Njegovo visočanstvo fudbal se vratio u punom sjaju, korona je oduvana. Posle gotovo tri meseca pauze zbog pandemije u Srbiji je odigran pr(a)vi meč s navijačima na tribinama, a tu čast i privilegiju da igraju pred publikom imali su Inđija i Crvena zvezda u četvrtfinala Kupa Srbije 1:2 (0:2).

Crvena zvezda je izborila plasman u polufinale Kupa Srbije golovima Mirka Ivanića i Mohameda El Fardua Bena, dok je utešni pogodak za domaćina postigao Mihailo Jovanović, ali je taj susret svakako obeležio povratak navijača na tribine.

Po dolasku reportera Nova.rs u grad na severu Srbije – Inđiju, sve je mirisalo na fudbal. I na kišu… Namrčilo se opasno i samo se čekalo da „tresne“ kiša.

FOTO: Peđa Milosavljević/Starsport

Navijači na svakom koraku, pesma i limenka piva u ruci uz rigorozne mere obezbeđenja, pretres kombija s gostima iz Beograda. Dileme više nije bilo.

Da, vratio se pravi fudbal, došao je i taj dan, na koji se čekalo gotovo tri meseca.

PROČITAJTE JOŠ

Ispred stadiona iz obližnjeg luna parka trešte narodnjaci, neki Stojin hit iz 2000. godine recimo, traži i se karta više. Ne kod tapkaroša, jer ih nije bilo, već kod „domaćina“, koji su pojedinina izašli u susret.

„Imaš li kartu viška, hoću s klincem da uđem?“, pitao je jedan stariji gospodin jednog od, očigledno zaposlenih u FK Inđija, a ovaj mu se odužio s dva karte za sever.

Sjajan gest, sjajna slika i potvrda da se tokom ova tri meseca ništa nije promenilo, fudbal je i dalje onaj isti, onaj stari i nosi sa sobom neverovatnu emociju.

Ali da uozbiljmo priču, stavljajući u drugi plan onu Stoju i narodnjake. Zaustavljen saobraćaj, kordon policije i žandermerija u punoj opremi sa sve maskama na licu, što nalažu mere Vlade Srbije, sačekali su povratak navijača na tribine i pr(a)vi meč na kom će se oriti pesma s tribina.

U redu, tribine stadiona u Inđiji, čiji je kapacitet oko 6.000 mesta, nisu bile ispunjene do poslednjeg mesta, jer je bilo dozvoljeno maksimalno 1.000 lica da prisustvuje meču, što je daleko bolje od utakmica bez publike, koje su i dalje na snazi u nemačkoj Bundesligi.

Teško, gotovo nezamislivo bilo je ispoštovati socijalnu distancu od dva metra, s obzirom na to da je novinarska loža bila premala da primi sve one koji su hteli da dočekaju povratak fudbala u punom sjaju.

„Ma, i da ima više od 1.000 ljudi, nemoguće je izbrojati, pohvatati. Bitno je da nema više korone, da nam se vratio fudbal, da su opet tu navijači, da se svi zajedno radujemo golovima, dobrim akcijama, dobrom fudbalu“, rekao je za Nova.rs jedan od brojnih redara na stadionu Inđije, koji su se koliko-toliko trudili da udalje ljude na bar neku razdaljinu.

Teško da iko može bilo šta da zameri domaćinu, uzimajući u obzir da je u Inđiji gostovao šampion Srbije i da se tri meseca čekalo na taj trenutak da bude publike, jer fudbal se igra zbog navijača. Takođe i vremenski uslovi naterali su prisutne da se suzbiju jedni uz druge i da dele po koji kišobran. Jer, čas sunce, čas kiša, čas sunce i kiša zajedno… To samo majka priroda i fudbal mogu da režiraju. I to zajedno!

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Teren Inđije i trava ko na Vembliju, a novinarska loža dva metra od aut-linje, pa je utisak kao da ste na nekom od terena širom Engleske – kolevke fudbala. Ni kvalitet igre nije bio loš, dok su uslovi za igru bili idealni, bar do nekog trenutka kada zbog jake kiše nisu počele „džombe“ trave da iskaču.

Oko 18 stepeni Celzijusa uz smenjivanje kiše i sunca, teren nakvašen, lopta klizi i uz bilo koji udarac, dobija dodatno ubrzanje nakon što „lizne“ nakvašenu travu. Za fudbalere, ne može bolje.

Silno motivisani domaćin je „pokazao zube“ šampionu Srbije, koji je s druge strane ponosno „prošetao“ novu garnituru dresova na kojoj su se našli amblemi – pehar iz Barija osvojen 1991. godine i pehar prvaka Srbije uz broj 31, koji aludira na broj osvojenih titula.

Utisak da se dobri stari fudbal u potpunosti vratio usledio je u osmom minutu kada su zagrmele „Delije“.

„Danas igra Zvezda pravi lom, za nas ona već je šampion…“, čula se pobednička pesma najvernijih navijača Crvene zvezde.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na prvu baklju čekalo se do 26. minuta. Očekivano, poletela je sa tribine na kojoj su bili crveno-beli navijači.

Svega je bilo, i sunca i kiše i žestokih startova, prilika, ali se čekao gol. Gol da kruniše pr(a)vi fudbalski meč u Srbiji sa prisustvom publike.

I dobili su ga prisutni na stadionu u Inđiji. Tačnije, nagrađeni su sa dva gola za sve 120 sekundi. Prvo je Mirko Ivanić pogodio mrežu domaćina u 36. minutu, a zatim je vrhunsku partiju krunisao asistencijom Benu u 38. minutu.

Simbolika ili ne, pre prvog gola Zvezde granulo je sunce dok je kiša lila „ko iz kabla“, a kod drugog se pojavila duga… Očigledno je i priroda učinila svoje i na svoj način proslavila povratak fudbala s navijačima.

Foto: Starsport

Šampion Srbije otišao je na poluvreme s dva gola prednosti, a crni oblaci koji su se nadvili nad Inđijom nestali su tokom pauze. Razgrnulo je sunce oblake i sijalo je do kraja susreta.

Tim Dejana Stankovića, koji juri „duplu krunu“ posle punih 13 godina, hteo je rutinski da odradi posao i uspevao je u toj nameri sve do 86. minuta kada je Milana Borjana matirao Mihailo Jovanović.

Do tog trenutka, bez većih problema su Degenek i Milunović izlazili na kraj s ofanzivcima domaćih, koje je predvodio prekaljeni Brana Ilić, nekadašnji centarfor Partizana, koji i pored toga što ima 35 godina i dalje igra na visokom nivou.

Ipak, ni gromoglasna podrška navijača domaćih i sunce koje je obasjalo teren Inđije, nisu bili dovoljni da „zeleni“ prirede senzaciju i domognu se penal lutrije.

Foto: Starsport

Crvena zvezda predvođena komandatom Dejanom Stankovićem nastavila je da korača ka „duploj kruni“, izboren je plasman u polufinale Kupa Srbije, posle osvojene titule, a ono što crveno-beli jedva čekaju jeste 6. jun i gostovanje Radnika iz Surdulice, kada se na „Marakani“ očekuje oko 24.500 navijača.

„Vredelo je doći iz Beograda u Inđiju sa drugarima, čak i po ovom pljusku i uživati u novoj pobedi naše Crvene zvezde. Dočekasmo posle tri meseca da se ukinu mere i da navijači opet mogu na stadione. Ivanić je sve bolji, odlično se razume sa Benom, strašan su tandem. Idemo do „duple krune“, jedva čekamo sad za vikend meč s Radnikom“, poručio je Miloš, jedan od navijača Crvene zvezde koji nije želeo da se fotografiše.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Njegovo visočanstvo fudbal se vratio u punom sjaju, a posebno raduje slika iz Inđije kada su se Borjan, Boaći i ostali Zvezdini asovi otišli do tribine s navijačima da im ispune zelju i slikaju se s njima.

Fudbal je čista emocija i igra se za navijače, a svi se nadamo da je koronavirus pobeđen, nadigran, oduvan i da je pandemija samo ružna prošlost.

Korona, šta to beše…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare