Piksi Dragan Stojković
Foto: Youtube Screenshot Fudbalski savez Srbije 36K subscribers

Obraćanje javnosti pred mečeve "orlova"

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalera Srbije, i Dušan Tadić, kapiten „orlova“, govorili su pred prijateljske mečeve sa Mađarskom (četvrtak) i Danskom (29. mart).

PROČITAJTE JOŠ

Selektor neće moći da računa na Dušana Vlahovića i Dušana Lazovića, koji su otpali iz kombinacije zbog povreda.

Kod Piksija nema mnogo promena ni kada igrači nemaju veliku minutažu ili osciliraju u svojim klubovima, pa ovo može biti prilika za momke poput Strahinje Pavlovića da podignu formu i potvrde kvalitet.

Sa druge strane, biće zanimljivo protiv Mađara koji su pozvali Kaluma Stajlsa, igrača Barnslija.

Vezista Barnslija ima mađarsko poreklo po baki, mogao je čak da igra i za Ukrajinu, ali je ipak pobedu odnela Mađarska.

„Grupa igrača koja je pozvana konkuriše za tim, svi igrači su cenjeni, imaju svoje kvalitete individualne i kolektivne. Svako može da očekuje šansu da će igrati, to oni znaju, ko će igrati to zavisi od situacije, od kondicije i mnogo drugih stvari. Imamo puno poverenje u svakog igrača ko god da bude igrao znam da to zaslužuje i da neće biti grešaka što se tiče sastva“, rekao je Stojković.

„Tačno je da rezultat nije psihološki pritisak, svaka utakmica je važna i priprema za ovu utakmicu se odvija u najozbiljnijem tonu drugačije i ne može. Tim Mađarske zaslužuje svo naše poštovanje, mi pristupamo ovim pripremama najozbiljnije. Sinoć smo imali video analizu ekipe Mađarske jer sam želeo da naši igrači na najbolji mogući način pripreme sebe za ono što ih čeka u Budimpešti. Sve ide u prilog tome da je vrlo jasno da se Srbija priprema na najozbiljniji način za meč“, rekao je Stojković.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Zatim se javnosti obratio i Tadić.

„Kao što je rekao selektor, ako želimo da budemo ozbiljni takmičari i pobednici, želiš da svaku utakmicu pobediš, da igraš svoju igru i da pokažeš koliko si ozbiljan i da smo na pravom putu. Pripremamo se u najboljem mogućem smeru i da pokažemo kakva smo ekipa i da igramo kao što smo igrali“, rekao je Tadić.

Ne razmišlja o tome što je Srbija u trećem šeširu na žrebu za Svetsko prvenstvo.

„To nam je sasvim nebitno, od kada je došao selektor fokusirani smo samo na našu igru i na nas. To nam savršeno prija, svi osećamo samopouzdanje, fokusirani smo samo na to kako mi odigramo. Voleli bismo atraktivne i dobre protivnike, tako će i biti na Mundijalu, ako se fokusiramo samo na našu igru neće biti problema“, rekao je Tadić.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi; Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Prisetio se i duela sa Mađarskom iz 1997. godine.

„Sećam se tih utakmica to je bio plej-of za odlazak na Mundijal u Francuskoj 1998. i igrane su 1997. Tadić se verovatno ne seća jer je imao sedam godina. Sećam se utakmica za koje smo se spremali željno, očekivali da idemo na Svetsko prvenstvo. Tu utakmicu u Budimpešti smo shvatili preozbiljno kada je došlo do viskog rezultata, sasvim zasluženo. Bilo je to pre 25 godina, a sećam se svih detalja sa utakmice ne samo rezultata. Jugoslavija je tada imala odličan tim i zasluženo je otišla na Mundijal“, rekao je Stojković.

Pohvalno je govorio o mađarskom fudbalu.

„Mađarska je bila primer kako fudbalska sila treba da izgleda još u vreme Puškaša, Kočiša i Hidekutija i ostalih asova, koji su bili na vrhuncu svoje moće sredinom prošlog veka. Drago mi je da vidim novu fudbalsku Mađarsku koja je strahovito napredovala i u igri i u infrastrukturi. Toliko se ulaže i mene kao nekog ko se bavi fudbalom to može samo da raduje. Čestitam im na svim uspesima koje su postigli i koje postižu, to je pravi put kako jedna fudbalska zemlja treba da se razvija. Mađarska je pokazala strahovit napredak poslednjih godina i to je primer ostalima kako treba raditi. Bio sam jedan od navijača Mađarske na poslednjem Evropskom prvenstvu, ostavili su fenomenalan utisak, igrali su lep, brz i moderan fudbal. To će predstavljati problem više za nas, ali biće to prava utakmica. Mađarska može da napravi problem bilo kojoj ekipi na svetu, igrali su nerešno sa Engleskom, pobedili Poljsku, verujem da će sutra svi uživati u meču“, rekao je Stojković.

„Bili smo i pre jaki individualno, ali kada je selektor došao usadio nam je zajedništvo. Napravljena je dobra, pozitivna i iskrena atmosfera, sve se sklopilo. Individualni kvalitet je došao do izražaja jer svako radi šta treba i onda nema problema. Zajedništvo, sloga, uživanje, znamo šta predstavlja naša zemlja, igramo sa ljubavlju i strašću i željom da pobedimo, ali i da svi uživaju i navijači i mi“, rekao je Tadić.

Stojković je objasnio da Milenković verovatno neće igrati u Budimpešti.

„Svaki tim ima svoje probleme, tu smo da ih rešavamo. Nismo nikakav izuzetak, Vlahović neće biti u sastavu za ove dve utakmice zbog povrede. Milenković je blizu da bude van tima jer oseća lakšu povredu, grč desne noge, bilo bi glupo da bude u timu, pa i rizično. Putuje sa ekipom, ali 90 odsto neće biti u konkurenciji za tim.“

„Srbija igra po modernim principima. Srbija je maksimalno koncetrisano na izdanje koje treba da ostvari. Ključ svega je što smo za kratko vreme promenili mentalitet, igrači veruju u ono što rade, u instrukcije i ono što se traži od njih. Mentalitet je bio veoma bitan da se promeni, kako smo uspeli tako brzo verovatno će ljudi pričati o tome. Na istom smo putu, imamo iste ciljeve, ja duboko verujem u ljudske i fudbalske kvalitete igrača, a i oni veruju meni. To je dobitna kombinacija, generalno mislim da uspeh promene tog mentaliteta to je jedan zaista važan segment u periodu koji smo prošli zajedno“.

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Tadić je govorio da ne razmišlja o tome da postane rekorder po broju nastupa za „orlove“.

„Nikada nisam razmišljao o tome, mislim da je to totalno nebitna stvar. Bitno je šta postigneš sa ekipom, ovo će biti drugo Svetsko prvenstvo, bitno je šta ćeš tamo da uradiš“, rekao je Tadić.

Pričao je i o motivaciji.

„Želiš stalno da pobediš, svaki trening, stalno si motivisan i kada nema preveliki značaj. U krvi ti je kao sportista da želiš da pobegneš, ali želimo da uradimo to sa stilom, da uživaju navijači, da smo mi srećni na terenu, a onda će rezultat doći sam po sebi,“ dodao je srpski fudbaler.

Stojković je govorio o putu pred Srbijom.

„Važno je da igrači imaju uslove kakvi treba da budu u ovom objektu, da nema nekog ko će da sastanči i traži nenormalne stvari. Imam u glavi kao da sam igrač, prošao sam sve što oni danas prolaze. Nema nepoznanica ili prostora da se izmišlja topla voda. Poštuju ono što tražim od njih, poštujem ono što oni pružaju. Želim osmeh i pozitivnost, pored obaveza i odgovornosti koju nose sa dresom, sve to ide svojim tokom i nastavićemo u tom pravcu.“

„Prijateljske utakmice imaju svoju važnost, u slučaju poraza ništa se dramatično neće promeniti. U slučaju da si izgubio u Portugalu to je nešto drugo, danas bismo čekali neku drugu utakmicu i drhtali od nervoze. Daleko od toga da Srbija ide u Budimpeštu kao turistička organizacija. Sutra ćemo da pogledamo jedan od najlepših gradova, da uživamo u arhitekturi, mnogo puta sam bio tamo i uvek sam se divio arhitekturi i ovog puta ćemo iskoristiti priliku da obiđemo, da se slikamo. Ne idemo kao turisti, idemo kao takmičari, kao neko ko je ostavio ozbiljan pečat prošle godine, kao tim koji je uspeo da napravi rezultat sa stilom, sa fudbalom koji pleni. Ne počinjemo ništa iz početka, želimo da nastavimo gde smo stali, da budemo još bolji. Let za Mađarsku ne smatramo kao turistički, ako ne pobedimo Mađarsku bože moj idemo dalje. Što je rekao naš kapiten, svaka utakmica je odgovornost, novo dokazivanje. Ako hoćeš da budeš šampion moraš da se dokazuješ stalno, ne možeš da živiš od prošlosti. Napravićemo rezultat kako se budemo ponašali na terenu, ali verujem da je Srbija spremna u svakom pogledu da nastavi da prikazuje fudbal kakav je prikazivala“, završio je Piksi.

Utakmicu Srbija – Mađarska možete pratiti na kanalu TV Nova S uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO  Piksi o Zvezdinom dvomeču sa Glazgov Rendžersom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare