Foto: EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

"Zakuvalo" se u ligama petice

Najjače evropske lige ulaze u samu završnicu, a borba za mesto u Ligi šampiona sve je neizvesnija kako se sezona bliži kraju.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče Premijer lige, kako trenutno stvari stoje, Kristijano Ronaldo i Mančester junajted moraće da se zadovolje Ligom Evrope, ili čak Ligom konferencija.

„Crveni đavoli“ su trenutno šesti na tabeli sa 55 bodova nakon 35 utakmica, dok je sedmi Vest Hem sa tri boda manje, ali i utakmicom manje.

Od poslednjih devet golova Junajteda, Ronaldo je postigao čak osam, što dovoljno govori o formi ostatka tima. Najviše škripi u odbrani, pošto je tim sa „Old Traforda“ primio čak 52 gola u ligi ove sezone.

Do kraja sezone Junajted ima dva gostovanja Brajtonu i Kristal Palasu, dok na „teatar snova“ dolazi Brentord u ponedeljak od 21 čas.

Peta i šesta pozicija vode u Ligu Evrope, sedma i Ligu konferencija, a prve četiri u Ligu šampiona.

Borbu za najelitnije evropsko klupsko takmičenje vodiće Arsenal i Totenhem. „tobdžije“ imaju 60 bodova, „pevci“ su na dva manje, a obe ekipe imaju po pet utakmica do kraja.

Nijedna od dve ekipe nema lak raspored – Arsenal će odmeriti snage sa Vest Hemom i Njukaslom od jačih ekipa, dok će Totenhem imati posla Lesterom i Liverpulom.

Ipak, sve bi mogao da odluči njihov međusobni duel 12. maja. Londonski derbi igraće se na stadionu Totenhema, a Arsenal je u prvom delu sezone slavio sa 3:1.

Siguran za plasman u Ligu šampiona je Čelsi, koji je šest bodova ispred Arsenala, a borbu za titulu vodiće Mančester siti i Liverpul, između kojih je samo bod razlike.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U Seriji A ostalo je još četiri kola do kraja, a najizglednije šanse da pored Milana i Intera obezbede plasman u Ligu šampiona imaju Napoli i Juventus.

Napolitanci su donedavno bili u trci za Skudeto, ali na poslednje tri utakmice nisu zabeležili pobedu, te tako izgubili korak za milanskim velikanima.

Juventus ima 66 bodova, Napoli je na 67, a najveća pretnja ima je Roma koja je na 58. „Vučica“ ima obaveza i u Ligi konferencija, gde će ugostiti Lester narednog četvrtka. U prvom meču bilo je 1:1, a fokus ekipe Žozea Murinja biće pored lige, i na osvajanju trofeja u Evropi, čime bi bilo osigurano mesto u Ligi Evrope naredne sezone.

Što se tiče obaveza u prvenstvu, Juventus će od na papiru teških utakmica igrati protiv Lacija i Fjorentine, Napoli će morati na megdan Sasuolu i Torinu, dok će Roma igrati protiv „bikova“ i „viole“ i to obe utakmice u gostima.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Situacija u vrhu španske Primere takođe nije kristalno jasna. Real ima šansu da u subotu protiv Espanjola osigura titulu, a Sevilja (64 boda), Barselona (63), Atletiko (61), Betis (57), Real Sosijedad (55)i Viljareal (52) boriće se od drugog do sedmog mesta.

Sevilja ima utakmicu više od svih, ali i najteži raspored pošto će se sastai sa Viljarealom, Atletikom i Atletik Bilbaom. Viljareal će snage odmeriti i sa Barselonom, koja će za protivnika iz ove skupine imati i Betis u gostima. Osvakači Kupa kralja igraće i protiv Valensije i Reala.

Derbiji će se igrati i u Madridu – najpre je na programu gradski duel Reala i Atletika, a potom će četa Dijega Simeonea ugostiti i Real Sosijedad.

Evidentno je da će odluku o tomme ko će u koje evropsko takmičenje doneti upravo međusobni duelu u samoj završnici prvenstva, što je verovatno i najpravednije u ovakvoj situaciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore

U Bundesligi, Bajern je obezbedio novu titulu, Dortmund je na bod od osiguranja drugog mesta, a bitku za Evropu vode timovi od trećeg do osmog mesta.

U najboljoj poziciji je Bajer Leverkuzen, koji nakon 31 odigrane utakmice ima 55 bodova, dok je na osmoj poziciji Hofenhajm sa 46, ali u seriji od pet utakmica bez trijumfa.

Jeidni tim koji ima utakmicu više od ostalih je Union Berlin, koji se u petak remizirao sa „fenjerašem“ Grojter Firtom, te sada ima 51 bod.

Lajpcig će osim borbe u prvenstvu (četvrto mesto, 54 boda) pokušati da dođe i do trofeja u Ligi Evrope, ali i Kupu Nemačke, gde igra finale sa Frajburgom, koji ga prati i na tabeli sa samo dva boda zaostatka.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Francuska Liga 1 nas nije iznenadila i fudbaleri Pari sen Žermena ponovo su osvojili titulu, osmu u poslednjih deset sezona.

Marsej je drugi sa 65 bodova i po svemu sudeći igraće u grupnoj fazi Lige šampiona sledeće sezone, dok se za plasman u kvalifikacije bore Ren, Monako, Strazbur i Nica. Prvo dve pomenute ekipe su na 59 poena, dok su druge dve na 57. Iza njih nalazi se Lans sa 54, dok je Lion na 52. Šampioni iz prošle sezone, fudbaleri Lila imaju 51 bod, nalaze se na devetom mestu, ali i dalje nisu odustali od borbe za Evropu.

U najboljoj seriji od svih timova je Monako, sa pet uzastopnih pobeda, ali će do kraja igrati protiv Lila i Lansa, pa bi upravo nakon tih duela situacija mogla da bude mnogo jasnija.

Derbi će igrati Marsej i Ren sredinom maja, a nijedan od pomenutih timova nema meč sa PSŽ-om u rasporedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Spektakl Sitija i Totenhema i neviđena drama u završnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar