Foto: EFE/FRIEDEMANN VOGEL

U doba kada je slobodnog vremena na pretek, javnost, ali i sami ljubitelji fudbala, znaju da započnu, tačnije da nastave višegodišnju polemiku oko toga ko je bolji, Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi.

Jedni stavljaju na astal silne statistike, drugi pak iz vitrina vade pozamašne pehare, individualne i timske, koje je veliki dvojac “prisvojio”. Ima tu svega i svačega, kao na dobro opremljenoj pijaci, pa čak i poneka svađa. (Ne)argumentovano se staje u odbranu Portugalca i(li) Argentinca kao da su rod najrođeniji.

A onda je engelski “San” rešio da unese novu dimenziju u “duel” čiji pobednik se neće saznati ni za nekoliko decenija, ili ukratko – nikad. Jer, jednima će Mesi biti ikona poput Maradone starijim generacijama, a drugima Ronaldo, kao što je svojevremeno Pele bio “sve i svja” mnogima koje je, ako su uopšte imali sreće da nabave TV, komentator dugo godina, pre početka prenosa upućivao da Brazil (Santos tih godina teško da je ulazio u evropske kuće kroz koaksijalni kabl) “igra u svetlim majicama i napada s desne na levu stranu”, jer je katodna cev, u narodu poznatija kao ekran, mogla da emituje slike samo u crnu-belom formatu…

PROČITAJTE JOŠ

Elem, “San” je krenuo sa skupljanjem (starih) izjava od Andersona Luisa de Souze, koga ceo (fudbalski) svet poznaje kao Deka, koji je Mesija bliće upoznao u Barseloni, a Ronalda u reprezentaciji Portugala pošto je odlučio da se posluži pasošem najzapadnije kontinentalne države u Evropi.

“Jasno je da su Leo i Kristiano najveći, posbeno zato što niko nije mislio da bi mogli potraju toliko godina na ovom nivou, ali onaj koji me je najviše impresionirao je – Ronaldinjo. Za mene će on uvek biti najbolji. Upoznali smo se u Barseloni i odmah se ‘ukačili’. Taj period s njim teško je uporediti. Bilo je magično”, predriblao je Deko “San”, kao što je to radio godinama na terenu sa rivalima.

Anhel di Marija, jedan od pariskih fudblaskih “svetaca” je sa Ronaldom u Real Madridu osvojio Ligu šampiona 2014, ali je s Mesijem drugovao u nacionalnom timu Argentine.

“Bio je san imati mogućnost da igram sa (Vejnom) Runijem, (Zlatanom) Ibrahimovićem, Krsitijanom (Ronaldom), Leom (Mesijem). Od svih ovih sjajnih igrača teško je izabrati najboljeg. Ali ako moram jednog, onda je to Leo. Mesi je najbolji na svetu, bez dileme. Kada ostarim, pričaću unucima priče pred spavanje o tome kako sam osvojio Ligu šampiona, nadam se kako sam osvojio Svetski kup…, ali najviše od svega ću im reći da je njihov deda igrao sa Lionelom Mesijem”, odgovorio je Di Marija, samoinicijativno proširivši spisak, pa nije zgoreg biti na oprezu da li će se još neko od pomenutih naknadno uključiti u njegovu analizu.

Zašto svi misle da bi to mogao da bude Zlatan? Poput Di Marije, Paulo Dibala sa Ronaldom sarađuje u klubu (Juventusu), a sa Mesijem u reprezentaciji.

“Nemoguće je da se napravi poređenje između njih dvojice ili da se kaže ko je najbolji. Oni su na nivou jedna drugom i znatno su iznad svih ostalih, što je slučaj već nekoliko godina”, diplomatski je odgovorio Dibala.

Njegov zemljak, Gabrijel Hajnce, koji je igrao za Mančester junajted u eri Ronalda, upoznao je Mesija daleko pre svih, dok su nosili dres Njuels Old Bojsa. Hajnce kao tek sveži senior, a Mesi kao čudo od deteta. Iako su kasnije ozbiljnije sarađivali u nacionalnom timu

“Da moram da platim za jednog igrača izabrao bih Ronalda. Ne verujem da može da bude mnogo bolji, već je ionako blizu Boga”, izjavio je Hajnce 2008.

Nekih osam godina kasnije nahvalio je i sunarodnika:

“Leo je neobjašnjiv. Fudbalski gledano, nije sa ove planete. I kao osoba, vodi tako miran život, što je zadivljujuće.”

“San” piše da uprokos toj izjavi, Hajnce nije “tehnički odustao od odluke da imenuje Ronalda.”

Gonzalo Iguan je jedan od retkih koji je sa Ronaldom igrao u dva različita kluba, Realu i Juvnetusu. Izlišno je napominjati da je saigrač Mesija u reprezentaciji Argentine.

PROČITAJTE JOŠ

“Ronaldo i ja smo već igrali zajedno u Realu. Prošlo je mnogo godina od tada, sada sam se sreo sa drugim igračem, zrelijom osobom, porodičnom. Uživao sam igrajući pored njega i drago mi je što smo ponovo zajedno. S druge strane, napadač sam i imam priliku da igram sa Mesijem. To je privilegija. Svaki put kada dobije loptu morate da budete na prstima, jer znate da vam u svakom trenutku može dati odličnu loptu. Čini stvari koje napadač može da predvidi, ali ne i odbrana“, suzdržan je Iguan.

Fernando Gago, saigrač Ronalda iz Reala, nije imao dilemu:

“Za mene Ronaldo nije broj 1, već je Mesi najbolji na svetu zbog stila koji igra, kretanja s loptom i menjanja utakmice. Ima neverovatne sposobnosti. Znamo da je sposoban da reši meč u pola sekunde, što vam daje mir. U svakoj utakmici imam osećaj da nas može u svakom trenutku naterati da pobedimo. Neverovatna je ličnost, savršeno razume igru, 14 godina se borio da bude najbolji, da ne izneveri sebe. On je najbolji igrač koga sam video u životu, nema sumnje.”

Ezekiel Garaj, još jedan bivši saigrač Ronlada u Realu, opredelio se za kolegu iz nacionalnog tima Argentine.

„Kad me ljudi pitaju ko je najbolji ikad, odgovorim Leo. Oduševljava me još od prvog puta kada sam ga video, u selekciji Argentine do 15 godina. Za njega ne postoje granice”, rekao je Garaj.

Konačno neko ko je bio sa Mesijem u klubu, Andre Gomeš. Vezni igrač Evertona tvrdi da je njegov sunarodnik Ronaldo “veoma važan igrač, koji je uvek prisutan i spreman za igru”.

“Ozbiljno se bavi odgovornošću vođenja naše reprezentacije, imamo sjajan duh, sjajan je primer za sve nas”, rekao je Gomeš.

Ipak, i on ostavlja dilemu ko je bolji.

“Svi znaju da je Mesi veoma, veoma dobar. Radi stvari na terenu koje nisu objašnjive. Sasmo on to može da uradi. Dođe na trening i uvek uradi nešto novo”, divi se Gomeš i Mesiju, kao što se verovatno ceo fudbalski svet divi obojici.

Na kraju, ko je bolji? Pele ili Maradona?

Ne, nije lapsus kalami, već jednostavno o ukusima ne treba raspravljati, osim uz kafu, pivo, može i sok, još ako je TV upaljen, a tek treba da “krene” neka fudbalska utakmica…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram