Miloš Milojević, Foto: Starsport

Već uveliko se na Marakani razmišlja o Ligi šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde su već uveliko započeli pripreme za prolećni deo sezone u kojoj će im fokus biti na domaćoj sceni i osvajanju duple krune.

Crveno-beli nakon 19. kola u domaćem šampionatu imaju 10 bodova više od večitog rivala i na dobrom su putu da osvoje šestu uzastopnu titulu prvaka države.

Do kraja regularnog toka šampionata ima još 11 kola, nakon čega sledi plej-of, tako da trka za šampiona još uvek nije gotova, a na programu će biti još dva večita derbija.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, u oba tabora su svesni da je Zvezda daleko bliža tituli i direktnom plasmanu u Ligu šampiona, iako u prvom delu sezne nije blistala pod komandom Miloša Milojevića.

Sadašnji trener Zvezde seo je krajem avgusta na vruću klupu Zvezde koju je napustio Dejan Stanković nakon ispadanja u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Milojević je već bio upoznat sa timom i radom u Crvenoj zvezdi, ali nije iza sebe imao previše iskustva kao glavni trener.

Mučila se Zvezda na nekim mečevima u Superligi, nije dobro prošla ni u Ligi Evrope, pa u crveno-belom taboru mogu da budu izuzetno zadovoljni sa 10 bodova prednosti u ovom momentu.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ipak, sada cela priča za crveno-bele može da krene mnogo boljim putem, pogotovo zato što je u pitanju istorijska sezona u srpskom fudbalu, gde će šampion direktno otići u Ligu šampiona, a drugoplasirani u kvalifikacije.

Zimske pripreme biće prve potpune koje će Milojević odraditi sa timom, pa mu u drugom delu sezone ostaje da se pokaže u boljem svetlu i spremi ekipu za najveće izazove na elitnom evropskoj sceni.

Evidentno je da Zvezda trenutno nema tim za Ligu šampiona, ali bi uz nekoliko pojačanja trebao da bude izuzetno konkurentna u Evropi naredne sezone. I nije cilj samo odigrati pa šta bude, već Zvezdan Terzić najavljuje borbu sa najvećima.

„Imamo veliki broj igrača, puna svlačionica i to je znak da se nikom ne ide iz Zvezde. Lepo je kad se pobeđuje, uz dobru atmosferu i dobar novac, plus ih narod voli, tako da je logično da se nikom ne ide. Imamo ponuda, i svakako nećemo dovoditi igrače dok ne oslobodimo mesta odlascima. Odbili smo ponude za Erakovića, Mitrovića i Kangvu, jer nismo bili zadovoljni. Prelazni rok je tek počeo, a mi ne želimo da prodajemo po svaku cenu, pogotovo mlade kapitalce koji nam znače jer su i bonusi. Nećemo ih prodavati dok ne dođe ponuda koja zadovoljava Zvezdu, a naši zahtevi što se tiče finansija nisu mali, jer su oni mladi fudbaleri. Ima igrača koji su u planu da manje igraju, kojima u junu ističe ugovor i koji će napustiti klub, iako su ga zadužili. Predstoji nam remont ekipe u narednih šest meseci, tako da će od leta kada budemo u grupnoj fazi Lige šampiona, Zvezda igrati drugačije. Možda će nam biti potrebna dva tima, jedan za Superligu gde igramo sa slabijima koji se spuste u nizak blok i gde nam za takve mečeve treba vrsta igrača spremna da probije bedem. Za Evropu nam trebaju atletski moćniji, brži i snažniji igrači koji teško mogu da probiju taj blok u prvenstvu. Moramo jednostvarno da imamo dva tima, svesni smo da igrači koji prave razliku u ligi ne mogu da budu konkurentni u Evropi i moramo naći balans. Prioritet je da se osvoji titula, kao i dupla kruna, a da onda od septembra izgledamo što konkurentnije u Ligi šampiona, te da ostavimo utisak koji će sve zadovoljiti. Skauting služba je uradila sjajan posao i suzila grupu na četiri, pet fudbalera kojima ugovor ističe u junu. Treba nam sveža krv od leta“, rekao je Terzić.

PROČITAJTE JOŠ:

Ima velike istine u tome da klubovi u Superligi protiv Zvezde igraju drugačije nego oni u Evropi, zbog čega je crveno-belima često bilo teško da naprave dobar balans i bude ubedljiva na domaćoj sceni.

Zbog toga remont i promena o kojoj Terzić priča ima smisla, ali pod uslovom da transferi budu na pozicijama koje Zvezda treba da pojača, kao i da igrači koji dođu ne podbace.

Zvezda je najpre uspela da završi transfer Uroša Spajića, koji i te kako može da bude veliko pojačanje u odbrani. Sa njim crveno-beli dobijaju iskustvo i sigurnost u odbrani, ali će on na teren kročiti tek u aprilu.

Njegova uloga delimično zavisi i od statusa Aleksandra Dragovića i Strahinje Erakovića, koji možda neće na zimu napustiti klub, iako ni to jop nije sigurno, dok bi na leto mogli da se otisnu u inostranstvo. Zvezda već uveliko čeka finansijski jaku ponudu za Erakovića, dok bi Dragović odlučivao o tome da li sa „voljenim klubom“ želi u Ligu šampiona ili pred sebe stavlja neki novi izazov.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Drugi transfer koji je obradovao mnoge pristalice crveno-belih jeste dolazak Pitera Olanjinke iz Slavije iz Praga. Napadač će u tim doći verovatno na leto (sem ukoliko Zvezda ne proda Mitrovića ove zime, onda Piter može da dođe odmah), a navijači se pribojavaju da slučaj sa njim ne bude kao sa Ohijem i Kulibalijem.

Međutim, Olanjinka bi trebalo da bude pouzdano pojačanje, doći će kao slobodan igrač, a u karijeri je na 301 utakmici upisao 81 gol uz 48 asistencija. Ima i iskustvo u reprezentaciji Nigerije, ali tamo još uvek nije upisao pogodak.

Prednost koju Zvezda dobija sa njim jeste ta što može da igra više pozicija. Odlično se snalazi na poziciji levog krilnog napadača, ali može da bude i u samom špicu, te i po desnoj strani.

Njegov dolazak mogao bi Aleksandra Pešića da preseli u ulogu „džokera“, što takođe može biti odlično za Zvezdu u pohodu na neki ozbiljniji evropski uspeh.

Očekuje se i uspon mladog Jovana Mijatovića, koji je već debitovao u prvom timu, a mogao bi da ima i daleko veću ulogu u drugom delu sezone, pogotovo ako Kulibali ode na pozajmicu, pošto se nikako nije pokazao.

Jovan Mijatović(sredina)/Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Postoji mogućnot da Zvezda na leto razmisli o još nekom pojačanju u napadu (u priči je Ibrahim Nijan iz Meca), ali čini se da će primarniji zadatak biti zadržati Mirka Ivanića, Aleksandra Kataija i Osmana Bukarija, za koga se već interesuju neki klubovi.

Za sada primarni zadaci i pojačanja javljaju se na još tri mesta u timu – bekovima i zadnjem veznom.

U Evropi se najbolje pokazalo da bez zadnjeg veznog ne može da se prođe čak ni grupa. Dugo se na Marakani pričalo o Edmundu Adu iz Šerifa, ali on nije igrao takmičarski fudbal skoro godinu dana, te je otišao u Spartak iz Subotice.

Nije isključeno da Zvezda u budućnosti opet zagrize za Ada, ali sada je primaran cilj dovesti 20-godišnjeg Marka Stamenića iz Kopenhagena. On igra na poziciji veznog igrača, ima i srpski i novozelandski pasoš, a igrao je već i u Ligi šampiona.

Stamenić bi mogao da bude Zvezdin zalog za budućnost, ali i neko ko bi trebalo da unese mir na sredini terena.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Upitan je status Sekua Sanoga, Gelora Kange i Kingsa Kangve, dok bi Slavoljub Srnić verovatno dobijao šansu u domaćem šampionatu. Tu su i iskusni Srđan Mijailović i Nenad Krstičić, a ne treba zaboraviti ni Veljka Nikolića, kojem je najvažnije da stekne kontinuitet kada su minuti na terenu u pitanju i vrati se na staze na kojima je bio pre teške povrede.

Na Marakani mnogo očekuju i od Jegora Pruceva u drugom delu sezone, te bi on mogao da bude jedno od pozitivnijih iznenađenja. Prucev je odigrao tek jedan meč za Zvezdu do sada, ali ima tek 20 godina i mogao bi da napravi proboj u naredne dve godine, naravno, ako ispuni očekivanja uprave.

Za njega i te kako ima prostora, dok Nemanja Motika nije baš ispunio ono što se očekivalo od dolaska iz Bajerna, pa je pitanje koliko još kredita ima kod trenera Milojevića, iako prema rečima Terzića izuzetno dobro trenira.

Ukoliko ozbiljno planira da se pokaže u dobrom svetlu u Ligi šampiona, Zvezda mora da ima i brze bekove. Tu su trenutno Marko Gobeljić i Milan Rodić, ali njihov trenutni kvalitet i godine im ne omogućavaju da se nose baš sa najbržim svetskim napadačima, tako da su pojačanja neminovna. Na levom beku treba pomenuti i Iraklija Azarova, koji ima tek 20 godina, ali nije baš da je oduševio od dolaska iz Gruzije.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ukoliko Milojević od njega uspe da napravi „fudbalsku zverku“, Zvezda možda i ne bi morala da pojačava tu poziciju, dok je sa desne strane situacija nešto alarmantnija. Često je zbog toga „ispaštao“ Eraković, koji je igrao po desnoj strani, što mu nije prirodna pozicija, ali je neuspeh u Evropi pokazao da ozbiljno mora da se razmatra o pojačanju, možda već na zimu.

Udica je već bačena na Džošuu Breneta iz Tventea. Radi se o jednom od najboljih bekova u Holandiji, na 18 mečeva postigao je četiri gola i upisao dve asistencije, a trenutna vrednost prema Transfermarktu mu je tri miliona evra.

S obzirom da mu ugovor sa Tventeom ističe na eto 2024. godine, klub će se verovatno odlučiti na prodaju, ali Zvezda neće biti jedina zainteresovana.

Pretpostavlja se da bi njegov dolazak rešio hroničan problem po toj desnoj strani, dok bi Gobeljić dobijao šansu u domaćem prvenstvu. Brenet sada ima 28 godina, sigurno ga motiviše Liga šampiona, ali sve je i dalje pod znakom pitanja.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na ostalim pozicijama u timu Zvezda nema velikih problema, mladi srpski igrači su u planu kod Milojevića, ali drugi deo sezone biće veliki izazov za njega iz više razloga.

Prvi zadatak je da se sačuva prednost nad rivalima u prvenstvu, a onda osvoji i Kup u kom je Partizan već ispao. Pored toga, treba pripremiti ekipu i za Ligu šampiona, a u isto vreme uigravati i mlađe igrače, tačnije napraviti dobar balans.

Kada je reč o ideji o dva tima, ona je i te kako moguća, ali ne sme se napraviti greška u koracima. Mladi igrači moraju da dobiju šansu kako bi naredne sezone možda imali najveći deo kolača u Superligi, dok bi neka iskusnija garda bila pripremljena za Ligu šampiona. Neke osnove su već postavljene, uveliko se razmišlja o pojačanjima, ali tek sledi ono najteže – sklapanje svih kockica i uigravanje tima.

Milojević je doveden za uspehe na duge staze, a navijači se sigurno neće zadovoljiti onim što su već videli u Evropi – možda je konačno došlo vreme za neki veći evropski iskorak.

BONUS VIDEO Novaka Đokovića na Marakani blokirali navijači