Darko Brašanac
Darko Brašanac; Foto: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Srpski vezista već godinama karijeru gradi u Primeri, navijači Partizana ga pamte kao beskompromisnog borca koji je za crno-beli dres ostavljao i krv na terenu, navijači Crvene zvezde kao nekog ko je i te kako znao da im zagorča slavlje.

Darko Brašanac je u Betisu, Leganesu, Alavesu i Osasuni pokazao je da je nezamenljiv, bio je najstandardniji vezista u svakom španskom klubu, a njegovi timovi uglavnom nisu strepeli za ispadanje.

PROČITAJTE JOŠ

Osasuna je prošle sezone imala neobično mirnu sezonu, nije mogla mnogo da se popne na tabeli (propustila je nekoliko šansi), a ni u jednom trenutku navijači nisu brinuli o opstanku. Jedan od zaslužnijih bio je upravo srpski as.

„Bili smo u kontinuitetu u mirnoj luci, možda smo mogli u nekim utakmicama čak i da se priključimo borbi za Evropu, ali na tim mečevima nismo slavili. Ostali smo na sredini tabele, kao što smo i završili. Naš glavni cilj, kao uostalom i pola lige u Španiji, jeste da se prvo obezbedi opstanak, a posle toga ako ima šanse za nešto više da proba da se iskoristi. Opet smo 10. na tabeli, tri godine zaredom smo u sredini, kontinuitet postoji, pa sam prezadovoljan“, počeo je Brašanac za Nova.rs.

Darko Brašanac
Darko Brašanac; Foto: EPA-EFE/Ramon

Nekoliko puta je bivši as Partizana istakao u prvi plan kontinuitet, a o tome najbolje govori da je propustio samo jedan meč u prethodnoj sezoni.

„Nisam imao nijednu povredu, imao samo koronavirus zbog kog sam propustio samo jednu utakmicu. Ove godine su me zaobišle povrede u svakom smislu, odigrao sam skoro svaku utakmicu, prezadovoljan sam i bez ikakve dileme je ovo jedna jako fina godina za mene.“

U Španiji je od dolaska iz Partizana na leto 2016. godine odigrao čak 166 mečeva, a u svakoj ekipi je bio pravi motor na sredini.

„Ponosan sam na taj podatak, jer znam koliko je teško igrati tamo. Kada sam otišao u Španiju, imao sam dve pozajmice, ali sam i u tim klubovima igrao standardno. Prošle godine sam i sa dve teške povrede skupio 20 nastupa, na svaki meč gledam kao na nagradu koju mislim da sam zaslužio. Svestan sam koliko bi fudbalera želelo da bude na našem mestu zbog toga nijednu utakmicu ne shvatam olako, znam gde sam i koliko je teško.“

Darko Brašanac
Darko Brašanac; Foto: EPA-EFE/Miguel Tona

Pojasnio je da je početak bio izuzetno težak, bilo je neophodno vreme da izgradi poštovanje svih ljudi u španskom fudbalu. Sada iz nedelje u nedelje ima zapažene uloge.

„Već sam godinama tamo, pa sam se uhodao. Prve dve godine sam morao da se stalno potvrđujem, da me svi upoznaju od navijača, igrača, pa i sudija. Sada sam to ostvario, pa je svaka sledeća utakmica kao i svaka druga. Što se tiče navijača, neka utakmica je važnija od drugih, ali sam svestan koliko je teško biti dobar taj niz godina.“

Brašanac ističe da ne želi ništa da menja u ovom trenutku, a njegovi planovi uključuju samo Španiju.

„Svuda pričam da i prošle godine uprkos dve povrede, ali i ove godine pogotovo, da se osećam nikada bolje. Dobio sam dosta iskustva, rad se nakupio, svake nedelje igraš protiv najboljih igrača na svetu, a posle svake takve utakmice si za nijansu bolji igrač. Planiram da igram još, ostajem u Španiji, imam još godinu dana ugovor, prezadovoljan sam i ja i moja porodica, i nema potrebe menjati ništa.“

Darko Brašanac
Darko Brašanac; Foto: EPA-EFE/Jesus Diges

Pomno prati sve reprezentativne selekcije, pa je govorio o dobrim stvarima koje se dešavaju, jer su tri selekcije izborile kontinentalne i svetske smotre.

„Proteklih godina smo bili pali prvenstveno po pitanju rezultata u mlađim kategorijama, dugo nas nije bilo, mlada reprezentacija dugo godina nije na Evropskom prvenstvu, čak ni omladinci i kadeti do ove godine. Plasirali smo se na Mundijal, sada ‘orlići’ igraju Evropsko prvenstvo, to će im mnogo značiti u daljoj karijeri. Sve te utakmice mnogo znače, dobija se na iskustvu, mogu da se izmere sa drugačijim reprezentacijama, to sam prošao i znam koliko mi je značilo. Pratim sve, kao i svi koji volimo fudbal, drago mi je što u poslednje vreme imamo rezultate.

Brašanac je boravio u Beogradu jer je učestvovao i na humanitarnom meču „Koš za sreću“, koji je okupio mnoge poznate ličnosti i sportiste na Kalemegdanu.

„Bio sam prvi put pre šest, sedam godina, tada nije bilo ovoliko ljudi, ni ovoliko kompanija koje su učestvovale, samo ovi momci koji su i danas tu. Ovu genijalnu akciju sprovode u delo i uvek se rado odazovem. Nisam mogao proteklih par godina da dođem i uvek ću se odazvati kad mogu“, zaključio je Brašanac za Nova.rs.

BONUS VIDEO Gol Aleksandra Mitrovića koji je Srbiji doneo plasman na Mundijal Portugal

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar