Foto: EPA/QUIQUE GARCIA

Novac je u fudbalu, kao i u svakom biznisu izuzetno bitan faktor - ne i presudan za uspeh! Mahali su milionima Kinezi kada su kupovali evropske velikane, slavodobitno uzvikivali da će timovi doživeti renesansu pod njihovom komandom, ali se to, bar za sada, nigde nije dogodilo.

Umesto titula i trofeja, ostale su prazne reči, po neka Liga šampiona, ali uglavnom izvinjenja navijačima za neuspeh.

Najsvežiji i najbolniji primer je Espanjol, koji je ispao iz Primere, a pune četiri godine je pod „šapom“ Kineza. Nisu se proslavili ni italijanski divovi Inter i Milan, koje su kupili milijarderi iz Azije, kao ni Sautempton.

ESPANJOL

Foto: EPA-EFE/TONI ALBIR

Katalonski klub doživeo je strašnu sudbinu da posle 26 godina, kao poslednjeplasirani tim La Lige, bude prekomandovan u Segundu. Mizeran učinak od pet pobeda u 36 kola i svega 24 osvojena boda.

Na čelo kluba je 2016. godine došao izvesni Čen Jangseng i mirisalo je na „bolje sutra“ za Espanjol. U sezoni 2018/19. ostvareno je sedmo mesto i zaista su stvari išle na bolje, ali je usledio strahovit pad.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od poteza novog vlasnika bio je dovođenje najboljeg kineskog superstara Vu Leija u januaru 2019. godine.

Očekivano, skočila je prodaja dresova katalonskog kluba. Izračunali su da je ostvaren rast od gotovo 20 procenata, prvi put u istoriji je zarađeno više od milion evra na prodaju replike dresova.

Kinezi su bili oduševljeni, čak 40 miliona njih je videlo prvenac Vu Leija za Espanjol, ali slaba je to uteha jer je klub na kraju ispao u niži rang.

Postali su „džak za udaranje“, a da priča po njih bude još bolnija, put u drugu ligu im je trasirao ljuti rival – Barselona. Od velikih reči, najava, miliona, došlo je samo izvinjenje vlasnika.

„Dragi navijači Espanjola, izvinite. Najveća odgovornost za loše sportske rezultate ove sezone je moja. Zbog toga želim da pošaljem iskreno izvinjenje navijačima i svima koji vole klub. Moramo da budemo samokritični i da analiziramo urađeno. U isto vreme, nastavićemo neumorno da radimo na razvoju kluba. Napornim radom klub će se vratiti u prvu ligu, gde bi i trebalo da bude zbog naše istorije. Ove sezone smo postavili sebi dobre uslove, ali nismo uspeli. Ovo je veoma bolno, ali ne gubimo nadu. Imamo jaku finansijsku podlogu i velika sredstva kao što su moderan stadion, objekti za treniranje, škola fudbala, a naše najveće dobro su navijači koji će biti odlučujući u postizanju uspeha“, navodi se u saopštenju, potpisanom od strane Čen Jangsenga.

MILAN

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Sedmostrukog prvaka Evrope odavno trese kriza identiteta. Od igrača svetske klase srozali su se na prosečne fudbalere koje papreno plaćaju, što dodatno potvrđuje da je politika kluba od odlaska Berluskonija i Galijanija katastrofalna.

Upravo je nekadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni posle 30 godina predsednikovanja prodao klub za 740 miliona evra kineskom konzorcijumu.

Tada je dogovoreno da biznismen Johong Li izmiri dug od 220 miliona evra i da u naredne tri godine uloži 350 miliona evra u jačanje kluba.

Ispostavilo se da su Kinezi koji su kupili klub sumnjivi, nisu mogli da vraćaju kredit bez instant uspeha, pa su dali odrešene ruke direktorima Mirabeliju i Fasoneu, koji su „slupali“ 250 miliona evra za jedan prelazni rok. Nadali su se kojekakvom čudu, ali je ono naravno izostalo.

Dovedeni su Andre Silva, Lukas Bilja, Bonući, Kesi, Musakio, Čalhanoglu, Borini, Kalinić, Rodrigez. Sve prosečni igrači, a plaćeni ko zvezde. Rezultata nije bilo, a Kinezi su pobegli glavom bez obzira, prepustivši klub Amerikancima kojima su dugovali novac.

Fond Eliot, u vlasništvu porodice Singer, dobio je Milan po zaista smešnoj ceni, želeli su da ulože u ekipu i zatim da prodaju klub. Ipak, usledio je haos s pandemijom koronavirusa, pa se nikome ne isplati da bilo šta prodaje, jer su cene na istorijskom minimumu.

Milan već godinama nije na evropskoj mapi, Liga šampiona je misaona imenica i kao takva će i ostati, s obzirom na to da je div sa „San Sira“ trenutno sedmi na tabeli sa dvocifrenim bodovnim zaostatkom za ekipama koje će u Ligu šampiona.

INTER

Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Početkom juna 2016. godine Erik Tohir je prodao nero-azure kineskoj investicionoj kompaniji Suning. Kupljeno je ooko 70 odsto akcija slavnog italijanskog kluba u vrednosti od oko 500 miliona evra.

„Inter je u dobrim rukama. Odlučili smo da prodamo klub kako bismo ga strateški ojačali moćnim partnerom kakav je Suning. Inter mora svake godine da se takmiči s najboljima u Evropi“ poručio je Indonežanin Tohir prilikom prodaje.

Kompanija Suning u svom vlasništvu ima i kineski klub Đangsu, a procenjuje se da je godišnji prihod pomenute kompanije oko 30 milijardi evra.

Dve godine od kupovine Inter je poveren 27-godišnjem Stivenu Žangu, sinu vlasnika konglometrata „Suning“. Inter je od tada potrošio 365 miliona evra na pojačanja, igrala se i Liga šampiona i daleko bolje je prošao od Milana i Espanjola, ali od titule ni traga ni glasa.

Trenutno su četvrti na tabeli i po svemu sudeći će i naredne sezone biti deo elitnog fudbalskog društva, ali premalo je to za novac milione koje ulažu Kinezi. Stiče se utisak da je Konte nagomilao veliki broj „matorih“ igrača, počev od Ešlija Janga, preko Aleksisa Sančeza, te da ekipa nema „svežu krv“ i da ne može da se nosi sa Juventusom, Atalantom.

SAUTEMPTON

EPA-EFE/Cath Ivill/NMC/Pool

Kinezi su odavno počeli da osvajaju fudbalski svet, jedan od klubova u koje su ušli na Ostrvu je Sautempton.

Kompanija „Lender Sports Development“, koja je u vlasništvu porodice Gao je 2017. godine postala većinski vlasnik standardnog premijerligaša, kupivši 80 odsto akcija za oko 220 miliona evra.

Podsetimo, kada je srpska desetka Dušan Tadić plesala na stadionu „Sent Meris“ ekipa je izborila rekordno šesto mesto u Premijer ligi, a onda su došli bogati vlasnici iz Azije i kola su krenulo nizbrdo.

Ponadali su se navijači „svetaca“ da će uslediti iskorak i da će ekipa nastaviti da se bori za mesto koje vodi u Evropu, ali su od tada samo rasprodate njihove zvezde – poput Dušana Tadića, Vidržila van Dajka.

Takva politika uslovila je da se Sautempton na čelu s Kinezima iz godine u godinu bori za „goli život“.

Za raliku od prethodne dve sezone kada su bili 16. i 17. trenutno su na bezbednom 12. mestu na tabeli Premijer lige sa 44 boda iz 34 odigrana kola.

Ipak, ekipa nema zvezdu, nema apsolutno nikakav identitet, već igra po sistemu toplo-hladno. Koliko su očajni, potvrđuje i poraz od Lestera kod kuće rezultatom 9:0, čime su se upisali crnim slovima u istoriju Premijer lige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare