Foto: EPA-EFE/Carl Recine

Posle velike sage, Džek Griliš je konačno postao igrač Mančester Sitija i najskuplji Englez u istoroiji fudbala u transferu vrednom 120 miliona evra, a priča na putu ka zvezdama bila je puna poteškoća i trenutaka za pamćenje.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je mnogima zapao za oko kada je u dresu Aston Vile majstorijama, driblinzima, atraktivnim potezima i prepoznatljivom frizurom počeo da skreće pažnju na sebe, staza uspeha nove velike fudbalske zvezde nije od početka bila posuta cvećem.

Nije ni Džek Griliš svojim ponašanjem želeo da bude dobar dečko i „zet kojeg bi svaka majka poželela“, već je više naginjao statusu lošeg momka koji majstorije na terenu zamenjuje problemima van njega.

Griliš je rođen u Birmingemu i odrastao je sa bratom i dve sestre, ali je njegovo detinjstvo obeležila i jedna tragedija. Kada je Džek imao tek četiri godine, ostao je bez još jednog barta Kilana, koji je umro od posledica sindroma iznenadne smrti.

Iako je Džek bio mali kada se to desilo, njegov otac je uvek govorio da se seća svog brata i da ne prođe ni jedan dan ili ostvareni uspeh, a da ne misli na njega.

Griliš je od malih nogu bio veliki navijač Aston Vile, što i nije bilo toliko čudno, jer mu je cela porodica bila luda za slavnim birmigemskim klubom.

Čak je i njegov pradeda sa majčine strane igrao za Aston Vilu i sa njom osvojio FA kup 1905. godine, a njegova slika je visila u porodičnom domu Grilišovih.

Fudbalsku karijeru je započeo sa šest godina u lokalnom Hajgejt junajtedu, ali ga je već posle godinu dana zapazio skaut Aston Vile koji je prisećajući se momenta kada ga je gledao prvi put rekao da je video dete koje je uzelo loptu i predriblalo sve u kaznenom prostoru.

„Bio je tako mali, ali sam imao osećaj kao da gledam Maradonu“, rekao je Džil Tomas, skaut koji ga je otkrio.

U Aston Vili su verovali u njega od početka pa se već sa 16 godina našao na klupi u meču Premijer lige protiv Čelsija.

Prelaz iz mlađih kategorija u seniorski fudbal je doživeo tokom pozajmice u Nots Kauntiju u Ligi jedan, trećem po jačini rangu u engleskom fudbalu, a svoj debi u Aston Vili je imao protiv Mančester sitija 2014. godine.

Sudbina, reklo bi se.

Dobijao je te sezone mnogo prilike za igru Griliš, a čak je igrao i u finalu FA kupa kada je njegov klub poražen od Arsenala.

Posle debitantske sezone iz snova, usledili su i prvi veliki problemi za Griliša.

U medijima se pojavila snjegova slika sa prijateljima na kojima navodno uzimaju neku vrstu droge poznate u to vreme kao „hipi krek“, što je izazvalo veliki skandal u javnosti.

Taman kada se sve smirilio, samo dva meseca posle toga se pojavljuje slika Griliša koji leži mrtav pijan na ulici na Tenerifama dok je pored njega ležala pakla cigareta.

On je tada na teži način naučio da je zbog činjenice da je postao zvezda bio na meti 24 sata dnevno svih onih koji su želeli da mu pronađu neku mrlju i da mora da se promeni ukoliko želi da uspe.

U tom periodu je doneo i prvu veliku odluku u karijeri. Griliš je trebalo da odluči da li će nastupiti za Republiku Irsku zbog svog porekla i za koju je igrao u mlađim selekcijama ili Englesku u kojoj je rođen. Tadašnji selektor Irske Martin O’Nil je pokušao da ga pozove u reprezentaciju za meč protiv Engleske , ali je Griliš prelomio i odlučio se da zaigra za „Gordi Albion“.

Iako je tada Aston Vila ispala iz Premijer lige u Čempionšip, Griliš je nastavio da igra u klubu koji voli od detinjstva i da se razvija u igrača koji izaziva veliku pažnju.

Tokom tog perioda je doživeo i napad navijača u gradskom derbiju protiv Birimngema. On je izbegao povredu, a navijač je osuđen na 14 meseci zatvora zbog tog napada.

Foto: Printscreen

Ipak, ono što će zauvek biti upamćeno su njegove pocepane kopačke nakon poslednjeg meča sezone u kojoj su se vratili u elitu.

Kada su ga pitali kako je moguće da igra u skoro uništenim kopačkama, odogvorio je da mu je to srećan par jer je u njima zaigrao posle povrede i postigao nekoliko golova, pa je verovao da mu donose sreću.

Povratak Aston Vile u Premijer ligu je Grilišu je doneo i sledeći veliki korak u karijeri – kapitensku traku.

To ga je još više motivisalo da nastavi da briljira i na najvišem nivou, ali se tokom prošle godine ponovo našao u centru skandala.

Otkriveno je da je tokom lokdauna u Velikoj Britaniji za vreme pandemije išao na žurke koje su bile zabranjene. On je posle jedne zabave pijan pokušao da vozi i tom prilikom je udario u dvoje vozila i zid. Zbog tog inicidenta mu je oduzeta vozačka dozvola na devet meseci uz kaznu od 80.000 funti.

Ipak, na terenu je i dalje igrao sjajno, a vrhunac je bio poziv u englesku reprezentaciju za Evropsko prvenstvo gde je posebno briljirao u istorijskoj pobedi protiv Nemačke.

Posle toga više nije bilo dileme – Griliš je spreman za najveće klubove i najveću scenu.

Siti je ubrzo krenuo po njega i posle dugih pregovora i ogromne sume novca, doveo ga je u svoje refove učinivši ga najskupljim engleskim fudbalerom u istoriji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar