Fudbaleri Srbije protiv Portugalaca igraju meč 2. kola kvalifikacija za Mundijal, a Dragan Stojković Piksi obraća se tim povodom javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Meč sa Portugalijom biće prenošen ekskluzivno na TV Nova S u subotu u 20.45, baš kao i meč protiv Azerbejdžanaca tri dana kasnije.

Orlovi su pobedili Irsku sa 3:2 u prvom kolu, Portugalci su bili bolji od Azerbejdžanaca sa 1:0, pa će ovo biti važan čin borbe za vrh u grupi.

Atmosfera na treningu pred konferenciju bila je vrhunska, za šta se pobrinuo i japanski kondicioni stručnjak Kacuhito Kinoši.

Pred medijima, nakon rada na terenu, pojavio se i heroj pobede nad Ircima, Aleksandar Mitrović.

„Tačno je da smo u poslednja dva meča izgubili od njih u Beogradu, daćemo sve da prekinemo tradiciju, neće biti lako. Možda su i najbolja ekipa u Evropa. Cenimo, poštujemo, ali imamo kvalitet da se suprotstavimo. Veoma je važno kada startujete s pobedom, uspeli smo u dosta teškom meču, sa psihološke strane. Ne razmišljamo više o Ircima, nov rival nas čeka, drugačija igra. Stalno potenciram kolektivni duh, naši igrači veruju u tu snagu, pokazaćemo se kao grupa u izazovu zvanom Portugal“, rekao je Stojković.

Aleksandar Mitrović očekuje žestoked duele.

„Igrali smo četiri puta i mislim da smo sva četiri puta bili težak rival za njih. Čeka nas sve teška utakmica, derbi, veliki izazov za sve nas. Ne treba trošiti reči na njih, selektor je rekao, evropski su prvaci, treba da se fokusiramo na nas, timski duh, probaćemo da dobijemo utakmicu i da nastavimo pobednički niz“, naveo je Mitrović.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Stojković očekuje promene na obe strane.

„Bez obzira na ime protivnika, bićemo fokusirani na našu igru i sistem, da vidimo šta možemo mi da uradimo. Što se tiče sastava, ne mogu da ga kažem, ali biće drugačije, da. Pretpostavljam da će i Portugal da bude u drugačijem sastavu. Nije ovo ključna utakmica, ima ih mnogo u grupi, ova je jedna u nizu važnih utakmica, ne mislim da je presudna. Za mnoge je Portugal najjači u Evropi, delim mišljenje, fantastičan je individualni kvalitet, šampioni su na kraju krajeva, aktuelni. To je dobar spoj mladosti i iskustva. Santos vodi maestralno ekipu, jedan je od najiskusnijih i najboljih na svetu. Što se nas tiče, nemojte da pomislite da ćemo se predati. Verujemo da znanjem i kvalitetom možemo da pariramo“, naveo je Stojković, koji je posebno pohvalio raspoloženje na treningu.

Mitrović je vratio samopouzdanje.

„Nije prekretnica, ali što se tiče samopouzdanja, injekcija je, imao sam period bez gola. Najbitnije je da smo dobili, kao tim smo krenuli kvalifikacije pobedom. Na meni je da radim jako, da radim sve što je do mene da nateram selektora i trenera u klubu da me stavi. Da li ću početi, stvar trenera.“

Bilo je reči i o tome da li je Piksi igračima preneo svoja igračka iskustva protiv ovakvih reprezentacija.

„Ne pričam im o svojoj igračkoj karijeri i iskustvima, mislim da to ne treba ni da ih zanima. To je nebitna stvar, bitno je kako se ponašaju i hvataju šta tražim od njih. A za kratko vreme, vrlo sam jasan i mislim da dovoljno razumno govorim da bi razumeli i shvatili. Nema prostora za vremeplov, ali hoću da ih ubedim da mogu da pobede bilo koga bez obzira na ime i prezime protivnika“, naveo je Piksi, dodavši da je najveći fokus treninga bio na napadu.

Mitrović je prokomentarisao saradnju sa Vlahovićem.

„Nadam se da će nastaviti seriju, fenomenalno je, Duci je mlad, a već igra na velikom nivou, daje golove i dosta radi za ekipu. Jak je, zna da čuva loptu, asistira, ima sve što treba da jedan napadač bude vrhunski u Evropi, biće u narednim godinama. Kako igra, uz Lukakua je jedan od naj napadača u Seriji A. Lako je igrati uvek sa dobrim igračima, i meni je uživanje igrati sa njim, Jovićem, Tadićem. Znamo se, dugo igramo zajedno, stvarno je uživanje“.

Piksi je dobio pitanje da li je na slatkim mukama u špicu zbog forme napadača.

„Ma ja nikada nisam na mukama, uživam u poslu. Kreativnost posla me ispunjava i motiviše da nastavim da radim i stvaram ideje, želim to da prenesm igračima i timu. Možda pružim šansu obojici, možda nijednom. Možda ih sačuvam za drugo poluvreme, videćemo. Nije fer da pričam ko će igrati, neka to ostane među nama. I Portugalci imaju prevodioca, da im ne prenesu informacije. Šalim se, biće to sastav koji će da izgleda dobro na terenu, ubeđen sam da će to biti dobro.“

Piksi je analizirao i prethodni duel na Marakani, koji je Portugal lako rešio u svoju korist.

„Nije bilo dobro što smo im poklonili lako golove, sudarali se, dosta je jeftino poklonjena pobeda, bili smo daleko od njihovih igrača i mogli su da rade šta hoće, pogotovo Bernardo Silva, koji jedan od najboljih, ako ne i najbolji u Portugalu. Moramo da budemo pažljiviji nego pre godinu i po dana.“

Kako igrači prihvataju ostanak na klupi?

„To morate njih da pitate, ali inteligentni su dovoljno da znaju kako je u ovom gustom rasporedu, u jačini protivnika, mora trener da vodi račun o sastavu i formaciji. Nema problema tu, i nemojte praviti priču oko trake. A ne znam ko su zvezde tima, na koga mislite? On se ne oseća kao zvezda, i to je dobro, a bilo bi bolje i da se drugi ne osećaju kao zvezde“.

Tu se uključio Mitrović.

„Niko se ne oseća kao zvezda, drugarska je atmosfera, prava. Prijateljska. Verujte, nema zle krvi, bilo bi glupo da se ja nešto bunim, ‘neću da sedim na klupi.’ Mi smo tu svi zbog jednog cilja, to je Katar, ništa lepše da igraš za svoju zemlju. Tu smo svi da zemlju odvedemo u Katar, tamo nam je mesto. To su zli jezici samo za atmosferu.“

Zašto Andrija Živković nije bio ni na klupi i da li je on možda čuvan za Portugal.

„E, pa to ne mogu da vam otkrijem. To kad bih otkrio, znači… Ja ne znam. Onda bih otkrio sve. Žao mi je, ali nema odgovora, to ostaje između nas. A tu je i Grujić, u Portu, ostali su neki bili u Benfici. Bitno je da su pozitivni, zdravi, da li će početi, ući… Videćemo, zavisi od mnogo faktora, spreme, milion je stvari o kojima trener mora da razmišlja. To je to.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar