piksi
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Ljubiša Tumbaković smenjen je sa mesta selektora reprezentacije Srbije, a njegov naslednik biće poznat do kraja 2020. godine", tako su glasile vesti iz sredine decembra. Ipak, predlog do sada nismo čuli.

Posle sednice Izvršnog odbora FSS-a, nije bilo poznato sa kojim kormilarom će „orlovi“ zaploviti u mundijalske kvalifikacije za Katar 2022. posle još jednog debakla.

PROČITAJTE JOŠ

Marko Pantelić, zamenik predsednika FSS, obavestio je članove Izvršnog odbora FSS da je počeo razgovore sa kandidatima za novog selektora, a činjenica da još nema naslednika, dovoljno govori o tome kakav status FSS ima kod potencijalnih kandidata.

„U zavisnosti od epiloga, ime novog selektora najverovatnije biće poznato do kraja kalendarske godine“, navedeno je tada u saopštenju Saveza.

Iz današnje perspektive, deluje da je ovde ključna reč „najverovatnije“, iako već dugo Dragan Stojković Piksi figurira kao idealna i realna opcija.

Ipak, Piksi ima devet miliona razloga da „preskoči“ ovaj ciklus u reprezentaciji i sačeka neku novu priliku. Upravo zbog ugovora sa Gvangžuom R&F, iz kog je otišao, ima obavezu da godinu dana provede bez novog angažmana kako bi mu se devet miliona evra isplatilo.

Morao bi da se odrekne velikog dela te sume ukoliko bi prihvatio ponudu FSS-a, iako je već u televizijskim nastupima istakao da bi voleo da preuzme ekipu i da bi čak veruje da bi odveo tim u Katar na Svetsko prvenstvo.

Pre Piksija, pompezno je najavljivan Rejmond Domenek, iz današnje perspektiva kontroverzni francuski selektor deluje kao „dimna bomba“, koji je na kraju i zvanično preuzeo Nant.

U svakom slučaju, eksperimentisanja sa strancima nisu do sada nijednom urodila plodom, primeri su Dik Advokat i Havijer Klemente, a Domenek ni u svojoj Francuskoj nije bio obožavan zbog fijaska na Mundijalu 2010. godine, otkada čak nije imao ni ozbiljniji angažman punu deceniju.

Slaviša Jokanović i Vladan Milojević su zauzeti, Ivan Jovanović pregovara sa Ludogorecom i mogao bi da preuzme uskoro bugarsku ekipu, Veljko Paunović ima misiju da Reding uvede u Premijer ligu, sada je slobodan samo Vladimir Ivić, ali i on je tek raskinuo saradnju sa Votfordom, koji će imati obavezu da mu isplati ugovor do kraja sezone.

U svakoj opciji, nema situacije gde je čist „sto“ za pregovore – u slučaju Vladana Milojevića, FSS bi morao da plati obeštećenje, a sat otkucava i činjenica da se sve toliko produžilo dovoljno govori o poverenju koji FSS ima kod srpske trenerske struke i velikih imena.

Sto je čist jedino ukoliko ozbiljno razmišlja o Savu Miloševiću.

Slučaj Slavoljuba Muslina, zatim i Tumbakovića, dovoljna su poruka brojnim trenerima šta ih čeka ako dođu na klupu Srbije.

Vreme leti, a 24. marta će početi kvalifikacije za Mundijal, protiv Iraca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare