Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Žestoka borba između Crvene zvezde i Partizana polako ulazi u završnicu, bar kada je jesenji deo sezone u pitanju.

Posle nekoliko godina, deluje da imamo uzbudljivu trku za prvaka do samog kraja, a čini se da će zimsku pauzu Partizan dočekati kao lider.

Crno-beli imaju tri boda više od Zvezde pred poslednja tri kola jesenjeg dela sezone i na papiru lakši raspored.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan dva puta igra ped svojim navijačima i samo jednom gostuje, dok će crveno-beli bodove tražiti dva puta van svog stadiona.

Partizan protiv „donjeg doma“

Pva prepreka ekipi Aleksandra Stanojevića biće Novi Pazar koji se nalazi na pretposlednjem mestu na tabeli sa istim brojem bodova kao i fenjeraš Radnički iz Kragujevca.

Za razliku od duela na strani, Partizan lako izlazi na kraj sa Pazarcima na svom terenu, a u poslednjih sedam mečeva ostvario je šest pobeda uz minimum tri postignuta gola, a ove godine su bili ubedljivi i u Novom Pazaru sa pobedom od 4:1.

Pre poslednja dva kola, Partizan čeka i odlučujući meč Lige konferencija protiv Anortozisa u kojem moraju da osvoje minimum bod kako bi se obezbedilo proleće u Evropi.

Da su ostali neporaženi protiv Flore, crno-beli bi mogli da se posvete samo završnici prvenstva, dok su ovako dobili još jedan važan meč do kraja godine.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Posle Kiprana, ekipu Aleksandra Stanojevića očekuje poslednje gostovanje pre zimske pauze, protiv Metalca u Gornjem Milanovcu.

Metalac je samo bod iznad Novog Pazara, a doživeo je čak pet poraza na svom terenu od početka prvenstva. Oni su, doduše, tri puta na svom terenu uspeli da ostanu neporaženi protiv Partizana prethodnih godina, a u prvom meču ove sezone u Humskoj je bilo 3:1 za ekipu Aleksandra Stanojevića.

Crno-beli će jesenji deo prvenstva završiti utakmicom na svom terenu protiv Kolubare. Tim iz Lazarevca je u solidnoj formi, ali teško je očekivati od ekipe koja je izgubila šest mečeva na strani da napravi iznenađenje. Pogotovo što je u prvom meču sezone Partizan kao gost bio ubedljiv sa 4:0.

Raspored Partizana do zimske pauze

5.12 Partizan Kolubara

10.12 Partizan – Anortozis (Liga konferencija)

13.12 Metalac – Partizan

15.12 Partizan – Kolubara

Zvezdu čekaju teška gostovanja

Crveno-bele sa druge strane očekuje teži raspored od večitog rivala. Prvi u nizu je meč protiv Napretka u Kruševcu, ekipe koja se nalazi na sedmom mestu i koja je samo dva puta poražena na svom terenu.

Ekipa Dejana Stankovića tradicionalno dobro prolazi na ovom gostovanju, ali ih već u četvrtak čeka meč u Portugalu protiv Brage koji će rešiti sudbinu u Ligi Evrope.

Zvezda je obezbedila plasman u eliminacionu fazu evropskih takmičenja, ali je na talonu borba za ostanak u drugom po jačini evrokupu i prvo mesto koje donosi direktan plasman u osminu finala.

Najlakši meč do kraja jesenjeg dela prvenstva, Crvena zvezda će igrati sledećeg vikenda protiv Radnika iz Surdulice na svom terenu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

To će biti prilika i za osvetu, jer je Radnik jedini tim u Srbiji koji je pobedio crveno-bele sa 2:1 zbog kojeg zaostaju za Partizanom na tabeli.

Tačku na ovaj deo sezone će crveno-beli staviti na gostovanju TSC-u. Ekipa koja je promenila trenera i najavljuje izlazak iz krize će biti težak protivnik, a u dva dosadašnja duela u Bačkoj smo videli po jednu pobedu.

Raspored Crvene zvezde do zimske pauze

5.12 Napredak – Crvena zvezda

10.12 Braga – Crvena zvezda  (Liga Evrope)

13.12 Crvena zvezda – Radnik

15. 12 TSC – Crvena zvezda

Šta znači jesenja titula?

Kada je u pitanju značaj jesenje titule, u najvećom broju slučaja je šampion postajala ekipa koja bi tokom zimske pauze bila na liderskoj poziciji.

Partizanu je pošlo za rukom dva puta da preokrene situaciju i postane prvak prvi put u sezoni 2019/2010 kada je upravo Stanojević bio na klupi i sa crno-belima osvojio titulu, a drugi put u sezoni 2016/2017 kada je ekipu predvodio Marko Nikolić.

Crveno-belima je to pošlo za rukom tri puta. Prvi put davne 1952/1953, zatim 1991/1992, a poslednji put 2013/2014.

Jasno je dakle da je to više izuzetak nego pravilo.

Ipak, treba reći i da nas do kraja sezone čekaju još dva derbija, jer će se posle dva kruga, liga podeliti na plej-of i plej-aut, kada će se desiti konačan rasplet u borbi za titulu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar