvale Kevina De Brujnea.

„Erling je opsednut golovima. Već ih ima oko 200, tako da verujem da može da stigne do 600, 700 ili čak i 800, ako ostane zdrav i radi prave stvari. On je napadač vrhunske klase. Ne razlikuje se od ostalih ljudi, fudbaler je poput svih drugih, ali ništa ne shvata previše ozbiljno“, kaže De Brujne.

Otkrio je i šta Holana izdvaja od drugih.

„Kad govorimo o fudbalerima-profesionalcima, ili uopšte o sportistima, svako ima to nešto posebno. Mislim da ne možete biti profesionalac ako nemate taj neki poseban dar, koji čini da možete da postanete najbolja verzija sebe. On je i dalje mlad, uživa u životu, ali fudbal shvata ozbiljno. Obožava da postiže golove i to je nešto što ga izdvaja“, zaključio je Belgijanac.

Ne treba zaboraviti na Holanove godine (22) i na to koliko je fizički spreman i šta je sve pred njim, ako već sada uspeva da dominira na najvećem nivou. Dokazivanja nikada dosta, napadač mora biti uvek gladan, ali Holan je prototip golgetera koja bi svaka ekipa želela da ima.

BONUS VIDEO Kristijano Ronaldo postigao četiri gola i proslavio veliki jubilej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar