Marko Gobeljić, Suma i Nikola Štulić
Marko Gobeljić, Suma i Nikola Štulić Foto: Srdjan Stevanovic/Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Gest Nikole Štulića na utakmici protiv Crvene zvezde tokom susreta osmine finala Kupa Srbije još uvek je glavna tema među ljubiteljima sporta u Srbiji, a njegova provokacija upućena najvatrelijim pristalicama crveno-belih je tek poslednji u nizu takvih događaja na sportskim borilištima širom zemlje.

Štulić je u petoj penal-seriji prvo sjajno prevario Milana Borjana prelepom panjenkom, nakon čega se okrenuo ka severnoj tribini i pokazao navijačima crveno-belih da ućute, što je izazvalo prvo veoma burnu reakciju Milana Borjana, a potom i ostalih igrača, zbog čega je usledila opšta ludnica na terenu.

PROČITAJTE JOŠ...

Sukob je najviše „platio“ upravo Štulić, pošto je bivši fudbaler Partizana dobio drugi žuti karton.

I pre Štulića bilo je ovakvih situacija, pa je pravi trenutak da podsetimo na njih.

Haos u finalu Kupa Srbije – Krstović, Stojković, Kanga, Gobeljić…

Jedan od najvećih haosa u novijoj istoriji srpskog sporta dogodio se na utakmici finala Kupa Srbije, kada je takođe tokom penala došlo do ozbiljnog haosa. U toku je bila treća serija, Nikola Krstović, tada mlada nada crveno-belih, sigurno je savladao Vladimira Stojkovića, nakon čega se uneo u lice golmanu Partizana. Nekadašnji reprezentativac Srbije je na to odgovorio tako što je Krstovića odgurnuo loptom, a mladi napadač pao na travu.

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Usledio je haos na terenu, Stojković je dobio žuti karton, a meč priveden kraju trijumfom Zvezde. No, ubrzo pošto su slavili, fudbaleri Zvezde su nesportskim gestovima bacili senku na duplu krunu. Marko Gobeljić je skinuo šorts pred Stojkovićem, dok je Gelor Kanga gledao ka klupi crno-belih hvatajući se za međunožje.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sumina provokacija za navijače Zvezde nakon gola u večitom derbiju

Fudbaleri Partizana slavili su protiv Crvene zvezde u 161. večitom derbiju, a pitanje pobednika rešio je Sejduba Suma u 83. minutu utakmice. No, odmah pošto je zatresao mrežu Zvezde, Suma je izazvao manji incident, pošto je pogodak proslavio pred navijačima „večitog rivala“.

Odmah je, poput situacije sa Štulićem, odreagovao Borjan, nakon čega su se uključili i ostali igrači oba tima, dok je Suma nastavio da slavi.

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Nisu samo rivali na „meti“, fudbaleri Zvezde i Partizana provocirali i „svoje“

Fudbaleri Partizana slavili su protiv ekipe Dila Gori sa 1:0 u meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona 2015. godine, a strelac jedinog gola bio je Stefan Babović.

No, umesto slavlja, više se govorilo o manjem incidentu bivšeg fudbalera crno-belih i navijača. Naime, nakon što je dosuđen slobodan udarac, navijači su tražili da ga izvede Andrija Živković. Odgovornost je preuzeo Babović, sedam minuta pre kraja zatresao mrežu, nakon čega je navijačima uputio nekoliko gestova. Iz tog razloga svaki njegov kontakt ispraćen je salvom zvižduka.

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Slično je bilo i na stadionu Crvene zvezde, samo godinu dana pre. U novembru 2014. godine napad crveno-belih predvodio je Đorđe Despotović, a tim sa stadiona „Rajko Mitić“ slavio je protiv OFK Beograda sa 2:1. No, umesto slavlja, Despotović je otišao ka severnoj tribini gde je gestikulacijom pokazao navijačima crveno-belih da ćute i prestanu sa kritikama, pošto je napadač Zvezde bio jedan od najviše kritikovanih igrača.

Očekivano, usledile su salve zvižduka.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ni košarka nije imuna na provokacije

I na košarkaškim parketima smo viđali ovakve događaje. Najupečatljiviji se zbio u aprilu 2019. godine, neposredno pred početak odlučujuće, pete utakmice finalne serije ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti u Beogradu. Na parket je izašao Noris Kol na zagrevanje kada se sa tribina na njega obrušila salva uvreda i zvižduka.

No, Kol nije ostao dužan, pa je kamermana ispod koša gađao loptom.

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Navijači Partizana su tokom utakmice protiv Cedevita Olimpije. Jogi Ferel, nekadašnji as iz NBA lige koji nastupa za tim iz Ljubljane, bio je jedan od najboljih protiv crno-belih, ali je meč završio pre isteka poslednjeg minuta pošto je dobio drugu tehničku grešku, zbog čega je isključen. Dok je izlazio sa parketa, Ferel je uputio provokacije ka pristalicama crno-belih, koji su odreagovali zvižducima, a organizator igre Cedevite ušao je u svlačionicu pre nego što je situacija eskalirala.

BONUS VIDEO Gol Aleksandra Mitrovića koji je Srbiji doneo plasman na Mundijal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram