Dejo Savičevič i Jovan Kaluđerović Foto: Printscreen/AP,FSCG

Savićevićev rival pokrenuo ozbiljnu mašineriju.

Fudbal u Crnoj gori pretvorio se u sapunicu zbog činjenice da je u toku jedna od bizarnijih bitaka za vlast.

Dejan Savićević prvi je čovek crnogorskog fudbla još od 2001. godine što znači da je samostalna Crna Gora kao predsednika fudbalskog saveza jedino imala legendarnog „Genija“.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, u poslednjih godinu dana vlada veliki haos zbog pokušaja struje predvođene bivšim fudblaskim sudijom Jovanom Kaluđerovićem da skloni Savićevića, a u to sve vreme upliće i novu crnogrsku vlast.

Nova vlada se i umešala prethodne jeseni, tačnije Ministarstvo sporta koje je osporililo legitimitet Dejana Savićevića nakon prošlogodišnjih izbora u avgustu koje su pratile brojne kontorverze.

Tada je Uprava za inspekcijske poslove utvrdila nepravilnosti i da je proces izbora bio nezakonit, a potom je Ministarstvo sporta odbilo žalbu Savićevića na tu odluku zbog, kako je utvrđeno, malverzacija u izboru predstavnika regiona Sever.

A ko je, zapravo, Jovan Kaluđerović?

Čovek koji je prodrmao fudbalsku scenu u Crnoj Gori je bivši fudbalski sudija koji je u centar pažnje dospeo još davne 2009. godine kada se našao u centru skandala.

Foto: Nova.rs

Kaluđerović je u to vreme važio za sudiju od najvećeg poverenja u Crnoj Gori zbog čega je sudio i brojne derbije, a čak 12 godina je bio i sudija sa značkom FIFA.

U pitanju je dobro poznati slučaj iz maja 2009, kada je Kaluđerović odbio da sudi meč Zeta – Sutjeska, tvrdeći da mu je Radojica Rajo Božović, prvi čovek kluba iz Golubovaca, ušao u svlačionicu i preteći mu poručio da “Zeta mora da dobije utakmicu”. FSCG je tada ispoštovao svog najboljeg sudiju, jer je Božoviću uručio doživotnu suspenziju na sve funkcije u fudbalu.

Međutim, stvari su u poslednjih godinu dana dobile veliki obrt. U Crnoj Gori se priča da je upravo Božović jedan od glavnih u podršci Kaluđeroviću preko kojeg želi da se ponovo vrati u fudbal, bar zvanično, pošto se veruje da je i svih ovih godina bio neprikosnoven u Zeti.

Glavna prepreka za to mu je upravo Savićević koji je u trenutku suspenzije stao na stranu Kaluđerovića, sa kojim vodi verbalne ratove. Upravo je i Savićević u jednom gostovanju na TV-u optužio pomenuti dvojac za saradnju.

„Dajte mu jednočasovnu emisiju, neka izloži svoj program, neka povede i saradnike – Raja Božovića, pošto vidim da su nakon svega ponovo u dobrim odnosima, Vera Dukića i Duška Šarića“.

Kaluđerović je u godini pred izbore 2021. godine sve manje dobijao priliku da deli pravdu na terenu.

Foto: Starsport

Vodio je samo sedam utakmica, a Budućnosti – koja je svojevremeno tražila njegovo izuzeće na svojim mečevima – poslednji put je sudio još 2018.

U trku sa Savićevićem, nezvanično kako su pre godinu dana pisale i „Vijesti“, Kaluđerović je ušao ohrabren i podrškom drugog najtrofejnijeg kluba u Crnoj Gori, pljevaljskog Rudara, na čijem čelu je njegov kum, Duško Šarić, brat Darka Šarića koji se smatra jednim od najvećih narko bosova na Balakanu, za šta je i bio osuđen u Srbiji, pa je presuda poništena.

Kaluđerović je tada, kako je nedavno rekao, zbog neregularnosti odbio da se pojavi na pomenutoj Skupštini za izbor predsednika i pre oko mesec dana krenuo u novu kampanju.

On je tom prilikom optužio Savićevića da su nekima nuđene funkcije, da su falsifikovani potpisi i da se pribegavalo brojnim ucenama.

„Kada sve uzmemo u obzir, od 27 delegata, sedam praktično ne mogu biti tu. Je li to objašnjeno FIFA i UEFA, a pritiom, svaki spor po žalbama saveza, njihovi advokati su izgubili. Morali su biti ponovljeni izbore na severu i stvar je jasna. Umesto toga, savez plaća kazne i odlažu izbore. Do kad to može, ne znam, ali država će morati da reaguje. Država je sednicu u junu prošle godine zabranila i zato se na toj sednici nisam pojavio“, naveo je Kaluđerović i otvoreno pozvao i novu crnogorsku vlast da umeša prste.

Foto:shutterstock by Media Whale Stock; shutterstock;Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ; Luka Zeković;

Kaluđerović je tu verovatno igrao na kartu bliskosti Savićevića i njegove podrške DPS-u i činjenice da je nova vlast, koja je ustoličena podrškom Mila Đukanovića, u konfliktu sa njegovom strankom i da je pitanje trenutka kada bi mogla da padne.

Kaluđerović je tako ušao u bitku protiv Savićevića uz podršku moćnih ljudi iz senke, a izbori za region Severa koji su tačka preloma moraju da se održe do 1. avgusta, a potom bi mogli da budu i novi savezni izbore u Crnoj Gori.

Iako po prvi put ima opoziciju i to priličnuo jaku, deluje da bi Dejan Savićević mogao da ostane predsednik i u narednom periodu.

BONUS VIDEO Dejan Savićević o Draganu Stojkoviću Piksiju i njegovoj knjizi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar