Foto: EPA-EFE/David Borrat

Kad prkos nadjača novčanik.

Pet najjačih evropskih liga (engleska Premijer liga, španska Primera, nemačka Bundesliga, italijanska Serija A i francuska Liga 1) nalaze se tek u začetku.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, uprkos činjenici da mnoge ekipe još uvek nisu uhvatile očekivani zalet, pogled na tabele „liga petice“ izaziva u najmanju ruku iznenađenje zbog fantastičnih partija klubova kojima su mnogi predviđali da će se pred početak sezone boriti za opstanak.

U Italiji na čelu Serije A izdvojio se Inter sa svih pet pobeda, iza njega je ekipa Milana sa tri boda manje, a treću poziciju sa bodom više od Juventusa zauzima – Leče.

Klub iz grada koji se nalazi na samoj „štikli“ takozvane „čizme“ sezonu je otvorio pobedom nad Lacijom od 2:1, potom su usledili remi sa Fjoreninom (2:2), pobeda nad Salernitanom (2:0), remi sa Moncom (1:1) i na kraju trijumf nad Đenovom (1:0).

Ovaj klub je stekao status jednog od najvećih hitova Evrope, a pravi test sledi u naredna dva kola, pošto ih do kraja septembra očekuju utakmice protiv Juventusa (utorak, 20.45) i Napolija (30. septembar, 15.00).

Foto: EPA-EFE/ABBONDANZA SCURO LEZZI

Ukoliko i ovde zabeleže dobar rezultat, nema dileme da će, na opšti šok čitavog fudbalskog sveta, ostati u trci za mestom koje vodi (makar) u Ligu konferencija naredne sezone.

Slično se može reći i za Francusku. Pari Sen Žermen je potrošio ogromne količine novca i dao sebi luksuz da iz kluba otera Nejmara i Lionela Mesija, tu je Kilijan Mbape, sasvim solidan igrački kadar imaju i Nica, Monako… Ali nakon šes kola svi oni gledaju u leđa ekipi Bresta.

Četiri pobede, jedan remi, jedan poraz i prva pozicija. Da nisu slučajno tu pokazuje pobeda nad Lionom (1:0). Ipak, u naredna četiri kola ovaj klub očekuju čak tri teška ispita – dueli sa Nicom i Lilom na gostovanju te PSŽ-om na svom terenu. Takođe, odmeriće snage i sa Monakom i Strazburom, trenutno petoplasiranom ekipom prvenstva Francuske.

Ako „prežive“ ovaj niz mečeva koji će biti okončan sredinom novembra i ostanu pri vrhu tabele, Brest bi mogao da bude apsolutni hit sezone i neočekivani takmac za plasman u Evropu, što bi bio najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Za razliku od njih rezultat Brajtona i treće mesto nakon šest mečeva uz pet trijumfa i jedan poraz nije čudo, ali jeste veliki podvig. Brajton je od ulaska u Premijer ligu 2017. godine konstantno bio u „donjem domu“ pre nego što je prošle sezone napravio skok i zauzeo visoku šestu poziciju.

No, iako je bilo očekivano da će plasman u Ligu Evrope dovesti do ozbiljnog pada u kvalitetu takmičenja ovog kluba, u Brajtonu su umesto toga nastavili da „pomeraju granicu“. Iako su debitantski nastup u Ligi Evrope okončali porazom od AEK-a na svom terenu (3:2), čini se da ne nameravaju da dopuste da na tome ostane, pa će pravo „lice“ tek pokazati i u Evropi.

Ništa slabije partije ne pruža ni Štutgat. No, da stvar bude još bizarnija kada je u pitanju sastav popularnih „švaba“, klub je ostoa bez nekolicine nosilaca igre iz prošle sezone (Konstantinos Mavropanos pojačao Vest Hem, Vataru Endo otišao u Liverpul, Borna Sosa u Ajaks), ali uprkos tome usledila je prava „eksplozija“ na krilima maestralnog Serhoa Girasija, bivšeg napadača Rena.

Deset golova na pet utakmica, jedna asistencija… Blago rečeno fantastično.

Ali, ako bi jedna ekipa morala da bude izdvojena, to je španska Đirona.

Pred početak sezone očekivalo se da Real ima spreman odgovor Barseloni na titulu, ali je pravo niotkuda uleteo drugi tim iz Katalonije, član španske Segunde u sezoni 2021/2022. Đirona je uspela prošle sezone ne samo da opstane već i da bude deseta, a ove sezone su ušli maestralno u sezonu – pet pobeda, jedan remi, 16 datih i sedam primljenih golova, uz trijumf nad Seviljom 2:1, granadom 4:2 i Maljorkom, 5:3.

Pravi test uslediće u okviru 8. kola, kada stiže Real. Možda i prilika da protiv „kraljevskog kluba“ budu osvojena tri boda vredna novog udarca na ambicije giganta iz prestonice i povećanje apetita nakon početka sezone iz snova.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar