Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak od 18.45 na stadionu "Luj Drugi" igraju protiv Monaka poslednji meč grupne faze Lige Evrope.

Oliver Mijušković Foto: Nova.rs

Trener crveno-belih Miloš Milojević nalazi se na najvećem ispitu do sada, a na svu sreću nema probleme sa povredama. Međutim, ono što zaista jeste nedaća je suspenzija Aleksandra Dragovića, koji je cele sezone ipak prvi stub odbrane beogradskog tima.

Dragović je u duelu protiv Trabzona dobio žuti karton, nije hteo da se štedi prilikom startova, pa će ovaj meč u Monaku morati da isprati kao gledalac. Da je on u postavi verovatno bi opcija na desnom beku bio Strahinja Eraković. Ovako, mladi defanzivac će bez sumnje igrati kao štoper u paru sa Nemanjom Milunovićem.

Njih dvojica su zajedno kao štoperski tandem odigrali tek nešto više od 270 minuta zajedno na terenu ove sezone, dok je Eraković seljen i na desnog beka kada su u centru odbrane bili Milunović i Dragović. Tandem koji je dostupan za ovu utakmicu sigurno da nije maksimalno uigran, ali je svakako dobar spoj mladosti i iskustva, koji će sada biti na velikom iskušenju. Visam Ben Jeder i Brel Embolo su izuzetno nezgodni napadači, a ukoliko Zvezda uspe da ne primi gol, najviše zasluga ići će na račun upravo štoperskog tandema.

Na desnom beku, možda i najproblematičnijoj poziciji u timu ove sezone trebalo bi da se nađe Marko Gobeljić. On nije standardan, a poznato je da ume i da oduševi i da razočara. Međutim, nedavno je protiv Spartaka upisao dve asistencije, a dobar je bio i protiv Kolubare u poslednjoj pripremi prd duel sa Monakom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sa suprotne strane Milan Rodić ne bi trebalo da ima konkurenciju s obzirom na to da Irakli Azarovi nije pokazao gotovo ništa od dolaska na Marakanu, pa tako i ne uliva poverenje ni Milojevića ni stručnom štabu ni navijačima.

Možda i ključan deo teren na meču sa Monakom biće sredina. Milojević je na konferenciji istakao kako je Monako izuzetno opasan u trenucima kada protivnik izgubi loptu, pa će Gelor Kanga morati dobro da se čuva. Imao je Zvezdin Gabonac nekoliko ispada ove sezone, ali je i kod Milojevića standardan. Kanga će morati da bude fokusiran dokle god je na terenu, neće smeti mnogo da „davi“ loptu, a mnogo toga zavisi od toga kakve će lopte slati na „ranjive“ bokove Monaka odnosno na brza krila Zvezde. Njegova povezanost sa ofanzivnim igračima, kao i defanzivne obaveze biće ključne po rezultat.

Ono što je velika misterija pred meč u Kneževini je ko će biti Kangin glavni pomoćnik u veznom redu. To zavisi od taktike za koju se opredeli Milojević Ukoliko bude želeo da napadne od prvog minuta svim silama onda se može očekivati da pored Kange bude Kings Kangva. Milojević do sada nije forsirao taj tandem, pa je nešto izvesnije da ćemo na terenu od prvog minuta gledati Slavoljuba Srnića. On jeste imao nekoliko neopreznih poteza u poslednje vreme, ali poverenje nije izgubio, te bi sada dobio uglavnom defanzivne zadatke. Uz to, Srnić bi mogao da pomaže i Rodiću u odbrani, s obzirom na to da je pokrivao i njegovu poziciju.

Seku Sanogo se jeste oporavio i krenuo sa ekipom, počeo je i da trenira, ali su šanse da ga vidimo na terenu ipak minimalne. Postoji mogućnost da se Milojević odluči za totalnu ofanzicu da Kangu povuče nazad, a ispred njega postavi četvoricu fudbalera i zaigra u formaciji 4-1-4-1. Međutim, malo je verovatno da ćemo tako nešto gledati od prvog minuta.

Što se tiče prednjeg dela terena, najviše se očekuje od Aleksandra Pešića koji je u izvrsnoj formi. te je postigao pet golova ne četiri poslednja meča. Zvezdin napadač se odlično kreće, dobijao je korisne lopte, ulazio u šanse, te je konačno uspeo da zaigra onako kako se od njega očekuje.

Osman Bukari biće glavni igrač za napad po krilu s obzirom da svojom brzinom može da poremeti odbranu Monaka i unese nemir u njegove redove. Bukari je u centru pažnje i zbog toga što Monako nekad ostavlja previše protstora za napad po boku, a Zvezdin stranac je sa dve asistencije protiv Trabzona najavio bolju formu, nalik onoj na startu sezone.

U ovakvoj formaciji preostaju mesta za još dvojicu u stratnih 11. Aleksandar Katai je protiv Trabzona postigao gol, a onda je odmarao protiv Kolubare u Superligi, te je sada potpuno spreman za okršaj sa Monakom.

Najveća dilema je oko toga da li će se na terenu od prvog minuta pojaviti Mirko Ivanić ili Stefan Mitrović. Ivanić je u prošlom kolu Lige Evrope pokazao da mu nije problem da uđe sa klupe, prihvatio je to sasvim normalno, a Milojević je da bi on baš sada mogao da pokaže zašto važi za jednog od najboljih igrača Zvezde.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada je reč o Mitroviću njemu u prilog ide brzina koja poseduje, ali je Ivanić daleko iskusniji. Ipak, Mitrović je postigao gol protiv Ferencvaroša, pokazao je da je spreman za evropsku scenu, pa će možda imati blagu prednost u odnosu na Ivanića. Ta pozicija je svakako Milojevićev faktor iznenađenja za Monako, koji nije hteo da otkriva ni na konferenciji dan pre meča.

Ukoliko neko od njih dvojice ipak stane na klupi, trebalo bi ga očekivati u drugom poluvremenu kao prvog Milojevićevog džokera. Od igrača sa klupe šansu bi mogao da dobije i El Fardu Ben, kao i Kalifa Kulibali ukoliko bude morao da se juri rezultat. U odbrani Milojević neće imati mnogo opcija za promenu, pa bi u slučaju čuvanja rezultata mogli da vidimo eventualno Radovana Pankova.

Od mlađih igrača pored Mitrovića tu je i Jovan Mijatović, koji je počeo utakmicu protiv Kolubare u prvenstvu i veoma se dobro pokazao. Međutim, Mijatović je još uvek „zelen“, a i umoran, jer je pre dva dana igrao meč za omladinski tim Zvezde.

Zvezda zna da će samo pobedom zadovoljiti i svoje i apetite navijača. Stoga mora da bude fokusirana svih 90 minuta, spremna da napadne, ali ne previše da čeka i uz to organizavano da se brani i smanji greške na sredini. Samo tako može da oseti miris evropskog proleća.

BONUS VIDEO Fudbaleri Crvene zvezde krenuli u Monako

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar