Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda je na dominantan način, s pet golova u mreži Rada na Banjici, došla do 31. titule prvaka države. Interesantno, čak sedmorica igrača iz ove generacije učestvovala su u osvajanju tri vezane titule.

Crveno-beli dominiraju u srpskom fudbalu i tu ništa nije novo, a „sedmorica veličanstvenih“ koji mogu da se pohvale s tri u nizu su: Milan Borjan, Marko Gobeljić, Srđan Babić, Milan Rodić, Branko Jovičić, El Fardu Ben i Ričmond Boaći.

PROČITAJTE JOŠ

Tim, pogotovo onaj šampionski, gradi se od golmana i upravo tu je Crvena zvezda povukla prvi pravi potez 22. jula 2017. godine kada je na „Marakani“ promovisan Milan Borjan.

Iskusni čuvar mreže koji brani za reprezentaciju Kanade, zemlje čiji pasoš osim srpskog poseduje, stigao je iz Ludogoreca i od tada je čovek od poverenja Vladana Milojevića, koji je udario temelje evropske Zvezde, i čije ime je i te kako ugravirano u šampionskom peharu za sezonu 2019/20, jer je Dejanu Stankoviću na polusezoni ostavio kapitalnih i nedostižnih „plus 11“.

Osim vrhunskih golmanskih kvaliteta, Borjan poseduje i urođene osobine lidera. Na svakoj utakmici „pukne“ mu glas od komandovanja, što je tipično za golmane, ali je kod njega primetna ta želja za uspehom, glad za pobedom i trofejima, pa ne čudi što je nakon odlaska Marka Marina u Saudijsku Arabiju, kapitenska traka završila oko ruke momka rođenog u Kninu 1987. godine.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Preponosan sam na saigrače, trener, upravu, sve zaposlene u klubu jer smo sjajnu sezonu krunisali šampionskom titulom. Osvajanjem treće šampionske titule nastavili smo da pišemo istoriju, pokazali smo koliko je Zvezda velika. Ova generacija je potvrdila dominaciju na terenu. Hoćemo da osvojimo i Kup Srbije, neka svi znaju da ova Zvezda juriša na duplu krunu“, poručio je Borjan.

Srđan Babić je drugi od sedmorice veličanstvenih. Stameni levonogi štoper karijeru je počeo u Vojvodini, a srpska fudbalska javnost za njega je čula kada je 2015. godine na Novom Zelandu postavo prvak sveta sa Srbijom za igrače uzrasta do 20 godina. Usledio je veliki transfer u Real Sosijedad, mirisalo je na strašnu karijeru, ali je usledio strašan pad jer Babić u San Sebastijanu na „Anoeti“ nije dobio šansu.

Nijedan odigran meč za Sosijedad i prekomanda u „B“ tim, kasnije i kaljenje u Segundi, sasvim sigurno su bili deprimirajući za jednog prvaka sveta. Zvezda je znala kakav je kapacitet momak rođen u Banjaluci i usledila je jednogodišnja pozajmica 2017. godine, a posle odlične sezone i osvojene titule, div s „Marakane“ rešio je da otkupi kompletan ugovor za cenu od 800.000 evra.

Od tada 24-godišnji Babić i Zvezda su dobitna kombinacija, tim koji pobeđuje, niže uspehe na svim frontovima i što je najvažnije sve to krunisano je trofejima.

„Zaista se osećam fenomenalno. Treći put zaredom sam osvojio titulu sa Zvezdom i srce mi je prepuno. Mnogo rada i truda je uloženo u ovih nekoliko godina, a kao kruna svega su upravo ove tri vezane šampionske titule i to nije slučajno. Takođe, ponosan sam i na tim koji je protiv Rada pokazao šampionski karakter. Već na poluvremenu je bilo 3:0 i to samo govori koliki smo mi zapravo profesionalci. Sad nam preostaje i takmičenje u Kupu Srbije, već u utorak igramo protiv Inđije. Želja svih nas je da se na kraju radujemo duploj kruni, a verujem da ćemo to i uraditi“, rekao je Babić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Granitnu odbranu Crvene zvezde teško je zamisliti bez Milana Rodića. Nekadašnji fudbaler OFK Beograda, Zenita, Volge i Krila Sovjetova stigao je takođe krajem jula 2017. godine u Ljutice Bogdana i bez dileme njegovo ime može da se uvrsti na spisak kapitalnih pojačanja.

Nezamenljiv je na poziciji levog beka, čim je stigao sa Zvezdom je zaigrao Ligu Evrope, dobacili su zajedno do nokaut faze, a zatim su pod komandom trenera Vladana Milojevića izborene dve Lige šampiona, a Rodić je bio standardan kraj leve aut linije.

Prošle godine je produžio ugovor sa crveno-belima do 2022. godine.

„Vratio sam se u srpski fudbal da sa Zvezdom nižem uspehe, da klub bude u samom vrhu, gde i pripada. Već dugo našu odbranu krasi epitet neprobojne tvrđave, svi ćemo dati sve od sebe da tako i ostane“, rekao je na potpisivanju novog ugovora Rodić, a ta sezona je, baš kao i prethodne dve, krunisana titulom.

PROČITAJTE JOŠ

Marko Gobeljić nije evropsko, već superligaško pojačanje, ali je pojačanje. Iz kruševačkog Napretka stigao je 2017. godine, baš i svi ostali od „sedmorice veličanstvenih“. Dugo je vodio bitku sa velikim prijateljem Filipom Stojkovićem za poziciju desnog beka, a kada je „Žule“ završio u Rapidu iz Beča 2019. godine, iskusni defanzivac koji se u karijeri može pohvaliti da je dao gol velikom Đanluiđiju Bufonu na „Marakani“ u porazu Zvezde od Pari Sen Žremena (4:1), ostao je „zakucan“ kraj desne aut linije.

Zvezdin „pit bul“, „lav“ ili „Bakula“ – Branko Jovičić stigao je iz ruskog Amkara 2017. godine. Dve teške povrede: pucanje metatarzalne kosti pre tri godine na leto, zatim 2019. pucanje ligamenata kolena u meču sa Helsinkijem i operacija u Rimu, malo ko bi to psihički i fizički pregrmeo, ali Jovičić ima čelični karakter i šampionski gen.

Neumorni zadnji vezni, koji uvek ostavlja srce na terenu, na teren se vratio tačno 5. februara 2020. godine u prijateljskom meču protiv slovačke Dunajske Strede. Ušao je s klupe u 73. minutu i bio je to izuzetno emotivan momenat, vratiti se na teren posle gotovo sedmomesečne pauze.

Novi trener Dejan Stanković i te kako računa na usluge „pit bula“, što potvrđuje ukazana šansa u meču sa Radom na Banjici (5:0), gde je Jovičić ušao u igru umesto Njegoša Petrovića u 75. minutu. Prema borbenosti koju pokazuje kada se nađe na terenu momak rodom iz Raške neodoljivo podseća na Dejana Stankovića iz igračkih dana, pa je jasno da će trener crveno-belih to znati da ceni i da iskoristi.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Dovoljno je reći El Fardu Ben! Krilni napadač koji je stigao iz Olimpijakosa, gde je bio „otpisan“ što potvrđuju pozajmice u Levadijakos i Panionios, eksplodirao je po dolasku na „Marakanu“. Do izražaja je došao njegov nesporan kvalitet, njegova lucidne ideje i zlata vredni golovi.

Ipak, šampionska priča njega i Zvezde lako je mogla da ode u suprotnom smeru, pošto je 2019. godine bio na izlaznim vratima iz kluba i nije bio registrovan za Ligu šampiona, što mu je teško palo. Propao je transfer u Ujedinjene Arapske Emirate u redove Al Vahde, ali je bilo prekasno da standardni član najboljeg tima Srbije dve godine zaredom bude naknadno licenciran za UEFA takmičenje.

Izgladili su odnose Ben i Zvezda, reprezentativac Komorskih ostrva i ljubimac „Delija“ ostao je u Ljutice Bogdana i nastavio tamo gde je stao pre nerealizovanog transfera, a nagrada za sve stigla je u vidu treće vezane titule u Superligi. Za nepune tri godine u Crvenoj zvezdi odigrao je 84 meča, postigao 46 golova uz 22 asistencije.

I poslednji u nizu od „sedmorice veličanstvenih“ je Ričmond Boaći, ubojiti centarfor koji je doduše u strahovitom padu forme i večito je povređen. Reprezentativac Gane imao je kratak izlet u Kinu u februaru 2018. godine (Zvezda od transfera u Đangsu Suning inkasirala 4,84 miliona evra), ali ga je Crvena zvezda i na kraju te sezone uračunala kao osvajača titule zbog doprinosa, s obzirom na to da je na 14 utakmica postigao neverovatnih 15 golova.

Armija navijača sasvim sigurno nikada neće zaboraviti 39 golova u jednoj godini, kao i onaj „projektil“ koji je sa 25 metara ispalio u Nemačkoj protiv Kelna u Ligi Evrope, kada su crveno-beli savladali „jarčeve“ – 1:0.

Boaći gol Kelnu; Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen

Boaći je jednostavno Zvezdina investicija decenije, i teško da iko može da mu zameri što je zbog pada forme i brojnih sitnih povreda ove sezone na 23 meča u svim takmičenjima postigao samo šest golova i u dva navrata asistirao. Popularni Boćko je u osvajanju tri vezane titule diva s „Marakana“ doprineo sa 58 pogodaka i 12 asistencija na 89 odigranih mečeva.

Crveno-beli mogu da se pohvale „sedmoricom veličanstvenih“ koji su kumovali kod tri osvojene titule u nizu, čime je izjednačen rekord neprikosnovenog Miljana Miljanića, koji u periodu od 1968. do 1970. godine takođe nanizao tri titule sa crveno-belima.

Ipak, jasno je da se Zvezda predvođena legendom Dejanom Stankovićem neće na tome zaustaviti, već će učiniti sve da obori rekord srpskog fudbala i napadne četvrtu titulu u nizu sledeće sezone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare