Dušan Tadić
Dušan Tadić Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Zlatna lopta FSS, rekord asistencija, plasman na Mundijal u Kataru, učinak za pamćenje u Ligi šampiona - Dušan Tadić igra u formi života, kapiten reprezentacije Srbije i Ajaksa zauvek će pamtiti 2021.

Dušan Tadić još jednom je prevazišao sebe i ima godinu iz snova – krunisao je to „Zlatnom loptom“ Fudbalskog saveza Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Naš najbolji plejmejker, sada zvanično i najbolji fudbaler Srbije, 2019. je bio najbolji asistent godine sa 34 „spakovana“ gola, sada je to poboljšao sa 35 dodavanja vrednih pogotka. Ostaje samo žal što nije srušio rekord Lionela Mesija iz 2011. godine, kada je Argentinac imao 36 asistencija, ne računajući prijateljske utakmice u oba slučaja.

Ipak, i pored toga, godina je bila skoro savršena za Tadića, i na klupskom i na reprezentativnom nivou. Doneo je Ajaksu duplu krunu i postavio brojne rekorde, Srbiju odveo na Mundijal u Kataru, i to ne samo golom i asistencijom protiv Portugala.

Tadić se iskristalisao kao lider reprezentacije Srbije, selektor Dragan Stojković Piksi mu bezrezervno veruje i to je dobitna kombinacija – nije tajna da Piksi u Tadiću vidi sebe iz igračkih dana i zato Dušan ima svu slobodu na terenu da vodi ovu generaciju „orlova“. U kvalifikacijama je delio prvo mesto sa Memfisom Depajem (Holandija) po broju asistencija (6), imao je i dva gola, upravo gol i asistencija za Aleksandra Mitrovića u Portugalu presudili su za 2:1 i direktnu mundijalsku vizu, čime je izbegnut težak baraž.

Kakvu slobodu ima u Srbiji, ima i u Ajaksu kao lider i jedan od najiskusnijih igrača. Klubu je doneo 35. titulu i 20. Kup, u prošloj sezoni je imao 17 asistencija na 34 mečeva, delio je sedmo mesto na listi strelaca sa 14 pogodaka. U ovoj sezoni već ima 11 asistencija i sedam golova, Ajaks ima impresivnu statistiku u holandskom šampionatu sa gol razlikom 56:4, iako je na drugoj poziciji sa 42 boda, jednim manje od PSV-a.

Dušan Tadić; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ipak, ono što se posebno izdvaja, jeste rekord u Ligi šampiona. „Kopljanici“ su imali maksimalnih šest pobeda i prvi put u istoriji je jedan holandski klub sa 18 bodova otišao u drugu fazu – nemilosrdan je bio Ajaks prema Borusiji Dortmund, Sportingu i Bešiktašu.

Tadić je zvanično proglašen i za najboljeg igrača Holandije u sezoni 2020/2021, priznanje je dobio u septembru i na dobrom je putu da do ove titule dođe i u ovoj sezoni, već je na pragu „dabl-dabla“ po golovima i asistencijama.

Ono što Tadića izdvaja nisu samo brojke, već i stil igre i način razmišljanja, zbog kog i druge igrače čine boljima i zbog čega su mu posebno zahvalni i Piksi, i trener Ajaksa Erik ten Hag.

„Stvarno lepa godina za mene na timskom i individualnom planu. Titule, Liga šampiona, rekordi i ono što je za nas najbitnije, plasman na Svetsko prvenstvo. Za to najveću zahvalnost dugujemo vama, gospodine Stojkoviću. Čovek koji je pokazao šta se desi kada kreativni i inteligentni ljudi uzmu stvari u svoje ruke. Onda se desi ono što je bilo nama. Desi se magija, dese se lepe stvari, sreća, radost, veselje. I stvarno hvala na tome“, rekao je Tadić na ceremoniji dodele priznanja Fudbalskog saveza Srbije.

Sada sledi da 2022. učini još lepšom, i u klubu i u reprezentaciji, koju čekaju Liga nacija i Svetsko prvenstvo, prvo zimsko u istoriji, u Kataru. U Ligi šampiona, Ajaks ima protivnika po meri u osmini finala, igraće protiv Benfike 23. februara i 15. marta. Pre dve godine, Tadić je odveo Ajaks do praga finala, sada želi da napravi novi istorijski korak.

BONUS VIDEO Dušan Tadić postiže pogodak protiv Portugala

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar