Foto: FK Crvena zvezda

Zvezdu u sredu čeka težak posao protiv Kairata, jer igra protiv neugodne istorije s Kazahstancima i "tradicije" koja se ustalila od 2017. godine.

Prvo tim Vladana Milojevića, a danas Dejana Stankovića već četiri sezone redovno igra evropska takmičenja, ali se po pravilu muči u prvom, ili drugom kolu kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Od onog trećeg obično kreću jače ekipe, pa je tu „natezanje“ opravdano, mada smo bili svedoci da se tek tada Zvezdi „otvaraju dizne“.

Svi još pamtimo sjajno njeno izdanje protiv Sparte iz Praga u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, a onda i herojski preokret protiv Krasnodara.

Rusi su delovali kao Real Madrid u prvom meču, pa su nekako dobili samo 3:2, da bi u revanšu dobili tehnički nokaut, a Zvezda otišla u Ligu Evrope.

Sve to i danas baca u senku činjenicu da prvo i drugo kolo nisu bili najsigurniji mečevi. Tada je Florijana bila u prvom kolu.

Tim sa Malte je u prvom meču glatko poražen sa 3:0, ali je onda Zvezda dopustila da u gostima povede 3:0 i potom primi tri gola.

I to za sedam minuta od 78. do 85. Ne može se nazvati baš mučenjem, ali nije ni blistavo izdanje.

Irtiš iz Pavlodara je bio mnogo tvrđa priča. Kazahstanski klub je u prvom meču izborio remi duboko u nadoknadi kada je Stefan Živković poravnao na 1:1.

Drugi meč je dobijen nešto lakše sa 2:0, a ostalo je istorija. Srpski klub je otišao u grupnu fazu Lige Evrope i eliminisan je tek posle, u šesnaestini finala od CSKA.

Godinu dana kasnije Zvezda se sastala sa Spartaksom iz Jurmale u Rigi, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Zvezda Kairat
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U Rigi je bilo 0:0, ali je Spartaks imao nekoliko šansi da napravi ozbiljne probleme Zvezdi.

Jednu je sprečio Milan Rodić po isteku pola sata igre, kada je vadio loptu sa gol-linije nakon kornera Spartaksa.

Drugi put je reagovao Milan Borjan. Odbranio je veoma opasnu šansu Agirea, posle greške Srđana Babića.

To je bila dovoljna opomena. I u revanšu je tek posle 78. minuta Zvezda probila odbranu Spartaksa i dala prvi gol zahvaljujući Benu.

Foto: Starsport

Zajedničko za sve utakmice bio je izostanak uigranosti i snage, ali je crveno-belima ipak pomagalo što su imali tog jednog, uslovno rečeno, lakšeg rivala u prvom kolu.

Jedno su pripreme, drugo su takmičarski mečevi. Drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona 2019. Zvezda je igrala protiv Helsinkija i nije joj ni tada bilo šetnja kroz park.

Taj dvomeč je dobijen u prvom meču kada su Boaći i Pavkov bili strelci. Helsinki je u drugom meču ozbiljno namučio Zvezdu, na kraju je i pobedio sa 2:1, pa su igrači Vladana Milojevića do kraja strepeli.

Treće kolo su crveno-beli prošli u onom epskom meču na Parkenu protiv Kopenhagena, a već kad su došli do Jang Bojsa, nekako se očekivalo da se ponovi Salcburg.

Možda tu delom igra i pritisak, jer nije isto kada igrate drugo kolo s nekim Irtišom i kada igrate za četvrto kolo kvalifikacija i plej-of za Ligu Evrope.

Foto: Starsport

Sve preko toga nekako bi došlo kao bonus. Svedoci smo prethodnih godina da je Zvezda svoje najbolje lice prikazivala u grupnoj fazi evropskih takmičenja, kada je prkosila nekim veoma niskim kvotama i pobeđivala favorite.

Baš zbog tog nekog kontinuiteta je bitno da crveno-beli pobede Kairat u sredu. Ostaće u igru za Ligu konferencija, ali bi tu možda, što bi naš narod rekao, „klali prase za kilo kobasica“.

Liga šampiona je i dalje prestiž, a do nje je put do sada bio najgušći u startu. Jedan primer postoji i od prošle godine.

Posle lagano preslišane Evrope iz Gibraltara, Stankovićev tim se sastao s Tiranom u Albaniji. Zbog mera borbe protiv koronavirusa, odlučeno je da se samo plej-of za evro-takmičenja igra u dvomeču.

Sve ostalo dotle je stalo u 90 minuta i to bi se sada žestoko osvetilo Zvezdi. Tada je Tirana imala svoje šanse na 0:0 da postigne gol.

Milan Borjan pobedu nad Tiranom posvetio ubijenom navijaču Zvezde, Marku Ivkoviću Jagodi
Foto: Starsport

Teško je to svariti, jer je jasno da je Zvezda bolji tim, ali je i tada bilo problema, mada je meč završen sa tesnih 1:0 za srpski klub.

Njemu je sreća okrenula leđa tek protiv Apolona u narednoj rundi kada je kiparski klub prošao posle boljeg izvođenja penala.

Tako je tim Dejana Stankovića završio u Ligi Evrope i nije razočarao. Naprotiv. Valja napomenuti da će ovog puta imati teži zadatak.

Jer, ma koliko se u tim uvodnim rundama razigravao, tim Zvezde do sada nije gubio i jurio zaostatak, već je u najgorem slučaju bilo nerešeno.

Kad se tome doda neugodna istorija okršaja s Kairatom iz 2015. godine kada je kazahstanski klub sa 2:1 i 2:0 savladao šampiona Srbije, kao i to da je sada sve snage usmerio na revanš, nema sumnje da će meč u sredu biti zanimljiv.

Takođe, nema sumnje ni da će navijači klub iz Ljutice Bogdana priželjkivati da se ponovi opet neki Krasnodar, kada su fudbaleri Zvezde napravili preokret i otišli u Evropu.

BONUS VIDEO: Mamić traži smenu Šukera u Fudbalskom savezu Hrvatske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar