El Fardu Ben; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

El Fardu Ben je mnoge karijerne snove ostvario u Crvenoj zvezdi, sada je to učinio i sa svojim Komorskim Ostrvima.

Ben može da se pohvali i da je prvi „Srbin“ koji je dao gol na Afričkom kupu nacija – pasoš naše zemlje dobio je 24. septembra 2021. godine, a na sjajan način reprezentovao je i srpski fudbal i svoj klub u dresu Komora, i to na debitantskom nastupu svoje zemlje na turniru.

PROČITAJTE JOŠ:

Dao je prvi gol za Komore već u 4. minutu meča protiv jedne od najrenomiranijih afričkih selekcija, Gane, koja je na kraju pobeđena sa 3:2. Poseban je kuriozitet što je Ben strelac prvog gola svoje zemlje u istoriji na turniru, a sa druge strane je kao selektor bio Milovan Rajevac, dok je strelac za Ganu bio Ričmond Boaći u 64. minutu, samo četiri minuta pošto je ušao u igru.

Boaći je svojevremeno sanjao srpski pasoš i govorio da bi voleo da dobije prezime Boćković, do toga nije došlo, pa je neočekivani trenutak za istoriju afričkog i srpskog fudbala pripao Benu.

Miljenik navijača Crvene zvezde i najtrofejniji stranac u istoriji kluba, koji je na Marakani od 2018. godine, imao je čast da bude tek drugi profesionalni fudbaler komorskog ostrva Majote – domovinu je napustio u svojoj devetoj godini, u Francuskoj je igrao za Le Avr i Van, pa je usledila grčka epizoda, ključna za karijeru.

u Veriji mu je trener bio Ratko Dostanić, igrama se preporučio za Olimpijakos, igrao je još za Levadijakos i Panionios, u kom je Vladan Milojević video o kakvom se igraču radi.

Trenirao ga je Milojević u Grčkoj i zajedno su Panionios vratili na evrosku scenu, Benu je taj uspeh doneo transfer u Olimpijakos, a jedan od važnijih momenata karijere bio je susret pirejskog kluba sa Partizanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Foto SK

Dao je dva gola crno-belima i privukao pažnju Crvene zvezde, za koju je potpisao u januaru 2018. godine. Ima karijeru bez mrlje, 2014. je debitovao za Komorska Ostrva, a sada je sa svojom zemljom udario veliki šamar četvorostrukom prvaku Afrike.

Sada se svi pitaju ko su momci koji igraju za 132. tim FIFA rang liste, koji je uz Gambiju jedini debitant na novogodišnjem Afričkom kupu nacija. Mala ostrvska država sa nešto manje od milion stanovnika je poznatija po istoriji političkih pučeva i nerazjašnjenim odnosima sa Francuskom, nego po fudbalu – tek je iz 20. pokušaja pobedila u svojoj prvoj utakmici kvalifikacija za Afrički kup nacija ili Svetsko prvenstvo 2016. godine, sada je pala i Gana koja ima 31 milion stanovnika, četiri afričke titule i četvrtfinale Mundijala iza sebe.

El Fardu Ben
Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Od Bena je u reprezentaciji skuplji igrač samo Faiz Selemani iz belgijskog Kortrajka, procenjen je na tri miliona evra, ostatak reprezentacije čine momci koji igraju za slabije francuske klubove, uz igrače u Holandiji ili Švajcarskoj.

Ben je proglašen i za igrača utakmice protiv Gane, rekorder je svoje selekcije kao strelac sa 16 pogodaka, ima priliku da nastavi svoju bajku – Komorska Ostrva mogu dalje kao jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija.

Trenutno drže poziciju da prođu dalje, ali zavise od raspleta u još tri grupe.

BONUS VIDEO: Golovi sa utakmice Gana – Komorska Ostrva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar