Foto: FK Partizan

Epidemiološkinja Gradskog zavoda za zaštitu javnog zdravlja Beograd Slavica Maris je bila gost Fudbalskog kluba Partizan.

Ona je govorila o uslovima u kojima je nastavljeno fudbalsko prvenstvo Srbije i istakla da se mere i dalje moraju poštovati.

PROČITAJTE JOŠ

Da su stvari relaksirane do nivoa da se pomisli kao da „korone nije ni bilo“, uverila se u Inđiji ekipa sportske redakcije Nova.rs, koja je posetila prvu utakmicu sa publikom od restarta sezone.

Navijači su sedeli jedan pored drugog, maske gotovo da niko nije nosio, a u novinarskoj loži su ljudi bili „načičkani“ jedan pored drugog.

Korona, šta to beše?

„Moram reći da epidemija još nije odjavljena. Virus postoji u cirkulaciji i svako masovno okupljanje, svaka utakmica sa pretpostavljenim velikim brojem gledalaca može da bude epidemiološki rizik. Mi i dalje preporučujem sve mere. Partizan je jedan od retkih odgovornih klubova. Apelujemo na sve ostale da se i dalje pridržavaju mera socijalne distance, pojačane higijene i nošenja maski“, navela je doktorka Maris.

Ona je navela da i dalje postoji preporuka za nošenje maski kada u zatvorenom prostoru boravi više od tri osobe, ali i da sve zavisi od veličine prostorije.

„Svakako je nošenje maske jedan vid zaštite od virusa. I dalje je preporučena socijalna distanca, od metar, metar i po“.

Fudbaleri Partizana su obavili dva PCR testa, a doktorka je objasnila šta oni znače.

„To je analiza i dokazivanje prisustva virusa u ždrelu i nosu. Rezultat ne može da ukaže da li ste došli u kontakt sa virusom, a ne da li ste preležali virus. To je samo trenutni pokazatelj da li ste nosilac virusa i zarazni za druge“.

Doktorka je navela da je isuviše rano prognozirati šta će se dogoditi za mesec, mesec i po dana, kada bi fudbaleri Partizana trebalo da igraju u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar