Foto: EPA/HANNAH MCKAY

Luj van Gal, bivši trener Mančester junajteda, poručio je da je klub sa "Old Traforda" u periodu kada je on bio na kormilu ekipe imao katastrofalnu transfer politiku.

Holanđanin je „crvene đavole“ predvodio od 2014. do 2016. godine i osvojio jedan trofej, pehar FA kupa u sezoni 2015/16.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da je po samom završetku finala saznao da će mu biti uručen otkaz i da će na njegovo mesto biti doveden Žoze Murinjo.

U razgovoru za „Fudbal internacional“, Van Gal je rekao kako mu nije jasno da klub koji ima godišnji profit od 600 miliona funti, nije uspevao da mu dovede igrače koji su mu bili potrebni.

„Mančester junajted nije imao kvalitet da bude šampion jer je imao selekciju igrača u kojoj je deset igrača bilo preko 30 godina, petorica su bili iznad 35. Rekao sam da ću da podmladim sastav i koji su mi igrači potrebni. Nisam dobio nijednog od njih! Onda završite u sasvim drugačijem segmentu i kao trener morate da se napnete do krajnjih granica“, kaže Van Gal.

Sledeće što je rekao zvuči još šokantnije.

„Ne očekujete takve stvari kada ste u najbogatijem klubu sveta. Imate profit od 600 miliona funti, a ne možete da kupite igrače koji vam trebaju. Trebalo bi da dovedete prvi izbor, a ne sedmi! Naravno, klub koji prodaje uvek razmišlja u stilu, ‘ ako si tako bogat, onda treba da platiš najvišu moguću cenu za igrača’. To im se događalao sa transferima. I onda morate nešto da uradite sa sedmim ili osmim izborom sa vaše liste pojačanja. Za koje platite previše i po kojima se onda ocenjuje i rad trenera“.

Bez obzira na to, on smatra da je napravio mnogo jer je sa takvim timom uspeo da osvoji trofej.

„Uprkos tim razočaranjima, Junajted je osvojio FA kup. To je ustvari bilo moje najveće dostignuće u karijeri“, priznao je stručnjak koji je sa Ajaksom osvojio Ligu šampiona 1995.

Koliko je u pravu, teško je reći, jer je na pojačanja pojačanja u Junajtedu potrošio 276 miliona funti, a među promašajima su bili i igrači kao što su Anhel di Marija, Radamel Falkao, Morgan Šnajderlin, Memfis Depaj, Mateo Darmijan i Bastijan Švajnštajger. Da li je bilo samo do igrača, ili i Van Gala, teško je reći, ali Junajtedu u tom periodu nije išlo baš sjajno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar