Grafika: Branko Gavrić

El Fardu Ben je golom protiv Voždovca stigao do svog 61. gola i postao najbolji strani strelac u istoriji Crvene zvezde, pretekavši Ričmonda Boaćija, koji je dobacio do 60.

Reprezentativac Komora, male ostrvske države u Indijskom okeanu, na Marakanu je stigao sredinom januara 2018. godine, i gotovo momentalno postao jedan od najvažnijih šrafova u timu koji je u tom trenutku sa klupe predvodio Vladan Milojević.

PROČITAJTE JOŠ...

Počeo je odlično, na nezvaničnom debiju za crveno-bele 25. januara protiv BASK-a u prijateljskoj utakmici postigao gol, dva puta asistirao, a onda „pridobio“ navijače crveno-belih:

„Ovo je samo početak, došao sam u Zvezdu kako bih postigao mnogo pogodaka. Boriću se svakog dana, davaću svoj maksimum i trudiću se da što više puta savladam protivničke golmane“, obećao je Ben, i svoje obećanje u narednim godinama ispunio.

Do prvog zvaničnog gola navijači crveno-belih su čekali do 7. marta, kada je Ben sa bele tačke zatresao mrežu novosadske „stare dame“ i Zvezdi doneo tri boda u trijumfu od 2:1 protiv Vojvodine u meču 26. kola Superlige.

Dva meča kasnije, ponovo gostovanje i pogodak protiv Mačve za 2:0, a svoj prvi gol na stadionu „Rajko Mitić“ postigao je u okviru 30. kola protiv Zemuna nakon prelepo izvedenog slobodnog udarca.

Debi na „Marakani“ Ben će pamtiti i po tome što je po prvi put u dresu tima iz „Ljutice Bogdana“ postigao dva pogotka, pošto je strelac nakon 4. bio i u 18. minutu.

Do kraja sezone 2017/2018, Ben je postigao još četiri gola, protiv Radničkog u Nišu, Čukaričkog, Spartaka iz Subotice i Voždovca na domaćem terenu.

Gde je stao u domaćem šampionatu Ben je nastavio u Evropi, pa je u istorijskim kvalifikacijama za Ligu šampiona bio bez konkurencije najvažniji fudbaler Zvezde.

Prvo je protiv Spartaksa iz Jurmale, nakon što je utakmica u Letoniji završena 0:0, u Beogradu u 78. minutu i trasirao put ka trijumfu

Drugo kolo kvalifikacija Zvezdu je odvelo na Suduvu iz Litvanije, a Ben je u revanšu na gostovanju, nakon 3:0 u prvoj utakmici, postigao vodeći gol za Zvezdu, pa je zabeležena ubedljiva pobeda od ukupno 5:0.

Ipak, ono najvažnije je tek usledilo.

Prvo je u dvomeču sa protiv Sparrtaka iz Trnave postigao gol na Marakani za 1:0, da bo i revanšu nakon sedam minuta igre doneo izjednačenje, a crveno-beli slavili zahvaljujući pogotku Nemanje Radonjića u produžetku.

U istoriju Zvezde se upisao na najtežem mogućem gostovanju. Nakon beogradskih 0:0, Zvezda je protiv favorizovanog Salcburga gubila sa 2:0, kada je Marin Pongračić nagazio na glavu Milana Pavkova, a crveno-beli stigli do ogromnih 2:2 i mesta u eliti. Oba gola postigao je Ben, mada zasluge za drugi idu Milošu Degeneku. Ipak, Ben je bio poslednji koji je dirao loptu pre ulaska u mrežu.

U superligi Srbije Ben je nastavio da rešeta, pa je pogađao protiv Vojvodine dva puta, Proletera, Radničkog iz Niša, Voždovca, Spartaka, Napretka, Čukaričkog, od čega je mrežu rivala pogodio na pet vezanih utakmica, da bi do kraja sezone dodao još sedam golova, od čega je strelac bio i u pobedi nad Partizanom od 2:1.

Pored toga, pogodio je mrežu na asistenciju Marina protiv Napolija.

U sezoni 2019/2020 Ben je bio nadomak odlaska iz Zvezde, pa nije bio registrovan za nastup u Ligi šampiona, gde je primetan bio njegov izostanak, dok je u Superligi pogađao mrežu rivala protiv Javora, na obe utakmice protiv Radničkog iz Niša, Voždovca, Mačve, ponovo je bio strelac i protiv Vojvodine, zatresao je mrežu Inđije i Mladosti, dok je u 13. kolu dva puta pogodio gol Radnika iz Surdulice.

U tekućoj sezoni Ben je nastavio da postiže istorijski važne golove, pa je protiv Evrope u kvalifikacijama za Ligu šampiona postigao tri gola u pobedi od 5:0, potom je bio dvostruki strelac protiv Slovana iz Libereca u trijumfu od 5;1 a „šlag na torti“ bio je pogodak protiv Milana na San Siru.

Zvezda nije prošla, ali je Ben zacementirao mesto u istoriji crveno-belih.

Pored ovih pogodaka, pogađao je protiv Spartaka, Proletera, Radnika, Vojvodine, Proletera, a golom protiv Čukaričkog izjednačio se sa Boaćijem na listi stranaca sa najviše golova u Crvenoj zvezdi. Protiv Voždovca ga je i pretekao, a ostaje nam da sačekamo do koje brojke će Ben stići dok bude nosio Zvezdin dres.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare