Foto: EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

Teško je objasniti fenomen Atalante. Grad iz alpskog dela Lombardije, na samom severu Italije, ove godine je epicentar napadačkog fudbala Evrope. Dom gol mašinerije, potpuno netipične za onaj klasičan stereotip o italijanskom fudbalu.

Katenaćo i Atalanta? To su sušte suprotnosti. Na stadionu „Atleti Azuri D’Italija“ sve pršti od napadačkog fudbala. Navijači su podivljali od radosti. „La Dea“, (Boginja) je svojim činima zaludela sve u gradu i okolini.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta se to, dakle dešava, u italijanskom fudbalu? Kakvu to revoluciju čini trener Đan Pjero Gasperini i njegovi saradnici? Može li Italija da isprati trend i u Atalanti vidi jedan nov model, jednu drugačiju fudbalsku viziju od one na koju su decenijama unazad svi navikli?

Moguće je. Juventus jeste dominator, godinama unazad ne ispušta Skudeto iz svojih ruku, ali čar je u igri Atalante. „Stara dama“ možda glanca srebrninu, ali svi okreću glavu ka „Boginji“. I to s punim razlogom.

Foto: EPA-EFE/SIMONE VENEZIA

REKORD KOJI ĆE (VEROVATNO) BITI OBOREN

U subotu popodne, Atalanta je u 34. kolu Serije A gostovala u Veroni i odigrala nerešeno, 1:1. Ostala je na drugom mestu, iza Juventusa. Postigla je, zvuči neverovatno, svoj 94. ligaški gol u ovoj sezoni Serije A.

Postigli su takođe, bar po gol, na 22 uzastopna meča u prvenstvu.

Da, dobro ste pročitali, 94. Prosek golova po meču je neverovatnih 2,76. Dakle pred Gasperinijem i njegovim momcima ostao je neverovatan izazov da probiju magičnu granicu od 100 golova u sezoni Serije A, što se u Italiji nije dogodilo, verovali ili ne, još od 1951. godine.

Ta godina je bila posebna jer su čak tri ekipe probile tu granicu od stotinu golova – Milan i Inter dali su po 107, a Juventus 103 gola.

Sada svi veruju da će Atalanta uspeti da stigne do „stotke“. I da će oboriti klupski rekord od 72 osvojena boda, za to im treba svega dva boda.

Do kraja sezone u Seriji A ostalo im je da dočekaju Bolonju i Inter, a gostuju još Milanu i Parmi. Protiv ova četiri tima su u prvim mečevima u sezoni postigli ukupno 12 golova, tako da bi im i polovina bila dovoljna da stignu do stotinu golova.

Zanimljivo je da su Milan i Parmu pobedili sa po 5:0, ali ono što je bilo impresivno jeste činjenica da su još četiri puta uspeli da postignu više golova od toga.

Udineze su pobedili sa 7:1, Torino u gostima 7:0, Leće su ispratili sa 7:2, a Brešu su pobedili sa 6:2. Čudesno, zaista.

Šta reći osim toga da je u evropskim ligama od Atalante za sada postigao više jedino Bajern – tačno sto golova. Ako za nemačkog giganta to ne predstavlja nikakvo iznenađenjje, onda su mnogi u čudu da je tako nešto pošlo za rukom jednom klubu iz Italije, iz malenog Bergama.

Foto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

AJAKS SA ČIZME

Atalantu su mnogi, zbog stila igre, prozvali „italijanskim Ajaksom“. Totalni, napadački fudbal, koji ostavlja bez daha. Igra brža od treptaja oka, igra sa dodirom ili dva, vatreni presing, koji počinje visoko u polju protivnika.

Kontra? Vanserijska. Za tili čas se igrači Atalante stvore pred golom protivnika, igrači odbrane prosto ne umeju da objasne šta ih je snašlo. Olako upadaju u taj „ringišpil“, opasnost vreba sa svih strana.

I statistika ne laže – čak trojica napadača u Seriji A imaju preko 15 postignutih golova u sezoni.

Slovenac Josip Iličić je postigao 15, kolumbijski tandem Duvan Zapata – Luis Murijel je podelio počasti, svaki je po 17 puta zatresao mrežu.

Još dva su na ivici dvocifrenog broja – Holanđanin Robin Gosens i Hrvat Mario Pašalić su stali na devet. Jasno zašto je Gasperinijeva mašinerija tako uspešna.

Dodaju li im se Holanđanin Hans Hateber i Švajcarac Remo Frojler, te kralj asistencija, neverovatni Argentinac Alehando Gomez koji je uz šest pogodaka asistirao čak 16 puta – jasno je zašto je klub iz Bergama tako uspešan.

Taj fudbalski Gasperinijev rulet, ta igra brzinom zvuka proizvela je gol razliku od plus 50 golova, a prvenstvo još nije završeno.

Foto: EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

FAKTOR GASPERINI

Šta reći o snazi Atalante sa klupe, strategu kakav je Đan Pjero Gasperini?

Iskusni stručnjak je u svoje momke usadio neverovatnu veru u uspeh, što pokazuje i meč sa Lacijom od 24. juna.

Vodili su Inzagijevi izabranici sa komotnih 2:0, ali je u tren oka Atalanta preokrenula i nanela Rimljanima žestok udarac u borbi za titulu.

Gasperini je takav – ne dozvoljava ni trenutak da njegovi igrači posumnjaju da je na terenu sve moguće. Imaju neverovatnu veru, usađenu hrabrost, pozitivnu drskost, oštrinu, tempo, protivnika izluđuju tim nepokolebljivim ritmom od početka do kraja. Pa šta ako je 90. minut, niko nije umoran, to je njihova poruka, ali i znak odlične fizičke pripremljenosti.

Atalanti se može pripisati često ta igra „po ivici žileta“, da često zanemaruju zadatke u odbrani jer sve karte bacaju u napad, ali u tome i jeste suština njihovog uspeha – daju mnogo više na suprotnoj polovini.

Uoči utakmice sa Veronom, trener kluba iz grada ljubavi, Ivan Jurić, označio je trenera Atalanta Đan Pjera Gasperinija jednijm od najznačajnijih evropskih trenera u ovom trenutku.

„Sada svi kradu od Atalante i Gasperinija, uključujući i Inter, strane klubove, pa i ja to činim. On je imao hrabrosti da proizvede nov, napadački stil fudbala. Što se mene tiče, samo Jirgen Klop i Pep Gvardiola su možda ispred njega, niko više. To je prva novina u fudbalu posle ere tiki-taka“, poručio je Jurić.

U Italiji često možete čuti da je Gasperini sada „Gasperson“, zbog poređenja sa Aleksom Fergusonom. Predsednik Atalante, Antonio Perkasi toliko je ubeđen u njegov projekat da želi već sad da mu ponudi doživotni ugovor!

Zašto? zato što Gasperini sve igrače koje vodi uspe da poboljša, podigne im nivo i kvalitet igre.

Sve se jasno vidi – svi koji odu iz Atalante, dožive pad u formi i igri. Ali dok su bili tamo, to jednostavno nije bilo moguće. Biće da tu zaista ima nešto i do trenera.

Šta je za Atalantu sledeće? Sačuvati tim, pojačati ga, ukoliko je to moguće ovoig leta, odoleti ponudama rivalskih klubova, pokušati udariti snažan pečat i u završnici Lige šampiona, protiv Pari Sen Žermena.

Jer fudbal koji igraju ove sezone, sjajna je platforma za buduće sezone i uspehe, i svi u gradu Bergamu, koji je silno postradao u pandemiji koronavirusa, imaće i dalje razloga da se raduju uspesima Boginje.

To što sada mnogi „prepisuju“ od Atalante, ipak je svedočanstvo kvaliteta, ali u surovom svetu fudbalskim klubova-milionera može se samo pobeđivanjem i golovima opstati i preživeti.

Surovo, ali istinito.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar