Baba Sule
Baba Sule; Foto: Screenshot Youtube Football Pill

Naslušali smo se o velikim prevarama u fudbalu, ali nam iz Gane sada dolazi biser za sva vremena. Prepričavaće se ovo godinama u kafanama jer zvuči zaista kao urbana legenda.

Nana Fic, bivši visoki zvaničnik fudbala u Gani odlučio je da podeli sa medijima jednu od najluđih priča godine. Otkrio je da je učestvovao u falskifikovanju dokumenata za Babu Sulea, igrača koji je bio jedan od najvećih nada afričkog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Fic je otkrio da je Gana na prevaru osvojila Svetsko prvenstvo do 17 godina koje se igralo 1995. godine. Baba Sule je tada već igrao za Kornerstoun, lokalni klub, a prvi ga je otkrio upravo Fic. Imali su samo jedan „majušni“ problem, jedan od onih koji se stalno dešavaju u afričkom fudbalu, Sule je bio mnogo stariji nego što je pisalo u dokumentrija.

Ne samo da je bio stariji već je već radio kao učitelj u jednoj srednjoj školi! Ipak, Fic je odlučio da je to nekako u interesu fudbala u Gani i tako mu je ubrzo završio lažne papire. Sule je tako ušao u vremensku mašinu i podmladio se, barem na papiru.

Otišli su korak dalje u prikrivanju tragova, pa se Sule vratio u školsku klupu, iako je donedavno sam predavao đacima. „Čudesni slučaj Bendžamina Batona“ u pravom životu.

Danas Fic barem javno žali zbog onog što je uradio.

„Svaki put kad ga pogledam sramota me je jer sam napravio nešto što je protiv mojih principa. Gledam svoju decu i sramota me. Boli me svaki put kad ga vidim. Znam da radi kao pomoćni radnik u jednom timu. Nadam se da će mi svi oprostiti. Danas to ne bih uradio“, rekao je Fic pokajnički.

Sule je briljirao na tom Mundijalu gde je odveo Ganu do titule, čak je postigao i prvi gol u finalu za Ganu protiv Brazila, a u grupi je ranije postigao i dva pogotka.

Evropski klubovi su tada shvatili potencijal afričkog tržišta, pa je Suleu odmah prišla Majorka. Delovalo je da su završili posao iz snova, ali su samo sebi navukli bedu na vrat. Patnja fudbalska i životna mogla je da krene.

Sule je odmah pokazao da ima problema sa umorom i sa povredama, a uskoro su mu dijagnostifikovali i hepatitis B. Bila je to tajna koju su klub i on sakrivali što je duže bilo moguće, ali je Ganac otišao u Ourense, niželigaša.

Tamo je ponovo proigrao, pa se i Real Madrid raspitivao za njegove usluge. „Kraljevići“ su želeli da upravo on bude mentor znatno mlađem Klodu Makeleleu, igraču sa kojim ima sličnu igru.

Real je hteo da ga povede na turneju po Japanu, a ugovor je bio već spreman. Kada ga je Visente del Boske gledao u akciji Sule je doživeo povredu ligamenata, a definitvno je Real odbilo kada je saznao da ima i hepatitis.

Radio je nekoliko poslova u fudbalskoj karijeri, a u Madridu je čak bio i vozač. Bio je prvi vozač 17-godišnjaka koji je došao u taj grad. On se zvao David de Hea.

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar