EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Nadamo se da ćemo uskoro svi pričati ono čuveno "forma je prolazna, klasa je večna"

Srpski reprezentativac i kapiten Ajaksa Dušan Tadić od početka sezone ne igra u zavidnoj formi, te je skoro posle svake utakmice meta kritika.

Tadić je od početka sezone za klub odigrao 12 utakmica, ali još uvek nije uspeo da se upiše u strelce, pa je pitanje da li može da dostigne dvocifren broj golova do kraja šampionata.

Ajaks ne igra loše u prvestvu, trenutno je drugi sa bodom manje od AZ Alkmara, ali navijači „kopljanika“ nemaju male ambicije i žele da klub vide i u nokaut fazi Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, na evropskoj sceni je doživljen pravi debakl u utorak, kada je u Amsterdamu Napoli ponizio Ajaks sa 6:1.

Igrali su se Napolitanci na terenu, većim delom utakmice kontrolisali su dešavanja, pa su i uprkos rano primljenom golu preokrenuli i deklasirali Ajaks na iznenađenje mnogih.

Da stvar bude još pogubnija po holandski tim, kapiten Tadić je bio porpilično nevidljiv na terenu, gubio je lopte, a nije stvorio gotovo nijednu šansu. Njegova loša partija završena je crvenim kartonom, više iz frustracije, nego iz nespretne reakcije ili namernog faula.

„Moramo svi da se pogledamo u ogledalo i da pokušamo da se izdignemo. Znamo da je Ajaks veliki klub i ovo je veoma bolno za nas. Kada izgubimo, prvi smo kritični. Moramo da analiziramo kada je sve krenulo nizbrdo, jer smo olako primali golove“, rekao je Tadić nakon jednog od najbolnijih poraza Ajaksa u istoriji.

Kapiten Srbije je govorio i o crvenom kartonom.

„Gubiš 5:1 i oni diktiraju tempo i imaju loptu. Nije da nekog želiš da uradiš, ali…Pokušao sam rukama da zaštitim loptu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Tadić nikada nije bežao od odgovornosti, sa Ajaksom se naosvajao trofeja u Holandiji, ali nikada pre nije kritikovan kao sada. Nije da ne postoji razloga za to, pogotovo kada je reč o partijama u Ligi šampiona, gde Ajaks ima tri boda nakon tri kola.

U šampionatu je srpski kreator nešto bolji, već je sakupio šest asistencija, ali mnogi često na njih zaborave kada rezultati nisu najbolji. Najbolju partiju Srbin je prikazao početkom septembra protiv Herevena kada je imao tri asistencije, ali je nakon toga Ajaks upisao tri poraza i jedan remi, pa je situacija daleko od dobre.

Koliko su navijači razočarani, najbolje se pokazalo u meču protiv Napolija, kada su već početkom i na sredini drugog poluvremena napustili stadion.

„Tadić je potpuno van forme. Imam poštovanje za njegovu karijeru, ali nekada dođe vreme kada morate da ga izvedete sa terena. Morate da ga lišite ove bede, pa čak i navijači hoće da se to desi. Samo Alfred Šruder ne misli o tome“, predložio je Rafael Van der Vart, čuveni vezista Ajaksa i Holandije.

Dušan Tadić
Dušan Tadić; Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Ništa blaži prema Srbinu nije bio ni Vesli Snajder, nekada jedan od najboljih vezista Evrope.

„Tadićeva forma polako deluje sramotno… Kao da je potpuno van forme. U ovom trenutku morate da mu prekratite muke i stavite ga na klupu. Kapiten je tima, ali može da bude i kapiten tima tako što će dati i drugim igračima šansu“, istakao je Snajder.

Kritikama na račun Tadića nije odoleo da se ne pridruži i Teo Jansen, fudbalski analitičar.

„Tadić samo treba malo da ćuti. Imam osećaj da postoji određena iritacija unutar grupe što se menjaju isti igrači i da postoje neke nedodirljivi u startnoj postavi. Tadić više ne pravi razliku. Kapiten je, trebalo bi da ima manire, a sve vreme pokazuje i viče na saigrače. Bolje da uradi neke logične stvari sa loptom u nogama. Pa, protiv Napolija ih je izgubio najviše. Zaista dramatično. Da smo Vesli i ja u svlačionici sada bismo u svlačionici rekli „Ne mogu da verujem da taj momak igra svaki put. Ne može više ništa“, podvukao je Jansen.

Nije sporno to da Tadić ne igra u skladu sa očekivanjima, ali deo „zasluga“ za to ide i treneru Alfredu Šrojderu, koji je nasledio Erika ten Haga na tom mestu.

Ajaks nije promenio mnogo igrača u svom sastavu u odnosu na prošlu sezonu, ali je Šrojder odlučio da Tadiću promeni poziciju u timu. Srbin je prošle godine igrao uglavnom po levoj strani, gde se oseća kao riba u vodi, dok je sada skoro striktno na desnoj strani, gde nije posebno inspirisan. Kada je reč o tome, ne treba zaboraviti da u reprezentaciji Srbije igra na pozicije ofanzivnog veziste i da mu je zadatak da hrani loptama Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića, dok u Ajaksu još uvek nema definisanu ulogu ove sezone.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

„Na levoj strani sam igrao najviše u poslednje četiri godine, ali nije na meni da odlučujem“.

Tadić je bio deo i Piksijeve „mašine“ u Ligi nacija nedavno, a u mečevima sa Švedskom i Norveškom imao je asistenciju. Nije to bila njegova blistava igra, ali daleko bolja od one koje prikazuje u klubu ove sezone.

Kritike na njegov račun „isporučio“ je Snajder još pre reprezentativne pauze, ali je Tadić na pitanja o tome odgovarao poprilično hladnokrvno.

„Kada ste najstariji u ekipi i kada ste kapiten, naravno da to nekima ne odgovara. Pogotovo kada ste stranac u nekoj zemlji… Pogotovo ako ne postignete gol ili ne namestite, i uvek ste vi na udaru. I to je normalno. Igrači sa najviše kvaliteta treba da preuzmu odgovornost i kada treba i kada ne treba. Potrebno je da znaš ko si i šta si, treba da ostaneš gladan i željan uspeha. To je najvažnije“, istakao je Tadić.

AP Photo/Peter Dejong

Dušan se nikada nije libio da preuzme odgovornost ako treba, a do sada je uglavnom više pričao na terenu svojim potezima, nego rečima van terena. To je ono što krasi najbolje.

Problem je samo što ide verovatno najteži deo sezone, a od Tadića se očekuje da bude na vrhuncu i u klubu i na Mundijalu u Kataru. Vremena da brusi formu ima sve manje, ali problemi se čine samo kao trenutni, a ne neki o kojima treba mnogo brinuti.

Sudeći prema onome što smo videli do sada, možda za nijansu više treba da strepe u Amsterdamu nego u Srbiji, jer se tamo problem ne tiče samo Tadića, dok kod „orlova“ kockice odavno nisu bile bolje posložene.

BONUS VIDEO Tadić, Vlahović i Ilić posle velike pobede protiv Norveške

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar