FotoEPA PHOTO EPA/GEORGI LICOVSKI

"Šćepanović, zakucavanje Vlade Šćepanovića, Jugoslavija je šampion Evrope, Plavi su najbolji na celom kontinentu, ne može im niko ništa, jači su od sudbine, 78:69", bile su trijumfalne reči Slobodana Šarenca posle osvajanja titule u Istanbulu 2001. godine. Od tog trenutka, 9. septembra proći će tačno 20 godina, a Nova.rs spremila vam je specijal o kultnom pohodu na naše poslednje zlato.

PROČITAJTE JOŠ

Posle ovog Eurobasketa, nijedna reprezentacija nije tako dominantno došla do titule prvaka Starog kontinenta.

Svetislav Pešić sastavio je kaznenu ekspediciju u sastavu Dejan Bodiroga, Veselin Petrović, Saša Obradović, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vlado Šćepanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Dragan Tarlać, Dejan Milojević, Dejan Tomašević, Milan Gurović.

Ovaj tim doslovno je šamarao rivale, u grupi Hrvatsku, Nemačku i Estoniju, u nokaut fazi Letoniju i Španiju pre čuvenog finala, a za Nova.rs, uspomene su evocirali redom Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Milan Gurović, Vlado Šćepanović, Veselin Petrović i Igor Rakočević.

Otkrili su pojedinosti o kojima do sada nisu govorili javno, bilo je anegdota i nezaboravnih momenata u kojima će uživati svi ljubitelji košarke.

U narednim danima, očekuju vas intervjui u štampanom izdanju Nove i na portalu Nova.rs, a kao prvi sagovornik, izdvaja se Vlado Šćepanović, čiju priču možete pročitati u štampanom izdanju za sredu, 8. septembar, dan uoči same godišnjice.

Vlado je i bio najbolji pojedinac nezaboravnog finala protiv Turske, koja je pala u grotlu sopstvene Arene Abdi Ipekči.

Ubacio je 19 poena i njegovo zakucavanje bilo je poslednje zlatno za naš nacionalni tim na Evropskim prvenstvima.

Nadamo se da će istanbulska dominacija i podsećanje na ovaj uspeh biti inspiracija Orlovima koji će se naredne godine okupiti i igrati na Eurobasketu od 1. do 18. septembra.

Biće vremena da se sačeka povratak srpske košarke tamo gde joj je mesto, do tada – uživaćete u specijalu koji je urađen u saradnji sa MaxBetom.

Foto: Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram