Lazar Samardžić i Stefan Bajčetić Foto:Ettore Griffoni / IPA / Sipa Press / Profimedia/Ian Stephen/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njih dvojica su fudbalski biseri za koje moramo da se borimo

Već krajem marta Srbija kreće u pohod na obezbeđivanje plasmana na naredno Evropsko prvenstvo, a selektor Dragan Stojković Piksi imaće još dva velika zadatka u narednim mesecima.

Dok se u Fudbalskom savezu Srbije vode žestoke borbe oko rpedsedničke fotelje za koje konkurišu Nemanja Vidić i Dragan Džajič, Piksi mora da razmišlja i koje će igrači zvati na naredno okupljanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Još tokom prošle godine je selektor najavio da će pokušati da privoli Stefana Bajčetića i Lazara Samardžića da zaigraju za Srbiju, ali za sada je veća šansa da se odluče za Španiju, odnosno Nemačku.

Imao je Piksi vere da će mladi fudbalski talenti odabrati Srbiju, ali i dalje njihova sudbina nije rešena kada je reč o nacionalnom dresu, iako su već pokazali da mogu da igraju na najvišem nivou.

Bajčetić je pre dve godine stigao do prvog tima Liverpula, strpljivo je sačekao svoju šansu, iskoristio je u odsustvu povređenih igrača i sada je već starter kod Jirgena Klopa.

Prvenac u Premijer ligi postigao je još u decembru 2022. kada je dao gol Aston Vili u pobedi Liveprula od 3:1.

On je rođen 2004. godine, iz Selte je prešao u Liverpul, iako se „pola Evrope“ interesovalo za njegove usluge. Ove sezone je do sada skupio 21 utakmicu, a ostao je na jednom golu uz asistenciju.

Bajčetić je takođe i najmlađi debitant u istoriji Liverpula, pošto je srušio rekord star dve godine u Ligi šampiona. Stefan je dobio šansu da zaigra u elitnom fudbalskom rangu sa samo 17 godina i 326 dana, dok je prethodni rekorder bio Bili Kumetio koji je debitovao sa 18 godina i 26 dana.

I kada ne postiže golove i ne učestvuje u završnici akcija, što i nije njegov primarni posao, Bajčetić radi veliki posao u defanzivnom delu i na sredini terena. Igra veoma staloženo, često ume da seče protivničke napade, a ima i dobru tranziciju, te može lako da osvoji veliki deo terena i povuče kontru.

Retko kada Bajčetić ulazi u probleme i gubi lopte, a veoma mu dobro ide oduzimanje istih. To je pokazao više puta do sada, ali se posebno izdvojio na meču protiv Evertona u februaru.

Tada je pri izlasku sa terena dobio ovacije čitavog stadiona, a navijači su ustali sa svojim mesta kako bi mu ukazali poštovanje.

Stefan Bajčetić Foto: Paul Greenwood / Shutterstock Editorial / Profimedia

Divljenje za njegovu igru pokazuje se i u poređenju sa Ćabijem Alonsom, bivšim elitnim veznim igračem i legendom Liveprula i Real Madrida.

Bajčetić iza sebe ima sjajan mesec, a proglašen je igračem utakmice u meču protiv Evertona. Proglašen je i za fudbalera meseca u januara, engleskog kluba Liveprula.

Koliko oduševljava saigrače najbolje svedoči izjava Mohameda Salaha, zvezda Liveprula.

NE PROPUSTITE:

„Stefan je sjajna osoba i vrhunski igrač. Svaku utakmicu se maksimalno trudi. Od kada je počeo standardno da igra za nas, najbolji je igrač u ekipi“, rekao je Salah o svom mladom saigraču.

Reči hvale za Stefana nije štedeo ni Klop.

„Jako sam zadovoljan njegovom igrom. Vrhunski je fudbaler, vrlo inteligentan i smiren. Stavio sam ga na novu poziciju. Bio je štoper, onda zadnji vezni, a sad je centralni vezni. Pitao sam ga da li mu se svidela ta uloga, odgovorio mi je ‘O, da“, priznao je Klop.

Stefan Bajčetić Foto: Conor Molloy/News Images / Zuma Press / Profimedia

Tu se nije zaustavio.

„Stefan je vrhunski talenat, uživanje je raditi sa njim. On je mešavina Srbije i Španije, to je očito dobro za njegov fudbal. Interesantno je da su Stefanov i Tijagov otac igrali zajedno u Selti i zato je Tijago uzeo Stefana pod svoje.“

Jedna od najvećih prednosti Bajčetića je upravo to što može da igra bar na tri pozicije na terenu, a to bi bilo možda i ključno za Srbiju, ukoliko Piksi i zaposleni u FSS uspeju da ga dovedu u našu zemlju.

Na Mundijalu se najbolje pokazalo da Srbiji fali zadnji vezni ili bar defanzvino orijentisan veznjak, koji bi mogao da stane na loptu i pojača odbranu.

Od odlaska Nemanje Matića i Luke Milivojevića iz reprezentacije, Srbija se uglavnom opredelila za znatno ofanzivniju igru, ali bi sa Bajčetićem ekipa dobila totalno novu dimenziju.

Postoji čak šansa da bi ga Piksi probao i u odbrani, ali hajde prvo da sačekamo njegovu odluku da vidimo za koju reprezentaciju će želeti da zaigra – Srbiju ili Španiju.

Prednost za sada ima Španija, pošto je Bajčetić prošao mlađe kategorije u Španiji, gde je odrastao i tečno govori taj jezik.

Foto: EPA-EFE/Tim Keeton

Stefanov otac je Srđan Bajčetić, bivši fudbaler koji je doživeo zenit karijere u Srbiji, ali se oženio Španjolkom i tamo je dobio sina, koga čeka blistava budućnost u svetu fudbala.

Prednost za Srbiju može da bude to što Španija već ima pregršt talentovanih mladih igrača, pogotovo na sredini terena, gde su Pedri i Gavi vodeći. Ipak, „crvena furija“ retko kada propusti priliku da angažuje ovakvog igrača, pa će biti zanimljivo videti za koga će se odlučiti Bajčetić i kakve će ponude imati od obe zemlje.

Nema sumnje da je Srbiji potrebniji, da bi sa njim na sredini to bio novi štit i osigurač, a u njemu bismo dobili i čoveka za narednih desetak godina. Bez njega, pitanje je kakva nas sudbina očekuje, jer u Premijer ligi nije baš da imamo mnogo igrača.

Slična priča je i oko Lazara Samrdžića, koji igra u veznom redu, ali nešto ofanzivnije. Ove sezone u Seriji A na 22 utakmice ima četiri gola i dve asistencije i mogao bi da bude naslednik Dušana Tadića i Sergeja Milinković-Savića ukoliko se ispune Piksijeve želje da zaigra za Srbiju, a ne Nemačku.

Lazar Samardžić Foto:Giuseppe Maffia / Alamy / Alamy / Profimedia

Samardžić je prošao mlađe kategorije Nemačke i sudeći prema njegovim rečima bliži je nastupanju za reprezentaciju te zemlje u kojoj bi mogao da ima prostora, pogotovo zbog krize rezultata tamo u poslednjih nekoliko godina.

Iako je odrastao u Nemačkoj, u kojoj mu je porodica veoma dugo, dolazio je često iz Berlina na reprezentativne selektivne utakmice u mlađim uzrastima, ali mu u FSS nije ukazano poverenje u meri koja je viđena u Nemačkoj.

To je rezultiralo da se Samardžić u poslednje vreme, kada je počeo da pokazuje raskošan talenat, sve više okreće Nemcima.

Poručio je da se nada da će igrati na Evropskom prvenstvu selekcija do 21 godine koje će se od 21. juna do 8. jula 2023. godine održati u Rumuniji i Gruziji.

„Naravno da se nadam da ću biti na EP 2023. godine. Raduje me svaki nastup za Nemačku. Prošle godine sam razgovarao sa U21 trenerom Antoniom Di Salvom. Rekao je da mu je teško da me pozove ako ne igram redovno u klubu. Zato sam u početku bio samo sa U20 selekcijom da bi treneri još mogli da prate moj razvoj. Tamo sam bio ubedljiv i zatim pozvan u U21 tim“, izjavio je Samardžić za “Spoks“.

Foto: EPA-EFE/GABRIELE MENIS

On trenutno ima 20 godina i važi za kvalitetnog izvođača slobodnih udaraca, pa bi i sa njim Srbija dobila neka nova rešenja i kvalitete na terenu. Ipak, Samardžić ne razmišlja mnogo o Srbiji.

„Jedva da sam se time bavio. Znam da ima interesovanja, ali sam jasno stavio do znanja da sam fokusiran na Nemačku. Još imam vremena da donesem konačnu odluku. Ponosan sam što igram za nemački tim, ali naravno i na svoje korene, a pošto je moja porodica iz Srbije, naravno da se osećam i kao Srbin“, istakao je Samardžić.

Prema trenutnom stanju stvari, Srbija je blizu toga da izgubi dva talenta koja bi joj donela mnogo i to u deceniji ispred nas.

Ipak, nije sve izgubljeno, vredi se boriti, ali u ovom trenutku se čini kao da je naš dres opcija B za oba momka.

Veliki uticaj se naravno očekuje i od Piksija, koji je poznat po dobrom odnosu sa igračima, pa bi njegova reč i razgovori sa obojicom mogli da donesu dobre rezultate i lepe vesti.

Dragan Stojković Piksi Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stanje oko Bajčetića i Samardžića treba da se objavi u martu ove godine, pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a praktično da ne postoji navijač koji ne bi voleo da ih vidi u dresu Srbije.

Za njih će biti žestoka borba, a ukoliko Srbija ne uspe u namerama koje ima, neka joj to makar bude nauk za dalje.

BONUS VIDEO Kristijano Ronaldo postigao četiri gola i proslavio veliki jubilej