Milorad Mažić, najbolji srpski fudbalski sudija, donosi odluku na terenu
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbalska Srbija je i dalje iznenađena činjenicom da je najbolji srpski arbitar Milorad Mažić odlučio da okonča karijeru i preseli se iz Kine, gde je radio poslednjih godina, na Kipar gde će edukovati sudije pri Fudbalskom savezu te zemlje.

Pre tri godine Milorad Mažić je od predsednika Republike Srbije dobio srebrnu medalju za zasluge, dve godine pošto je Fudbalski savez Vojvodine uputio takav zahtev.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je ta odluka bila u ingerenciji Tomislava Nikolića, kome je bilo upućeno i pismo.

„Mažićev primer jedan je od najsvetlijih u našem sportu. Sjajan je ambasador Srbije, učesnik najvećih evropskih utakmica i takmičenja, predstavnik zemlje u Super kupu Evrope i napokon ponovni kandidat za drugo učešće na Mundijalu. Svi ti parametri svrstali su Mažića u vrh našeg društva i države. Znajući da predsednik države ima razumevanja za dostignuća vrhunskih sportista, nadam se da će naš predlog biti usvojen“, naveo je u pismu tadašnji i sadašnji predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine Dragan Simović.

Ideja je usvojena, a sa vrednim priznanjem Mažić je u sezoni 2018/19 odsudio svega tri utakmice, uključujući i, u poslednjim godinama veoma tenzični duel Radničkog i Partizana u Nišu.

U martu 2019. godine Mažić je završio sa srpskim fudbalom, prihvativši ponudu iz Kine da postane arbitar u tamošnjem takmičenju, uz odličan honorar.

Pročitajte još: Sudijski ekspert: Penal za Partizan video se iz aviona

Neki bi rekli, spasao se, neki bi rekli i pobegao je, a između svega toga se nalazi jednostavna konstatacija da je Srbija njegovim odlaskom ostala bez svog najboljeg fudbalskog sudije.

Te sezone Mažić je sudio u čak 12 takmičenja, uključujući i kvalifikacije i regularne tokove liga i kupova, prevashodno u Saudijskoj Arabiji i Kini

Azijska zemlja mu je pružila nova saznanja, proširila vidike i zadala nove ciljeve.

„Nagradu za najboljeg sudiju Kine sam doživeo kao ukras 2019. godine. Postavio sam cilj, kad sam već dobio priliku da se domognem Kine, i iskoračim napred, napravim neko što dosad nije“, rekao je svojevremeno Mažić.

Dok se bavio svojim poslom imao je priliku i da se upozna sa svetom koji je za prosečnog Evropljanina nepojmljiv.

„Dovoljno je samo reći – Kina danas, bez sata čekanja, može da organizuje Mondijal. Grade se još tri stadiona, u Šangaju i Pekingu. Neke, poput nacionalnih u glavnom gradu i Gvangžou, nisam ni video. A, taj Gvangžou, sa dva superligaša, ima preko 20 modernih stadiona!? Moje kolege imaju poseban tretman – kao obavezan predmet na Fakuletu za fizičko vaspitanje u Pekingu, uveden je predmet „Fudbalski sudija”. To su metafizičke relacije, s druge strane realnosti. FIFA zemlju ogromnog potencijala i nesagledivih resursa, kroz razne programe, maksimalno involvira u svoj sistem“, istakao je Mažić.

Pročitajte još: Šta će nam Milorad, neka ide na Kipar

Kao Mažićev naslednik u Srbiji se pojavio arbitar Srđan Jovanović, takođe elitni sudija, koji je o Miloradu uvek pričao s poštovanjem i birani rečima.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Mnogi mi kažu: ‘Mažić je otišao u Kinu, znači ti ćeš sada doći na vrh’. Nemamo mi rezervisano mesto za Srbiju u elitnoj grupi. Između njega i Zorana Petrovića prošlo je 25 godina. Mažić se za to izborio krvarim radom, na meni je da to mesto na isti način zaslužim. Imaom sudije koje su počele međunarodnu karijeru u trećoj kategoriji i završili je na tom niovu, ili ceo život ostanu u njoj. Nema pravila. Mažić je definitivno jedan od naših najboljih sudija svih vremena“, rekao je Jovanović u intervjuu za Meridian sport.

I nije Jovanović jedini koji smatra da je Mažić verovatno najbolji ikada. Čitaoci Nova.rs su imali priliku da glasaju u anketi da li je Mažić najbolji srpski sudija svih vremena i među nekoli stotina anketiranih, čak 88 odsto njih dalo je potvrdan odgovor.

Najbolji je otišao, nažalost nije se vratio u Srbiju da edukuje kolege, već na Kipar gde su ga dočekali raširenih ruku. I surovi profesionalac kakav je Milorad Mažić već je počeo da drži prva predavanja Kipranima putem video linka.

Foto: Nova.rs/Mazić/Anketa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar