Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dva dijametralno suprotna primera stava prema skandiranju navijača viđena su u Srbiji i Crnoj Gori, zahvaljujući reakciji Dritana Abazovića na povike sa tribina.

PROČITAJTE JOŠ

Posle velikih tenzija na Cetinju, Dritan Abazović bio je na udaru uvreda sa tribina stadiona Pod Goricom, na utakmici reprezentacija Crne Gore i Letonije u kvalifikacijama za Mundijal.

„Dritane p***ru“, odjekivalo je na tribinama, i to pošto su se dve grupe navijača dozivale.

On je to sa osmehom prihvatio i pretvorio u svoj marketinški potez, sa željom da jasno stavi do znanja da ga to ne pogađa.

Štaviše, čak je objavio snimak skandiranja na Instagramu na zvaničnom nalogu, a objava je čak i sponzorisana, kako bi doprla do većeg broja ljudi.

„Podrška navijačima i reprezentaciji u slobodnoj Crnoj Gori“, napisao je Abazović i sa pratiocima trijumfalno podelio snimak u želji da pokaže kako nema ništa protiv slobode govora i činjenice da postoji deo javnosti i stanovnika koji se nalaze na drugoj strani političke opcije.

Inače, tenzije u Crnoj Gori prethodno su kulminirale zbog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, o tome je Abazović govorio i za TV Nova S.

DPS-ovci su protiv Dritana, a napetost postoji i dalje, iako je ustoličenje održano prošlog vikenda.

„Ovde treba razumeti jednu stvar, a koja je krucijalna. Patrijarh SPC-a Porfirije je štićena ličnost i obaveza policije je da ga drži što dalje od opasnosti i ovde smo imali suprotno delovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne. To nije pitanje bezbednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos“, rekao je Abazović, a njegova objava potvrđuje da je bio svestan da do sličnih skandiranja može doći.

Njegov potez pretvorio je skandiranje u autogol, a zanimljivo je da je nešto slično u Srbiji nedopustivo jer donosi orkestriranu reakciju „podobnih“ navijača.

Ne samo kada je u pitanju Aleksandar Vučić, već se nešto slično dešavalo i kada je na meti bio Slaviša Kokeza.

Kulminacija toga viđena je na utakmici Partizana i Dunajske Strede ovog leta, kada je došlo do sukoba navijača zbog skandiranja Vučiću.

Prvo su na južnoj strani vođe navijača putem megafona poručivale da je „Partizan jedina partija koja zanima okupljene tu“.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Jasno su stavili do znanja prisutnima da ne žele političke parole, a izokola da neće tolerisati skandiranja protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Oni sa istočne strane, oglušili su se o te komande i vređali su predsednika Srbije. To je izazvalo reakciju onih sa juga, pa je došlo do tuče na istočnoj strani stadiona.

U TV prenosu, utišava se ton kada dođe do prozivki, zaposleni u studiju se preznojavaju zbog primoranosti da reaguju brzinom munje na potencijalne povike, što je u prethodnom periodu samo dodatno iritiralo gledaoce na tribinama i uz TV.

Iz Crne Gore, stigla je jedna vešta marketinška lekcija koju je malo ko očekivao, bez doza patetike i teatralnosti, iako Abazović nije neko ko se hvalio odlascima na utakmice, u kop ultrasa i na opasna gostovanja, nije se predstavljao kao neko ko poznaje navijački folklor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare